Skocz do zawartości

Co to za samolot?

Meteor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! W starym poniemieckim albumie z II wojny znalazłem zdjęcie samolotu może ktoś z Szanownych wie co to za samolot?

Napisano
ciężko powiedzieć... mało go widać... skąd to zdjęcie? gdybym miał nieśmiało spekulować to może coś w typie Bristol Blenheim??? Proszę mnie nie niszczyć jeśli się pomyliłem, nie mogę skorzystać z materiałów :D
Napisano
jedno jest pewne- jest to centropłat z dwoma silnikami gwiazdowymi, pominąwszy tylną odłamaną część można by stwoierdzić znaczne podobieństwo do Dorniera Do -215
Napisano
wydaje mi się, ze moze to być jakiś francuski dwusilnikowiec, pomyślałem o którymś z modeli Breguet'a (693?)samolot wygląda na zniszczony na lotnisku, pora roku wskazuje, ze moze to byc kampania francuska, ale mogę sie mylić...
Napisano
Jest to francuski Potez 63-11, widocznie zniszczony na lotnisku podczas kampanii francuskiej.
Z powyższego wynika, jakbym był tego pewien, ale nie jestem. Po prostu 2 silniki, kształt resztek kabiny (zwłaszcza) i francuski znak rozpoznawczy (choć podobny do angielskiej kokardy typu A jednak na 99,9 % obstawiałbym Francję).
Gdybym miał stawiać w STSa kasę na jakiś konkretny model - byłby to właśnie Potez 63-11.
Pozdrawiam
Michał
Napisano
Parę linków
http://maquettesavions.free.fr/Potez63-11.htm
http://flyinglegends.free.fr/wb/warbirds/potez63/potez63_3.htm
Parę innych typów Potezów
http://users.belgacom.net/aircraft2/avion2/535.html

Były używane też przez Polaków, a nawet przez Niemców:
http://members.aol.com/dheitm8612/gpotez2.htm
Napisano
Prawda, zwracam honor. Zapędziłem się nieco i straciłbym kasę... :)
W rachubę wchodziłby jeszcze Dh Mosquito, ale nie pasują mi silniki, choć poza tym reszta jest OK. Baufighter ma troszkę inną kabinę. Podobnie na 100% odpada Blenheim, Beaufort, Breguet 693...
Pardon za zły wątek.
Napisano
Przepraszam za wtrącenie ale już po raz ostatni.
Miałem to samo zdjęcie podrzucić - wiele wyjaśnia. Najlepiej byłoby skądś wytrzasnąć rysunek z góry z zaznaczonymi liniami podziału blach i porównać ze zdjęciem, ale popieram Jacka61 że i bez tego to ten sprzęt.
Napisano
Wprawdzie nie jestem w 100% przekonany, ale nie znajduję też żadnych kontrargumentów, pasuje najlepiej z dotychczasowych. Należy tylko dodać, że zdjęcie (w locie) praedstawia prototyp Amiot-351.01, seryjne 351 i 354 miały już długą kabinę.
Napisano
znalazłem dwa kolorowe rysunki, wygląda, ze to rzeczywiście jest Amiot 351-354
Napisano
dzięki za odpowiedzi te zdjęcie pochodzi ze starego albumu znalezionego w 1945 r w poniemieckim domu w Międzyrzeczu zawsze mnie nurtowało poza nim były zdjęcia zamku w Malborku podpisane Marienburg
Napisano
Nie wiem ,czy dobrze pamiętam typ --> Koolhoven FK-58 czy coś atkiego ,piszę z pamięci... Chyba holenderski używany przez Francuzów. ???

pzdr

bjar_1
Napisano
Przyznaje sie bez bicia , ze nie wiem co to za mysliwiec...Sadzac po kokardach - raczej byl na stanie lotnictwa francuskiego.I nie jest to F.K.58 - inne podwozie,inna owiewka kabiny,inna obudowa silnika, kolektor spalin, itd.Przypuszczalbym , ze to jakis dziwny Curtiss Hawk, ale z kolei zastrzaly pod usterzeniem poziomym i te kandydature dyskwalifikuja.Po poludniu moze uda mi sie troche pogrzebac w zrodlach , to sie moze czegos doszukam.Zaintrygowalo mnie to zdjecie.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
No i dogrzebalem sie...Tak sie sklada , ze to bedzie Koolhoven.Tyle, ze F.K.56, a nie F.K.58.Oraz belgijski, a nie , jak przypuszczalem - francuski.Kokardy w czarno bialych zdjeciach wygladaja podobnie ;o)
Pewnie jakies zdjecie, gdzies w sieci jest.
Dla ciekawych dodam, ze byl to samolot szkolny.Uzywany zarowno przez lotnictwo Belgii, jak i Holandii.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
:) Czyli co do marki" miałem rację ,nie zgadzał się tylko model. Grendel rozpracowałeś go doszczętnie ;)

pzdr

bjar_1
Napisano
Zagwozdke z nim mialem - przyznaje ;o)Daawno temu nawet artykulik w pewnym fachowym periodyku o lotnictwie francuskim a 1940 wyskrobalem i wydawalo mi sie , ze cos tam wciaz wiem...Hieh...A tu widze , a nie rozpoznaje;o)
No coz - zmykam z dzieciakami na sanki - sniezek w Chicago slicznie pruszy;o)
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie