Skocz do zawartości
  • 0

Pismo żydowskie

Gość hilza

Pytanie

Jakoś się to nazywa--idisz ?--niejestem w temacie dlatego proszę o pomoc czy są jakieś słowniki ,tłumaczenie itp. Mam znaleziony pierścionek--lub coś w tym stylu i chce to odczytać.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jidisz to język Żydowski oparty na mieszance staroniemieckiego, hebrajskiego i językach słowiańskich, wytworzomy przez Żydów jakieś 15 wieków temu. Mówili nim Żydzi na codzień i pisali w nim głównie niereligijne książki, ale religijne też. Mówili nim wszyscy Żydzi od Francji po Rosję, teraz mówi się jidysz w Ameryce i w Izraelu.
Używa się liter hebrajskich, ale tak sprytnie, żeby zapisać też samogłoski.
Jeśli uda ci się jakoś przepisać lub utrwalić" ten tekst to podeślij ( pkrzysztofik@op.pl ), spróbuje pośredniczyć w tłumaczeniu.
Wzór alfabetu hebrajskiego masz na stronie www.pardes.pl
Ewentualny kontakt osobisty z tłumaczką możliwy w Krakowie.

Jakoś się to nazywa--idisz ?--niejestem w temacie dlatego proszę o pomoc czy są jakieś słowniki ,tłumaczenie itp. Mam znaleziony pierścionek--lub coś w tym stylu i chce to odczytać.

Spróbuj skontaktowac się z autorka strony http://www.hebrgraph.com/index_pl.htm . To moja szwagierka, myślę że będzie ci w stanie pomóc. Albo podeśli mi skan, zdjęcie lub szkic napisu to sam spytam.
Skąd jesteś? Bo może uda ci się a nia spotkać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie