Gość Napisano 9 Luty 2004 Share Napisano 9 Luty 2004 Jakoś się to nazywa--idisz ?--niejestem w temacie dlatego proszę o pomoc czy są jakieś słowniki ,tłumaczenie itp. Mam znaleziony pierścionek--lub coś w tym stylu i chce to odczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 10 Luty 2004 Share Napisano 10 Luty 2004 Możesz też udać sie do ambasady Izraela lub do konsulatu, tam na pewno powiedzą ci co jest napisane.pzdr Jadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 16 Luty 2004 Share Napisano 16 Luty 2004 Jidisz to język Żydowski oparty na mieszance staroniemieckiego, hebrajskiego i językach słowiańskich, wytworzomy przez Żydów jakieś 15 wieków temu. Mówili nim Żydzi na codzień i pisali w nim głównie niereligijne książki, ale religijne też. Mówili nim wszyscy Żydzi od Francji po Rosję, teraz mówi się jidysz w Ameryce i w Izraelu.Używa się liter hebrajskich, ale tak sprytnie, żeby zapisać też samogłoski.Jeśli uda ci się jakoś przepisać lub utrwalić" ten tekst to podeślij ( pkrzysztofik@op.pl ), spróbuje pośredniczyć w tłumaczeniu.Wzór alfabetu hebrajskiego masz na stronie www.pardes.plEwentualny kontakt osobisty z tłumaczką możliwy w Krakowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Czerwiec 2004 Share Napisano 27 Czerwiec 2004 nie idz do ambasady izraela!Oni ci nie pomoga jeszcze narobisz sobie problemu!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RG42 Napisano 13 Luty 2004 Share Napisano 13 Luty 2004 Ten język, to nie idisz", a jidysz".RG42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Luty 2004 Share Napisano 9 Luty 2004 Jakoś się to nazywa--idisz ?--niejestem w temacie dlatego proszę o pomoc czy są jakieś słowniki ,tłumaczenie itp. Mam znaleziony pierścionek--lub coś w tym stylu i chce to odczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Luty 2004 Share Napisano 14 Luty 2004 Dzięki fiku--mój tel 0503 464935 jestem z Rybnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 14 Luty 2004 Share Napisano 14 Luty 2004 jidysz to nie to samo co hebrajski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiku Napisano 13 Luty 2004 Share Napisano 13 Luty 2004 Spróbuj skontaktowac się z autorka strony http://www.hebrgraph.com/index_pl.htm . To moja szwagierka, myślę że będzie ci w stanie pomóc. Albo podeśli mi skan, zdjęcie lub szkic napisu to sam spytam.Skąd jesteś? Bo może uda ci się a nia spotkać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gość
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.