Skocz do zawartości
  • 0

Czyja to czaszka?

Netcom

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czaszka huzarów smierci jest dużo większa , załączam foto. Nasza znaleziona w lesie , ale ktoś ją pomalował na czerwono a potem pewnie wyrzucil.
Pozdrawiam.

Napisano
patrzyłem na manions.com.....i ss chyba od razu odpada

od pancernej tez się różni......

byla chyba jeszcze jedna czacha ss uzywana tylko przez chyba totenkopf...??

a na czaszke huzarów za mała......

gratuluję znaleziska....

Napisano
MTC.....widziałem parę czaszek huzarów ale takiej nie widziałem.......bardziej wygląda na wielką czachę ss.

z jakiego metalu jest wykonana ....?

Napisano
Witam , czaszka jest z tłoczonej stali , czerwona farba chyba wtórna , nikt nie potrafił powiedzieć nic konkretnego na jej temat , a że jest podobna do czaszki huzarów... Znaleziona na Mierzei Wiślanej. Może w związku z tym ktoś wie, kto takie nosił?
Pozdrawiam.
Napisano
Nie chcialem ci oskarzac o zlamanie praw autorskich tylko sam jestem ze Slupska a nie widzialem wczesniej tych fotek a sa b. ciekawe.
Napisano
Gratuluję Netkom.Niezależnie od ostatecznego werdyktu masz rzadki wzór czaszki.Da się napewno powiedzieć o niej że jest sprzed 1934 roku kiedy ostatecznie SS podpisało kontrakt z firmą Deschler z Monachium na ogolnie znane wzory.Gdyby zdjęcia były wyrażniejsze może bym powiedział więcej,szczególnie okolica szczęki jest niewyrażna.Wśród moich 7 rodzajow czaszek Twoja jest najbardziej zbliżona do wzoru używanego przez 5 RGT,Kawalerii tzw.wzór pruski.Jeśli możesz skontrastuj- wetrzyj mąkę delikatnie.Pozdro .
Napisano

Brivibai- dzieki za naprowadzenie na trop. Czaszka zostala znaleziona niedaleko Slupska.
5 reg. kav. stacjonowal wlasnie w Słupsku.
Na fotce GenFeldMarschall Mackensen w Słupsku.

Napisano

A tu przekazanie Mackensemu mu 5 regimentu kavalerii, oczywiscie w Słupsku, w 1936r.

Wystawilem czaszke na aukcję, to chyba był błąd :(

Napisano
jakie wymiary.....???

są trzy opcje:

waffen ss

pancerniacy

cesarscy huzarzy np. gdańsk wrzeszcz lub wittenbergia

czy na pewno ołów..????
Napisano
skąd ja sobie ten ołów uroiłem........?!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie