Skocz do zawartości

Manierki wz.38.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z miesiąc temu załatwiłem sobie manierkę wz.38 z Ludwików Kielce" no i w trakcie wieszania na ścianie wyszło ,że jest dużo mniejsza od standardowych polskich przedwojennych manierek (zarówno z Ludwikowa" jak i z FWAB" czy Światowidu").
Na fotce jest po prawej stronie ,po lewej ormalna" manierka wz.38 z Ludwikowa". Pojemność tej małej jest o 200 ml mniejsza od normalnej. Na obydwóch numer Intendentury 44.
Numer seryjny dużej" - 13817
numer seryjny małej" - 15550

Spotkaliście się z taką różnicą rozmiarów i pojemności?

pzdr

bjar_1

Napisano
No na serio nikt się nie spotkał z taką różnicą? Czyżby moja mała" manierka była unikatem na skalę międzygalaktyczną? ;)

bjar_1
Napisano
ciekawostka .. nie widziałem małej manierki ... ale z drugiej strony to na zdjeciu normalna wygląda na powojenna albo słabe zdjecie.
Napisano

A tutaj mała z bliska...

LUDWIKÓW
1938
KIELCE

nr.fabr. : 15550

Proszę o propozycje co to za egzemplarz. Czy ktoś się spotkał z taką małą" manierczyną...?

pzdr

bjar_1

Napisano
Bez urazy. Może była jakaś seria wypuszczona np. dla sanitariuszek bądź też innych osób o ograniczonym udźwigu że tak sie wyrażę. Bo synów pułku" to we wrsześniu raczej nie było. Albo faktycznie dla harcerzy.
Napisano
Spoko spoko - nie obraziłem się :))) Mozliwe ,że taką serie wypuszczono ,tylko chyba wtedy numer seryjne manierek różniły by się o sporo... A przy tej dużej i małej nie ma znowu takiej wielkiej różnicy :

duża - 13817
mała - 15550

pzdr

bjar_1
Napisano
Aha! A jakby była cywilna ,albo nawet harcerska ,to chyba raczej nie byłoby bicia z numerem intendentury MSW.
Numer intendentury to '44' tak jak na pozostałych dwóch manierkach z Ludwikowa" które mam.
Napisano
Nic nie sugeruję, ale czy ktoś ma może dokładne informacje o wyposażeniu w korpusach kadetów?
Napisano
Ponoć takie manierki produkowano na rynek cywilny jako turystyczne. Może się zawieruszyła albo testowano ich przydatność w wojsku.
Napisano
To pewna wiadomość? Skąd ją masz? Właśnie to produkowanie ich na rynek cywilny odpowiadałoby ,gdyby nie było na manierce bicia intendentury MSW.

pzdr

bjar_1
Napisano
Na rynek cywilny były produkowane napewno. Informację tę mam od kolegi który naprawdę zna się na rzeczy. Ciekawostka pozostaje urzycie tej konkretnej manierki przez wojsko. Niestety nie mam pojęcia do czego miała służyć.
Napisano
Niewątpliwie ciekawostka ,ja po raz pierwszy spotkałem się z takim maleństwem". Może jakaś seria tego małego wzoru poszła dla wojska?

pzdr

bjar_1
  • 8 years later...
Napisano
Musze zerknąć moją manierke z kielc" moja jest cywilna ale rozmiarami chyba jak inne..ciekawa ta maniera,,, są specjaliści w tej dziedzinie a nikt nic??
Może testowa--czy taka pojemnosc się sprawdzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie