Skocz do zawartości
  • 0

Łuski - te same niby ale.... ID

Ostoja

Pytanie

Napisano

Witam

Znalazłem dwie łuski od Mannlichera 8x56R z identycznymi oznaczeniami na denkach. Nietrudno ustalic producenta: Magyar Loszermuvek RT 1940r. ale... mimo to ich kształt jest rozny - rózne zweżenia szyjki? Dlaczego tak sie moglo stac ze jedna fabryka, ten sam rok, te same oznaczenia a mimo to inne produkty?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Znalazłem dwie łuski od Mannlichera 8x56R z identycznymi oznaczeniami na denkach. Nietrudno ustalic producenta: Magyar Loszermuvek RT 1940r. ale... mimo to ich kształt jest rozny - rózne zweżenia szyjki? Dlaczego tak sie moglo stac ze jedna fabryka, ten sam rok, te same oznaczenia a mimo to inne produkty?

Napisano
Nie jestem specjalista od takich rzeczy. Ale patrzac na to z fizycznego punktu widzenia... :) Pierwsza luska jest nawet wezsza od tej drugiej. :) Z mojego punktu widzenia to moglo byc tak:

Podczas wystrzalu naboj byl tak zacisniety przez luske, ze naboj w chwili wystrzalu pociagnal ze soba luske, wydluzajac ja ;D Moglo by tak byc...
Napisano
Teoria bardzo dobra tym bardziej ze to ta łuska z lewej pochodzi od wystrzelonego naboju w przeciwienstwie do łuski z prawej (splonka wybuchla pod wplywem wys. temperatury). Dzieki za sugestie.
Napisano
lolektm nie pisz bzdur. Najpierw poczytaj co to jest luska i naboj.
Cale szczescie, ze ten aboj" nie przeciagnal luski" przez cala lufe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie