Skocz do zawartości
  • 0

bagnet MOSIN 1891/1916 tzw. scytyjskim"

walec

Pytanie

Napisano
witam
czy wie ktoś może gdzie i jakie punce znajdują się na bagnecie MOSIN 1891/1916 tzw. scytyjskim"
dzięki i pozdrawiam
  • Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Walec

Dla mnie to to jest kopia wykonana moze nawet w tym roku.

Scythe to bardzo rzadki bagnet, widzialem w moim dosc dlugim zyciu kolekcjonerskim juz cztery o ktorych moge powiedziec ze byly originalne i dwa razy tyle kopii.

Na ebayu kopie tego bagnetu chodza po 500$ za sztuke - nie widzialem jeszcze tam orignalnego - chodz na poczatku szly po ponad 1000$. Sprzedajacy zawsze odpisywal ze ie jest pewien ale tyle dobra kopia jest warta" :)

Mozesz sobie go spokojnie powiesic na scianie 99% kolekcjonerow na swiecie nie pozna roznicy :)

Duzo dales ?

Pozdrawiam
smuga_79
Napisano
To prawie 7000zl, niezla sumka, moze sie trafi jakis nowobogacki i go kupi. To nic nie znaczy ze daja gwarancje.
Nie jeden antykwariat daje gwarancje zeby sprzedac towar
Napisano
Nie twierdzę że ten egz. to kopia - wiem tylko że się zdarzają. I żeby zrobić kopię nie trzeba mieć wcale oryginału :) wystarczą dobre rysunki czy zdjęcia...
Napisano
witam
chyba muszę przyznać rację smudze 79 co do oryginalności tego scyta" , dostałem podobne informacje z innych żródeł
,zostawię go sobie bo może to jakaś eksperymentalna do kwadratu wersja bo znalazłem zdjęcia oryginału i są pewne rónice , kuzyn i 2 litry które dałm do odstrzau.
pozdrawiam
Napisano
smuga 79
czy te które widziałeś i był włedług ciebie oryginalne były puncowane i numerowane , czy w tych miejscach co mój
Napisano
Witam . Smuga 79 jak by ten scyt był orginalny to bym go od razu kupił na te 200zł , niestety jest to kupa jakich wiele pojawiło się na naszym rynku- i zgadzam się z acerem że to lipa i tyle . Pozdr.
Napisano
Nie znam się na bagnetach, ale sprzedający miał ich znacznie więcej różnych modeli, więc pewnie laikiem nie był i nie chciałby za oryginał 400zł. Piotrek
Napisano
a znacie kogoś takiego , kto mógłby posłużyć za experta bo pisłem do kilku osób ale jak na razie nie dostałem odpowiedzi
Napisano
Techniki podrabiania bagnetów poszły teraz tak do przodu, że niejednokrotnie nie sposób rozróżnić by było co oryginał a co nie. Tu co gorsza, niewiele jest dostępnych zdjęć niewątpliwych oryginałów, w stanie magazyn, nie podrdzewiałych wykopków. Z pewnością mintowe stany są gdzieś w bardzo poważnych kolekcjach, ale te rzadko bywają upubliczniane. Wytworzenie obecnie takiego bagnetu i odpowiednie przystarzenie jest technicznie bardzo proste.
Tak więc w praktyce nie ma możliwości zweryfikowania co faktycznie znalezione czy wykopane ma być oryginałem.
Napisano
Walec

To jest na 100% punca Izewska.
Jak mozesz to wyslij mi swoja punce Izewska chetnie zobacze.
Ja widzialem juz trzy rozne bicia Izewska.
Waffenamt by mial rowne boki a tam wyraznie z prawej strony widac strzalke.

Jeszcze sie taki nie urodzil zeby wszystko wiedzial. Punca Tuly jest zupelnie inna.

Niestety nie moge Ci napisac jakie sa roznice miedzy originalem a Twoim Scythe bo oszusci obserwuja"

Pozdrawiam
smuga_79
Napisano

smuga 79
skoro jesteś fachowcem od bagnetów za wschodniej granicy to co powiesz na to ,też tą gapę nabiła moja zdolna rodzina w garażu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie