pomsee Napisano 5 Luty 2004 Autor Napisano 5 Luty 2004 Moze wiecie do jakich krajow eksportowala produkowane przez siebie kb i kbk Fabryka Broni w Radomiu? Slyszalem o Hiszpanii. Czy ktos moze ma dostep do materialow na ten temat?
kolekcj Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Polecam wydaną niedawno książkę Marka Deszczyńskiego Na granicy ryzyka" o eksporcie sprzętu wojennego w okresie II RP.
Woj42 Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Jako skromny (tak bardzo, że az niezauważalny ;-)) współautor wymienionej wyżej książki moge wyjasnić:Najwcześniejszą produkcją eksportową FB PWU był udział w realizacji zlecenia dla Hedżasu w roku 1930 (rachunek nr 46.VII.1930 i kolejne) - na kbk i bagnety. W tym samym roku podjeto realizację sporego zamówienia na kbk (częściwo z bagnetami: rachunki 2325.XII.1930 i nast.) dla Chin. FB produkowała także na zamówienia pośredników (Momag - np. rachunek 3602.9/IX.31: 3000 kbk z bagnetami, E. Grimard Liege - np. rachunek 16/16/I.31: 4000 kbk z bagnetami). Od lata 1936 r. produkcja eksportowa - z wiadomych powodów - niepomiernie wzrosła. Gdy chodzi o odbiorców, to w latach 1938-39 znaleźli się wśród nich także Chińczycy (choć to akyrat mogła być przykrywka dla transakcji hiszpańskiej) i Żydzi z Palestyny. Eksport obejmował wciąż przede wszystkim kbk (często o o obnizonej jakości - z dodatkowym oznaczeniem e") i bagnety, lecz także w niewielkich ilościach rewolwery Nagant. Również jedna szlifierka (zamówienie otrzymane w grudniu 1938 r., wykonane w styczniu 1939 r.). Ostatnie zamówienia eksportowe FB wykonała w marcu 1939 r. (choć w aktach mogą one teoretycznie figurować jako óżni odbiorcy" - a dla takich produkowano i w następnych miesiącach). Szczegółowe zestawienie jest w książce - choć bez rozbicia na FB i FK.
kolekcj Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 W takim razie biję się w pierś. Świadom byłem, że książka ma dwóch autorów. Marka Deszczyńskiego pamiętałem jeszcze z Ostatniego egzaminu" który bardzo przypadł mi do gustu. Stąd moje faworyzowanie jednego z współautorów. Woj42, jeśli mógłbym prosić skontaktuj się ze mną na e-mail lodbrog@o2.pl, bo przy nicku brak jest Twojego maila.
Woj42 Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Brakujący adres e-mail skłonny jestem uzupełnić. Ale jak to zrobić?
marek123 Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 to chyba tylko napisac do admina ociana" apropo eksportu do Hiszpani jak była sygnowana komora???ostatnio na allegro był wz29 ktos mi pisał ze to jest exortowa wersja radomiaka jakby co to podeslej linkapzdr
Woj42 Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 http://www.sbhac.net/Republica/Fuerzas/Armas/Infanteria/Fusiles/Fusiles.htmalbo lepiej:http://www.armas-guerracivil.org/car_mauser_polaca.htm
jazlowiak Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 Ksiązka jest bardzo dobra - musze ją poprowmowac w Do Broni bo naprawdę wyświetla parę interesujących rzeczy
Woj42 Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 Jeśli chodzi nowe, to bodaj wszystkie poszły z karabinkami z Radomia - nie sądzę więc, by jakoś odstawały od standardu. Ale w tej sprawie wypowiedzieć się z pewnościa mogą znawcy więksi ode mnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.