anty-szkodnik przysypywacz Napisano 16 Marzec 2008 Autor Share Napisano 16 Marzec 2008 Proszę o pomoc w identyfikacji guzików.Guzik z numerem 4 jako jedyny jest wypukły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 16 Marzec 2008 Autor Share Napisano 16 Marzec 2008 Rewers.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 16 Marzec 2008 Autor Share Napisano 16 Marzec 2008 Najbardziej interesowałaby mnie identyfikacja guzika z kotwicą,tego z numerem 15 no i z czwóreczką (napoleon?).Pozostałe dwa już wiem do kogo należały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 16 Marzec 2008 Share Napisano 16 Marzec 2008 Identyfikacja guzika z kotwicą:http://www.odkrywca.pl/guzik,606312.html#606312Ten cyfrą 53 to guzik francuskiego 53 pułku piechoty liniowej Welkiej Armii cesarza Napoleona IGuzik z granatem, armatami i z % to tez napoleonik - artyleria.Ładny zbiór guziczków z okresu I cesarstwa.Wypukły z $ to też Francja ale okres II cesarstwa a więc druga połowa XIX w. do I wojny.Guziczek z 15 sam chciałbym wiedzieć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 16 Marzec 2008 Autor Share Napisano 16 Marzec 2008 super dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 17 Marzec 2008 Share Napisano 17 Marzec 2008 ta '15tka' wygląda na frontową samoróbkę.myślę że miejsce znalezienia i przedmioty z ktorymi go wykopales pomogą choc trochę w dedukcji.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 17 Marzec 2008 Autor Share Napisano 17 Marzec 2008 Jeżeli chodzi o dodatkowe przedmioty które tam wyszły,to są te wszystkie guziki,sygnowane i nie sygnowane,niektóre uszkodzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 17 Marzec 2008 Autor Share Napisano 17 Marzec 2008 Rewersy.Domyślam się,że pochodzą one z różnych epok jednak wszystkie pochodzą z jednego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 17 Marzec 2008 Share Napisano 17 Marzec 2008 Ładna kolekcja Ci się uzbierała, gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 17 Marzec 2008 Autor Share Napisano 17 Marzec 2008 Myślę,że te połamane guziki (bimetal?)mogą świadczyć o tym,iż było to wysypisko.Poniżej reszta rzeczy z tego wysypiska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 17 Marzec 2008 Autor Share Napisano 17 Marzec 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 17 Marzec 2008 Autor Share Napisano 17 Marzec 2008 Na zbiorowej fotce ,w prawym dolnym rogu są takie mocno poniszczone,cynkowe.Być może są podobne do tych,przez które Napoleon miał kłopoty podczas swojej przegranej zimowej wschodniej ofensywy.Niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć takich opisanych guzików i nie mogę porównać.Są one bez sygnowania.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 17 Marzec 2008 Autor Share Napisano 17 Marzec 2008 Może ktoś wie coś na temat tych blaszanych lili.A tak nawiasem mówiąc,to zabrałem je w ostatnim momencie ,bo rozjeździłyby je samochody z piachem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 17 Marzec 2008 Share Napisano 17 Marzec 2008 Witam,guzik z wklęsło grawerowaną 15 jest prawdopodobnie polski z okresu Powstania Kościuszkowskiego. Widziałem zdjęcie bardzo podobnego guzika 13 Regimentu Ordynacji Ostrogskiej z tego okresu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 17 Marzec 2008 Share Napisano 17 Marzec 2008 słuszna sugestia kol. SZZwidzę że autorowi ładny teren się trafił..te cynkowe guziki z dużymi uszkami to na 100% początek XIXw.pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SYLSTER Napisano 17 Marzec 2008 Share Napisano 17 Marzec 2008 Chcialbym spytac autora postu skąd jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 18 Marzec 2008 Autor Share Napisano 18 Marzec 2008 Ja jestem z Grudziądza ,a guziki z okolicy Nowej Wsi pod Grudziądzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.