huk 100 Napisano 21 Czerwiec 2008 Share Napisano 21 Czerwiec 2008 a ta ostatnio wykopana w Biesach - owe Węgry" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 21 Czerwiec 2008 Share Napisano 21 Czerwiec 2008 napisz jeszcze raz, powoli, wszystko w jednym poscie bo nie rozumiem o czym ty do mnie rozmawiasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 dobrze wiesz o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Takie dwa nowe nabytki - na górze piękna klamra w szufladowym stanie, dolna wykopek, ale za to z białego metalu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Rewersy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Zbliżenie na sygnowanie. To moja pierwsza klamra sygnowana wypukłymi literami. No i dość rzadki wytwórca - Szietinin Moskwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Nie spotkałem się z innymi wypukłymi sygnowaniami niż to Szczetinina, istniały takie jeszcze? W każdym razie klamry te są bardzo charakterystyczne. Gratuluję jednak przede wszystkim tej drugiej, ale jak to z nimi w końcu było - jednostki gwardyjskie od 1907 roku czy jaki pieron? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Witam, rzeczywiście tylko Szietinin sygnował klamry wypukłą czcionką. A co do tych alpakowych - sam już nie wiem, utarło się twierdzenie, że nosiły je jednostki gwardii, ale słyszałem też, że również inne, w których stosowano dodatki mundurowe (np. guziki) w kolorze srebrnym. Tak czy inaczej cieszy mnie ten nabytek, oprócz tej klamerki z carskich alpakowych mam tylko saperską i szkolną (seminarium nauczycielskie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/klamrayyy_011.jpg -o takiej piszesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Tak, ja mam taką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 I jeszcze taka alpakówka - Niżnogorodzkie Seminarium Nauczycielskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 twoja ładna -moja -wytarta :( -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Ale jeżeli Twoja jest własnoręcznie wyjęta z ziemi, to jest o wiele cenniejsza, pomimo wytarcia, niż moja kupiona. Mój własny" saper ciągle jeszcze czeka na mnie gdzieś w gruncie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 http://www.allegro.pl/item389083099_rzadka_klamra_oficerska.html uwaga lipa -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 Był w ogóle kiedyś na allegro Huku ten typ klamry w wersji oryginalnej, bo ja nie pamiętam :)pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 Ja nie pamiętam -natomiast pamiętam jak przed jedną opaloną klamrą nad ogniskiem i trzymaną nad akumulatorem -mnie ustrzegłeś :):) -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gutek Napisano 24 Czerwiec 2008 Share Napisano 24 Czerwiec 2008 Pomysły na starzenie przedmiotów nie znają granic, często więc ludzie nabierają się na te metody. Najlepiej przed kupnem poradzić się starszych kolegów mających większe doświadczenie. Sam siedzę w temacie blach trochę czasu i powiem że nie zawsze można ze zdjęcia powiedzieć że coś jest w 100% oryginalne lub nie.PS. Mam pytanko czy ktoś wie może coś na temat klamer carskich odlewanych z mosiądzu? czy takowe istniały w oryginale czy są to współczesne kopie postarzane?http://www.odkrywca.pl/klamry-carskie,637082.html#637082Pozdrawiam Klamromaniaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 25 Czerwiec 2008 Share Napisano 25 Czerwiec 2008 ja osobiście nie widziałem takiej -ale coś podobno takiego odlewają w Przemyślu :):) -ale na 100% nie wiem -więc tylko plotkuje -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 25 Czerwiec 2008 Share Napisano 25 Czerwiec 2008 Przeważająca większość klamer to wytłoczki, ale trafiają sie też odlewy choć sporadycznie. Różnica w technice produkcji.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 25 Czerwiec 2008 Share Napisano 25 Czerwiec 2008 Razu pewnego pewna osoba pokazała mi zdjęcia klamry carskiej - odlew z gładkim rewersem, pierwszy i ostatni raz widziałem takie cudo, osoba ta zarzekała się, że to jej osobiste znalezisko i ozdoba kolekcji. Pozostaje tylko uwierzyć na słowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 26 Czerwiec 2008 Share Napisano 26 Czerwiec 2008 huk100, po czym wnosisz, ze ta duza klamra pruska od Frozzera to kopia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 26 Czerwiec 2008 Share Napisano 26 Czerwiec 2008 z doświadczenia :)-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gutek Napisano 26 Czerwiec 2008 Share Napisano 26 Czerwiec 2008 A czy widział ktoś kiedys takie coś ? co o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 26 Czerwiec 2008 Share Napisano 26 Czerwiec 2008 coś w rodzaju grawerki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 26 Czerwiec 2008 Share Napisano 26 Czerwiec 2008 daj drugą strone -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.