Skocz do zawartości

Kolekcje klamer vol.II

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 317
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Nie spotkałem się z innymi wypukłymi sygnowaniami niż to Szczetinina, istniały takie jeszcze? W każdym razie klamry te są bardzo charakterystyczne. Gratuluję jednak przede wszystkim tej drugiej, ale jak to z nimi w końcu było - jednostki gwardyjskie od 1907 roku czy jaki pieron?

Napisano
Witam, rzeczywiście tylko Szietinin sygnował klamry wypukłą czcionką. A co do tych alpakowych - sam już nie wiem, utarło się twierdzenie, że nosiły je jednostki gwardii, ale słyszałem też, że również inne, w których stosowano dodatki mundurowe (np. guziki) w kolorze srebrnym. Tak czy inaczej cieszy mnie ten nabytek, oprócz tej klamerki z carskich alpakowych mam tylko saperską i szkolną (seminarium nauczycielskie).
Napisano
Ale jeżeli Twoja jest własnoręcznie wyjęta z ziemi, to jest o wiele cenniejsza, pomimo wytarcia, niż moja kupiona. Mój własny" saper ciągle jeszcze czeka na mnie gdzieś w gruncie...
Napisano
Ja nie pamiętam -natomiast pamiętam jak przed jedną opaloną klamrą nad ogniskiem i trzymaną nad akumulatorem -mnie ustrzegłeś :):) -pozdro
Napisano
Pomysły na starzenie przedmiotów nie znają granic, często więc ludzie nabierają się na te metody. Najlepiej przed kupnem poradzić się starszych kolegów mających większe doświadczenie.
Sam siedzę w temacie blach trochę czasu i powiem że nie zawsze można ze zdjęcia powiedzieć że coś jest w 100% oryginalne lub nie.
PS. Mam pytanko czy ktoś wie może coś na temat klamer carskich odlewanych z mosiądzu? czy takowe istniały w oryginale czy są to współczesne kopie postarzane?
http://www.odkrywca.pl/klamry-carskie,637082.html#637082
Pozdrawiam Klamromaniaków
Napisano
ja osobiście nie widziałem takiej -ale coś podobno takiego odlewają w Przemyślu :):) -ale na 100% nie wiem -więc tylko plotkuje -pozdro
Napisano
Przeważająca większość klamer to wytłoczki, ale trafiają sie też odlewy choć sporadycznie. Różnica w technice produkcji.

pozdr.
Napisano
Razu pewnego pewna osoba pokazała mi zdjęcia klamry carskiej - odlew z gładkim rewersem, pierwszy i ostatni raz widziałem takie cudo, osoba ta zarzekała się, że to jej osobiste znalezisko i ozdoba kolekcji. Pozostaje tylko uwierzyć na słowo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie