Skocz do zawartości
  • 0

Niemieckie pudełeczko po dawce kokainy, morfiny lub leku?

boryszielinski

Pytanie

Napisano

Prosiłbym o zidentyfikowanie przedmiotu, jest to rozkładane aluminiowe pudełeczko posiada napisy:na wieczku HOMBURG na dnie niewyrażny napis 'antiptseticum'?? oraz '..tidolorosd..'??
Ktoś podsunął mi myśl, że może to być opakowanie po dawce kokainy, morfiny lub innego środka..
Pozdrawiam

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
antisepticum -antyseptyk -może coś jak pabiamid do posypywania ran ( jeśli to jest zakrętka od pojemnika, a nie kapsel od fiolki).Co to tidolorosd" nie wiem, Homburg- a może Hamburg? pozdr j
Napisano

Dodaje kolejne zdjęcia...

napewno jest napisane Homburg...w napisie na pewno widoczny jest ciąg liter antip?seticum
?-oznaczyłęm nieczytelną literę. Jest to małe pudełeczko, pojemnik, rozkłądane, tak jak widać na zdjęciu...

Pozdrawiam

Napisano
To raczej nie jest to ale tak jakoś skojarzyłem to twoje pudełeczko z opakowaniem na gummi schutz http://www.festungbreslau.wroclaw.pl/main.php?target=bronimundur-osobiste
PozdrO
Napisano

To gummischutz- średnica z 4 cm :), Homburg- może być- w google to ze 3 miejscowosci Homburg i Bad-Homburg.2cm średnicy i grubość 0.5cm -jakieś plasterki na nagniotki? pozdr

Napisano
Więc: antidolorosu? = to przeciwbólowy( napisałbym antidolorosum), antipy?eticum = przeciwgorączkowy ( napisałbym antipyreticum),z antisepticum ( antyseptyk).

Czyli jakiś środek o działaniu: przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwseptycznym, zatem kokaina,morfina -odpada!
teraz pozostaje poszukać producenta farmaceutyków w ktorymś z Homburgów. pozdr j
Napisano
Jak napisał kol.janushew antisepticum-antyseptyk=środek bakteriobójczy http://pl.wikipedia.org/wiki/Antyseptyka mógł to być jakiś sulfonamid,gdyby dokładnie odczytać napisy z pudełka można by zidentyfikować preparat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie