Skocz do zawartości

Zimowe opowieści :-))

PATRON

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Jest mrożny dzień stycznia tego roku. Dzowni telefon ,kiedy kulturalnie palę sobie papieroska przy minus 10 na dworzu z kumplem bo nam kobiety nie pozwoliły zapalić w domu, w telefonie radosny głos kumpla: przyjeżdżaj bo nie mam się z kim napić :-). decyzja szybka : jadę ...
Siedzimy , gaworzymy i oczywiście oglądamy fanty ..... w pewnym momencie trzymam w ręku połówkę polskiego nieśmiertelnika i po prostu nie wierzę własnym oczom ........ dane z nieśmiertelnika są mi znane ponieważ przy mnie kolega w sierpniu roku ubiegłego wykopał drugą połówkę tego nieśmiertelnika ....
Pytam kumpla skąd ty to masz ???, a on na to - kupiłem na giełdzie staroci......
Fajna historia prawda ?? do dzisiaj nie wierzę w to co widziałem .......

niezbadane są ścieżki jakimi fanty wędrują do swoich nowych wlaścicieli ..

PZDR PATRON

PS : jak ktoś ma takie fajne historyjki które mu się przytrafiły niech skrobnie na forum plizzzzzzzz
Napisano
Kupiłem polski nieśmiertelnik z wykopu, myślałem, że czysty, ale po dokładnych oględzinach pod lupą, wyszło, że jesty tam wydrapane imię i nazwisko żołnierza (strzel. Jan ...ski), pluton artylerii Gniezno, 66 pp.
No i jak tu nosć taką blachę. Chyba poszukam następnego, czystego.
Pozdrawiam
Napisano
Wg moich informacji to w Gnieźnie stocjonowały:

69 pułk piechoty
17 pułk artylerii lekkiej
17 dywizjon artylerii ciężkiej
17 kompania łączności

do tego mieściło się tam dowództwo 17 DP.

Jakoś ten 66 pp nie pasuje mi do tego miasta ale może się myle

pozdrawiam
d007
Napisano
Przed laty wykopalem niemiecki medal z okresu I wojny swiatowej. Chodzilem z nim chwalac sie kolegom az wreszcie gdzies mi ten medal przepadl. Po kilku miesiacach w poblizu bloku, w ktorym mieszkalem siedzialem sobie na kupce ziemi i grzebalem w niej patyczkiem. Po paru sekundach natrafilem na cos twardego. Okazalo sie, ze grzebalem dokladnie w tym samym miejscu gdzie zginal mi ok. pol roku wczesniej medal! Odgrzebalem go ponownie i w ten sposob odzyskalem go.
Napisano
Było to gdzieś dwa lata temu. Kilka osób z forum prosiło mnie o skan pewnego artykułu. Z jednym z nich nawiązałem gadkę. Wyglądało to nniej więcej tak:
- skąd jesteś ?
- z Gdyni
- ja też, a dokładnej ?
- ja z Wielkiego Kacka a ty ?
- kurde ja też
- a ulica ?
- ja z G.
- kurde, a ja z M.
Spotkaliśmy się za 5 min. pod sklepem. :)))))
pozdrawiam
mac
Napisano
Macie rację, jest wyraźnie 69 pułk.
Pozdrawiam
Napisano
Zimowy wieczór 1998/99. Gliczarów Górny, mieszane towarzystwo z całej polski, siedzimy w jadalni, przy kominku jak to w góralskim pensjonacie. Grzane winko na złamanie lodów itp. I gadka szmatka.
- ..........
- Byłam kiedyś w P. Ładne miasteczko.
- Mieszkałem tam przed studiami.
- A w P. to mój mąż chodził do LO
- Ja też.
- Mieszkał u swojej babci na Placu Wolności.
- Ja też.
- Jego dobry kolega też mieszkał na Placu Wolności pod 9.
- Ja też.
- I ten kolega nazywał się K.
- A na imię miał Grzegorz
- ..ooooooooo! A skąd wiesz?
- Bo ja też tak się nazywam i ten gość to mój brat.
- .......... ooooo!
- A ty nazywasz się Magda B. A twój mąż to Edek.
- ...ooooooooo!

Przypadek drugi
Jezioro graniczne (byłe CCCP), pływamy z bratem pontonem. Woda czyściutka – widać dno na 5m, szczupaków w godzinę to my natrzaskali, że nie uwierzycie. I nagle jakaś zielona postać z kałachem woła:
- Tu straż graniczna (jeszcze wtedy WOP), poproszę do brzegu.
- ....
- Czy panowie wiedzą, że naruszyliście granicę państwa, za co grozi .... i łowienie ryb bez zezwolenia.
- ??!! Niemożliwe! My nic nie wiemy. Tu nie ma nic napisane, żadnych oznakowań.
- Oznakowanie o tam jest. – pokazuje pokaźną kępę drzew i krzaków. No może coś tam stoi doskonale zamaskowane.
- Dokumenciki poproszę. Spiszemy i wniosek na kolegium pójdzie.
- Nazwisko?
- K.
- Imię?
- Wojciech.
- Zamieszkały?
- ........
- Imiona rodziców?
- J i T.
- Matka z domu?
- Ma.....
- ?? A jej brat to Zygmunt i mieszka w W.?
- A skąd pan wie?
- Bo to mój ojciec.
- O k....wa kuzyn!
- No właśnie!

pzdr woyta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie