mikipad Napisano 9 Marzec 2008 Autor Share Napisano 9 Marzec 2008 Witam, proszę o pomoc, szukałem ale nie potrafię odnaleść żadnych informacji. Jak widać wydrapany ręcznie, treść brzmi:1/Br-Ban-erh-Batl.3-N=664Pozdrawiam mikipad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikipad Napisano 9 Marzec 2008 Autor Share Napisano 9 Marzec 2008 Panowie cis, MK i ABC - wielkie dzięki za informacje.Pozdrawiam serdecznie mikipad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Mi sie kojarzy fikuśnik z - Brucken Bau Ersatz Bataillon. Nic innego nie przychodzi do głowy. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 A jeżeli to ta formacja (budowa mostów) to http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/PionierErsBatBrBau/PiErsBatBrBau3-R.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikipad Napisano 9 Marzec 2008 Autor Share Napisano 9 Marzec 2008 Dzięki Cis za pomoc, nie wiem czy to coś zmienia, ale na blaszce nie jest napisane Bau tylko Ban a skrót erh nie bardzo kojarzy mi się z ersatz. Nie wykluczam jednak, że masz rację.Czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć ? Bardzo mi zależy na rozszyfrowaniu tej blachy.Pzdr mikipad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Marzec 2008 Share Napisano 15 Marzec 2008 W różnych batalionach budowlanych służyli często ochotnicy" ze Wschodu, może jeden z nich, niepiśmienny dziergał blachę ze wzoru i się pomylił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Uważam, że cis ma rację, nie ma takich skrótów jak Ban. i Erh., natomiast po Br. może (choć nie musi) być Bau., no i przed Batl. często jest Ers. jako oznaczenie batalionu zapasowego. Jednostka Br.Bau.Ers.Batl.3 istniała jak widać, trzymałbym się tej wersji.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cis Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Nie słyszałem o skrótach typu Ban" czy erh". W przypadku Bau" możliwe, że u zostało odwrotnie nabite, zaś Ers" zastosowano nieme h, może s stawało sie zbyt skomplikowane do wydziobania ? Tylko przypuszczenia, ale bliskie postom powyżej. To jest samoróbka łatwo przekręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Blacha sprawia wrażenie jakby wybijała ją osoba nie znająca jęz.niemieckiego,i przy przepisywaniu nie znając kontekstu pomyliła litery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
mikipad
Witam, proszę o pomoc, szukałem ale nie potrafię odnaleść żadnych informacji. Jak widać wydrapany ręcznie, treść brzmi:
1/Br-Ban-erh-Batl.3-N=664
Pozdrawiam mikipad
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.