mikipad Napisano 9 Marzec 2008 Autor Napisano 9 Marzec 2008 Witam, proszę o pomoc, szukałem ale nie potrafię odnaleść żadnych informacji. Jak widać wydrapany ręcznie, treść brzmi:1/Br-Ban-erh-Batl.3-N=664Pozdrawiam mikipad
mikipad Napisano 9 Marzec 2008 Autor Napisano 9 Marzec 2008 Panowie cis, MK i ABC - wielkie dzięki za informacje.Pozdrawiam serdecznie mikipad
cis Napisano 9 Marzec 2008 Napisano 9 Marzec 2008 Mi sie kojarzy fikuśnik z - Brucken Bau Ersatz Bataillon. Nic innego nie przychodzi do głowy. Pozdr
cis Napisano 9 Marzec 2008 Napisano 9 Marzec 2008 A jeżeli to ta formacja (budowa mostów) to http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/PionierErsBatBrBau/PiErsBatBrBau3-R.htm
mikipad Napisano 9 Marzec 2008 Autor Napisano 9 Marzec 2008 Dzięki Cis za pomoc, nie wiem czy to coś zmienia, ale na blaszce nie jest napisane Bau tylko Ban a skrót erh nie bardzo kojarzy mi się z ersatz. Nie wykluczam jednak, że masz rację.Czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć ? Bardzo mi zależy na rozszyfrowaniu tej blachy.Pzdr mikipad
bjar_1 Napisano 15 Marzec 2008 Napisano 15 Marzec 2008 W różnych batalionach budowlanych służyli często ochotnicy" ze Wschodu, może jeden z nich, niepiśmienny dziergał blachę ze wzoru i się pomylił...
MK Napisano 9 Marzec 2008 Napisano 9 Marzec 2008 Uważam, że cis ma rację, nie ma takich skrótów jak Ban. i Erh., natomiast po Br. może (choć nie musi) być Bau., no i przed Batl. często jest Ers. jako oznaczenie batalionu zapasowego. Jednostka Br.Bau.Ers.Batl.3 istniała jak widać, trzymałbym się tej wersji.Pozdrawiam
cis Napisano 9 Marzec 2008 Napisano 9 Marzec 2008 Nie słyszałem o skrótach typu Ban" czy erh". W przypadku Bau" możliwe, że u zostało odwrotnie nabite, zaś Ers" zastosowano nieme h, może s stawało sie zbyt skomplikowane do wydziobania ? Tylko przypuszczenia, ale bliskie postom powyżej. To jest samoróbka łatwo przekręcić.
abcd Napisano 9 Marzec 2008 Napisano 9 Marzec 2008 Blacha sprawia wrażenie jakby wybijała ją osoba nie znająca jęz.niemieckiego,i przy przepisywaniu nie znając kontekstu pomyliła litery.
Pytanie
mikipad
Witam, proszę o pomoc, szukałem ale nie potrafię odnaleść żadnych informacji. Jak widać wydrapany ręcznie, treść brzmi:
1/Br-Ban-erh-Batl.3-N=664
Pozdrawiam mikipad
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.