Skocz do zawartości
  • 0

id nieśmiertelnika

mikipad

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o pomoc, szukałem ale nie potrafię odnaleść żadnych informacji. Jak widać wydrapany ręcznie, treść brzmi:

1/Br-Ban-erh-Batl.3-N=664

Pozdrawiam mikipad

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mi sie kojarzy fikuśnik z - Brucken Bau Ersatz Bataillon. Nic innego nie przychodzi do głowy. Pozdr
Napisano
A jeżeli to ta formacja (budowa mostów) to http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/PionierErsBatBrBau/PiErsBatBrBau3-R.htm
Napisano
Dzięki Cis za pomoc, nie wiem czy to coś zmienia, ale na blaszce nie jest napisane Bau tylko Ban a skrót erh nie bardzo kojarzy mi się z ersatz. Nie wykluczam jednak, że masz rację.
Czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć ? Bardzo mi zależy na rozszyfrowaniu tej blachy.

Pzdr mikipad
Napisano
W różnych batalionach budowlanych służyli często ochotnicy" ze Wschodu, może jeden z nich, niepiśmienny dziergał blachę ze wzoru i się pomylił...
Napisano
Uważam, że cis ma rację, nie ma takich skrótów jak Ban. i Erh., natomiast po Br. może (choć nie musi) być Bau., no i przed Batl. często jest Ers. jako oznaczenie batalionu zapasowego. Jednostka Br.Bau.Ers.Batl.3 istniała jak widać, trzymałbym się tej wersji.
Pozdrawiam
Napisano
Nie słyszałem o skrótach typu Ban" czy erh". W przypadku Bau" możliwe, że u zostało odwrotnie nabite, zaś Ers" zastosowano nieme h, może s stawało sie zbyt skomplikowane do wydziobania ? Tylko przypuszczenia, ale bliskie postom powyżej. To jest samoróbka łatwo przekręcić.
Napisano
Blacha sprawia wrażenie jakby wybijała ją osoba nie znająca jęz.niemieckiego,i przy przepisywaniu nie znając kontekstu pomyliła litery.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie