Swiety82 Napisano 7 Marzec 2008 Autor Napisano 7 Marzec 2008 Dokładnie jutro-sobota-godz 22:25, ekranizacja z 1963r., w rolach głównych m.in. Steve McQuinn i Charles Bronson.
Teslo Napisano 9 Marzec 2008 Napisano 9 Marzec 2008 5370 desek pozyskanych z łóżek1699 koców161 poszewek na poduszki635 sienników34 krzesła52 20-osobowe stoły90 piętrowych łóżek1219 noży478 łyżek582 widelce30 łopat330 metrów przewodów elektrycznych200 metrów liny192 kapy3424 ręczniki1212 zagłówków10 pojedynczych stolików76 ław246 pojemników na wodę69 lamp- tak wygląda lista produktów użytych do budowy tuneli.Podrobiono prawie 1500 oficjalnych niemieckich dokumentów cywilnych i wojskowych.Pozdrawiam
Swiety82 Napisano 9 Marzec 2008 Autor Napisano 9 Marzec 2008 W pewnym sensie film dla mnie obowiązkowy, bo o mojej miejscowości... ostatnio była w muzeum wystawa guzików i innych fantów znalezionych na miejscu byłych baraków jeńców tegoż obozu, niesamowite jakie guziki znajdowali(nawet kanadyjskie!!!), co ciekawsze że dobrowolnie je wyeksponowali, zaznaczam że prywatni poszukiwacze, tacy jak KAŻDY z nas......
grba Napisano 10 Marzec 2008 Napisano 10 Marzec 2008 Sagan-Befehl" Rosnąca liczba ucieczek jeńców wojennych stanowi zagrożenie bezpieczeństwa wewnętrznego Rzeszy oraz sabotaż w stosunku do wysiłku narodu niemieckiego w jego walce przeciwko wrogom Wielkich Niemiec, poprzez zakłócanie transportu i angażowanie w pościgu jednostek wojskowych oraz ludności cywilnej. Dotychczasowe środki zapobiegawcze okazały się niewystarczające. Dla odstraszenia Führer nakazał rostrzeliwanie przeszło połowy ujętych jeńców.Rozkazuję zatem, aby policja kryminalna przekazała złapanych - oficerów RAF, do dyspozycji gestapo. Po przesłuchaniu, zgodnie z przekazaną listą nazwisk ustaloną przez szefa policji kryminalnej Nebego oraz szefa tajnej policji państwowej Müllera, należy jeńców wywieźć w kierunku macierzystego obozu i w drodze rostrzelać. Trzeba to uzasadnić próbą ucieczki lub stawianiem oporu. Nikt ze znajdujących się na liście nie może być ranny ani uratować się. W przypadkach następnych ucieczek stosowany będzie analogiczny sposób postępowania - przy czym należy wstrzymać się do czasu wydania przeze mnie decyzji wykonawczych. Rozkaz ten trzeba utrzymać w ścisłej tajemnicy.
pomsee Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 Kilka lat temu oglądałem serial dwu odcinkowy poswiecony poszukiwaniu po zakończonej wojnie wykonawców rozkazu wymordowania jeńców - uciekinierów.Czy ktos Was wie jak był jego tytuł lub pamięta ten film?
TomHagen1 Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 Himler występował wielokrotnie z żądaniami do Ribentropa i Hitlera by polskich jeńców (oficerów) pozbawić świętego prawa ucieczki i by wykorzystywać ich jak niewolników przy ciężkich pracach fizycznych w kopalniach i kamieniołomach.
Swiety82 Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 W sumie mnie to nie dziwi, Himmler osobiście nadzorował i wdrażał coraz to nowsze i efektywniejsze sposoby na uśmiercanie więźniów, od rozstrzelań, przez wozy z dołączonymi przewodami, którymi płynęły spaliny i zabijały więźniów, aż po zastosowanie Cyklonu B i krematoriów... nie nudził się chłop w pracy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.