zelig Napisano 3 Luty 2004 Napisano 3 Luty 2004 Tzn. - a jakie są z niego wnioski? Że na forum jest 500 osób i każda z nich ma odmienne poglądy? - W temacie pogrzebu SSmanów? W Polsce?Myślałem, że taki fakt, taki skandal, sprzyjałby raczej zbliżeniu poglądów. A tak wszyscy podziamgolili że iemcy są źli - ruscy są dobrzy, niemcy są dobrzy - ruscy są źli", że rząd jest do dupy" i o tylko trupy" : ). I co? Nic. - Aż się chce wyjść z kina.pozdr.
Monsun Napisano 4 Luty 2004 Napisano 4 Luty 2004 Tak niestety jest zelig, że żyjemy w kraju pełnym absurdów, chyba nie muszę nic dodawać?:)PozdrawiamMarcin
Gość Napisano 4 Luty 2004 Napisano 4 Luty 2004 Vonadamski, od tego co mówisz tylko kroczek do zakwestionowania ludobójstwa w komorach krematoryjnych, .. bo nie widziałeś tego, a historia jest często kłamstwem ...". Troszkę się zastanów.
pomsee Napisano 4 Luty 2004 Napisano 4 Luty 2004 Monsun zyjemy w kraju, w ktorego ziemi lezy setki tysiecy prochow poleglych roznych narodowosci i nie mozna tego ignorowac ani robic wokol tego taniej sensacji.
zelig Napisano 4 Luty 2004 Napisano 4 Luty 2004 O ile dobrze go zrozumiałem, to Mons. raczej tego nie ignoruje i jest również b. daleko od tego 2giego stwierdzenia. Jest raczej na odwrót.A z tymi wnioskami to chodziło mi o coś innego... - Mówicie o kulturze, poszanowaniu historii i o iewinnych" prochach poległych. A co z tymi naprawdę niewinnymi? Dlaczego jest tak, że za każdym razem jak jadę na Mazury, albo na zachód i zatrzymuję się a minutkę" przy jakimś przypadkowym lesie. to okazuje się, że odlewam się na cmentarzu. Sikam na groby.Skoro cmentarz SS jest okej, to może też coś zrobić z cywilnymi" grobami. Może jedną na 10 wypraw po czołg przeznaczyć na porządkowanie takiego rozpierniczonego cmentarza? Wtedy może przestano by wieszać psy na poszukiwaczach (przynajmniej częściowo) i można by się wypowiadać z naprawdę czystym sumieniem.przepr. za harcerskie klimaty, pozdr.
vonadamski Napisano 4 Luty 2004 Napisano 4 Luty 2004 Witam!!!Panie(i) ... sadze zes jakis moj znajomy i dlatego piszesz .... Jesli tak jest to mozemy o tykm porozmawiac kiedy indziej. Jesli nieznajomy to nie wysuwaj mi takich epitetow. W co wierze to wierze i to jest moja sprawa, przyczym sprawa komor gazowych w powiazaniu z moim postem to cios ponizej pasa.P.S. W tym poscie nie bede sie juz odzywal bo zaraz zostane nazista, scierwem i potomkiem SS-mana. Five, ale to nie bylem ja."Z powazaniem vonadamski
BoguslaWoloszanski Napisano 4 Luty 2004 Napisano 4 Luty 2004 Fakt vondamski. Zabierz lalki i idź się wypłakać na feldgrau.com
Gość Napisano 4 Luty 2004 Napisano 4 Luty 2004 W niewielkim zakratowanym okienku na prawo od bramy pojawiła się siwa głowa gwardiana klasztoru , który zapytał :- Kto domaga się wejścia ?- Jego Cesarska i Królewska Wysokość Franciszek Józef Pierwszy , król apostolski Jerozolimy , cesarz Austrii , król Węgier , Czech i Moraw,Dalmacji,Chorwacji,Sławonii,Galicji,Lodomerii,Ilirji,arcyksiąże austriacki,wielki książę Siedmiogrodu,Toskany i Krakowa,książę Lotaryngii,Salzburga,Styrii,Karyntii,Krainy,hrabia Tyrolu...-Nie znam takiego-odparł przeor i zamknął okienko.Cesarz Karol odczekał chwilę , po czym zastukał po raz drugi.- Kto domaga się wejścia?-Franciszek Józef Habsburg , c z ł o w i e k , który prosi o łaskę.I wtedy brama klasztoru , w którym Go pochowano otwarła się.
vonadamski Napisano 4 Luty 2004 Napisano 4 Luty 2004 Witam!!!Bogusia Woloszanski nick`a walnales niesamowitego ale to nie oznacza ze jestes niesamowity kolo. Sadze ze ja troszke dluzej bawie na tym forum i nie sadze zebym potrzebowal zmienic na feldgrau.com. To raczej ty z takim nickiem przejdz na Sensacje XX wieku. :) Zreszta jestes fajny koles, taki cool i wogole ... Z usmiechem na twarzy vonadamski
Gość Napisano 4 Luty 2004 Napisano 4 Luty 2004 Do MK mieszkam w Szczecine a gdybys nie wiedział to poinformuje cie iz przez bardzo dlugi okres czsu moje miasto nalezalo do niemcow! Jestem harcerzem i zdarza mi sie chodzic i zapalac swieczki na swiento zmarlych na zaniedbanych grobach ! W 2003 jak nigdy wiencej zniczy palilo sie na grobach rosyjskich. A pochowani tam Niemcy to zazwyczaj cywile. Naszemu narodowi poprostu trudno jest zapomiec o obozach koncentracyjnych. No cóz jest oczywiscie jeszcze Katyn ale wkoncu kto nam pomógl wyzwolic ojczysta ziemie . A pozatym wielu kombatantów zapala swieczki wlasnie na mogiloach radzieckich.pozdarawiam Lufas
Gość Napisano 4 Luty 2004 Napisano 4 Luty 2004 Polacy powinni pamiętać też o zbrodniach bolszewickich i przypomnieć sobie gdzie zgubili połowę Polski
Monsun Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Witam,Panowie, proszę nie róbmy nagonki na nikogo, bo to się mija z celem tej dyskusji. Nagle odchodzimy od wątku związanego z naszą władzą rządową (ludową!).Chyba powoli zaczynam rozumieć o co chodzi Vonadamskiemu, dajmy mu tylko możliwość lepszego rozwinięcia swoich myśli. Przyznam, że początkowo byłem tak zniesmaczony jego wypowiedzią, że nie mogłem się powstrzymać ze swoimi odczuciami. Każdy ma prawo do własnego zdania, ale nas Polaków powinna cechować w tym temacie jedność, lub bynajmniej bardzo podobne podejście do sprawy. Nie zapominajmy o krzywdach, jakie wyrządzili nam Niemcy i Rosjanie, ale nie zapominajmy też o tchurzostwie Francuzów oraz Anglików w 1939, którzy biernie patrzyli na to, co tzw. Państo Zachodnie poczynało sobie na ziemiach polskich. Teraz po tylu latach, słysząc jakieś przytyki od strony Jaca Chiraqa krew się we mnie gotuje, dowodzi to temu, iż Państwo reprezentowane przez tego Pana dba tylko o swoją D.Co do zbrodni wyżądzonych ludności polskiej przez NKWD, rozpitych sołdatów oraz naszą SB, to powiem, iż nasz rząd jest bardzo opieszały w tej kwesti. Spójrzmy na Czechów, jak oni rozprawili się z komuną! Procesy, odsuwanie od władzy czerwonych śmierdzieli itp. Tak powinno być i u nas! Nie chce mi się już pisać na temat naszego Państwa oraz rządu, bo i siebie i Was jeszcze bardziej chyba bym zdołował.PozdrawiamMarcin
Gość Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Panie Vonadamski, nie jesteśmy znajomymi, co nie znaczy, że nie mogę napisać, że jeżeli ktoś twierdzi, że historia kłamie i wierzyć można tylko w to co się widziało, trąci paranoją, bo prowadzi do podważenia rzeczy które działy się poza pamięcią, załóżmy, jednego pokolenia /żeby nie rozdrabniać się na poszczególne jednostki/. Żadnym epitetem Pana nie obdarzyłem. Ten post jest ogólnie dostępny i dlatego odważyłem się napisać, co sądzę o takim sposobie myślenia, który jest Pańską prywatną sprawą.Z poważaniem (...).
vonadamski Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Witam!!!No i wszystko Panie ... Inteligentne podejscie. Spoks.Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Zainteresowani mysla inaczej:Szef strazy pozarnej stoi przed plonacym domem. Szlochajaca kobieta mówi, ze jej dziecko wciaz tam jest. Namawia go, by wyslal tam strazaka, by uratowal je. Wie, ze to jest niemozliwe. Nie ma szansy na uratowanie dziecka i przezycie akcji ratunkowej. Jeden z doswiadczonych strazaków decyduje sie podjac to niemozliwe wezwanie. Idzie w sam srodek piekla! Ale nie powraca. Pózniej matka przychodzi na pogrzeb zmarlego strazaka, który poswiecil swe zycie. Podchodzi do jego rodziny pograzonej w zalobie... Co wówczas robi?- Pluje im w twarz i oskarza strazaka o to, ze przez niego zginelo dziecko!!! Niemozliwe? Nie zupelnie. Tym strazakiem byl Adolf Hitler. Pozarem byla inwazja komunistów na Europe. Zmarle dziecko, to kazda ofiara komunizmu, a niewdzieczna matka to powojenna Europa. Pomysl o tym! Zrodelko:http://www.nazi-lauck-nsdapao.com/Bpol107.htm#BIULETYN%20NSBez komentarza...
Gość Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 Winston Churchill nareszcie zdemaskowany. Od 1925 roku był agentem Stalina !!! No i ten schorowany komuch Roosevelt. A wszyscy służyli Żydowi-Wiecznemu Tułaczowi, który dziś dorobił się brata : to Blair i Bush, komuniści służący masonerii i żydostwu. Dobrze, że ktoś odkrył ich podłe knowania.
Gość Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 No nie, to niemożliwe !!!!!!!!!!! W pale się nie mieści, a na pewno są tacy, którzy przytakną.KOSZMAR.
adaak Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 Do lufasa harcerza ; Ty Drogi Panie powinieneś świecić świeczki bo w końcu mieszkasz w rdzennie polskim mieście przez nich wyzwolonym .A tak nawiasem zapytam skąd się tam znalazłeś ? W ramach akcji Wisła czy inny kierunek ?A może dziadek nie zdążył uciec ?
pomsee Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 No i dzieki jurandowizespychowa nasza dyskusja zatoczyla kolo i powrocila do punktu wyjscia.
mietek Napisano 24 Luty 2004 Napisano 24 Luty 2004 Podobne zdarzenie: http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=4931863&kat=1342
Leuthen Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 A propo tekstu przytoczonego przez jurandzespychowa... Jest tam bardzo dużo prawdy. Mam jednak wątpliwości, czy właściwym rozwiązaniem byłoby w ogóle nie zbudowanie tego cmentarza w Nadolicach. Bo czy każdy z 18-20 mln żołnierzy Wehrmachtu był zbrodniarzem? Jestem w korespondencyjnym kontakcie z byłym niemieckim żołnierzem, który podczas walk o Festung Breslau w 1945 r. przełamał Erkennungsmarke poległego kolegi. Teraz nazwisko poległego można odczytać w Nadolicach. Nazywał się Zeylon i miał ok. 20 lat. Czy takim jak on nie należy się godny pochówek? Jesli chodzi o polskie cmentarze wojenne w Niemczech, to kilka lat temu rozmawiałem ze znajomym o cmentarzach wojennych 2 Armii LWP w Niemczech i na moją sugestię, że są zapewne w fatalnym stanie i bez opieki odpowiedział mi, że nic bardziej błędnego. Oczywiście, nie mówię, że informacje nt. stanu cmentarzy żołnierzy 1 DPanc. są nieprawdziwe, ale byc może istnieją różnice między podejściem Niemców do opieki nekropolii PSZ i LWP, wynikające z dawnego podziału Niemiec na NRD i RFN. PozdrawiamLeuthen
zelig Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Podobno IPN ma zweryfikować przynależność do SS pochowanych w Nadolicach, ewnetualne dalsze decyzje zostawiając odpowiednim urzędom (?) Polski i Niemiec.Prezes IPN-u sugerował, że w przypadku złapania SS-mana" należałoby zdjąć jego nazwisko z mogiły, lub dopisać, że należał do zbrodniczej formacji.Sam nie wiem co o tym myśleć.. pozdr.(info z radia)
danieloff Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 A może by tak wykopać tych SS-mann'ów i jeszcze raz rozstrzelać?! Czy w naszym kraju za mało jest prawdziwych przestępców, żeby po 60 latach ścigać" tych, z których pozostały tylko kości? Walczyć ze zwłokami? Niesmaczne... Wiem, że obecność ich nazwisk na pamiątkowej tablicy jest kwestią kontrowersyjną, ale powinno się dać zmarłym spokojnie gnić w matce ziemi, a nie tworzyć między nimi podziały.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.