Jarosz Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 Witam dzisiaj na plazy znalazłem sporo kasy...5cio zlotowki i 2wu zlotowki wyczysciłem recznie i sa ładne ale 1zł i 50gr, 20gr i 10gr mi sie nie chce... macie jakis sposob zeby same sie w czym wyczysciły? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 Ja znam dobry sposób idź do sklepu i kup piwo, po co czyścić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanuszczak Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 no właśnie kup piwo a nie czyścic!chyba że używasz ojro;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosz Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 no tak ale sa takie brudne ze trzeba sie przygladac co to za nominał :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 22 Luty 2008 Share Napisano 22 Luty 2008 A tak na poważnie domowymi metodami to kwasek cytrynowy albo pasta do zębów. Jeśli chodzi o kwasek cytrynowy to wrzuć na monety na około godzinkę, maks półtorej i później przemyj je pod bieżącą wodą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosz Napisano 22 Luty 2008 Autor Share Napisano 22 Luty 2008 ok dzieki lece wyprobowac:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizeh Napisano 23 Luty 2008 Share Napisano 23 Luty 2008 Po godzinie w kwasku zrobią ci się różowe. Polecam krótszą kąpiel w kwasku, ciągle mieszając do momentu, aż monety zaczną tracić czary osad i następnie przemyć je czystą wodą. Będą minimalnie różowe i bez problemu zapłacisz nimi w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CONRADO Napisano 24 Luty 2008 Share Napisano 24 Luty 2008 Mniejsze nominaly najlepiej wykorzystac w autmatach-kup sobie puszke coli albo cos-automaty nie sa tak wybredne jak niektore babki w sklepie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 24 Luty 2008 Share Napisano 24 Luty 2008 Sory Gizeh ale co z tego, że zrobią się różowe do sanktuarium jakiegoś je będzie dawał, przecież te monety będą służy tylko w celach zakupowych, a więc co to ma dorzeczy czy one będą różowe czy zielone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 24 Luty 2008 Share Napisano 24 Luty 2008 Niestety kolor ma znaczenie. Gdyby tak nie było to by można wcale nie czyścić tylko płacić czarnymi". Trawienie to niszczenie monet, a to jest prawnie zakazane. Nie wiem czy nie można w banku jako zniszczone po prostu wymienić takich monet.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 24 Luty 2008 Share Napisano 24 Luty 2008 Albo w occie spróbuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sv Napisano 24 Luty 2008 Share Napisano 24 Luty 2008 Moższe wymienić na bank " w NBP:)W zwykłym " banku mogą kręcić nosem, bo jak takie przyjmą to muszą je właśnie odstawić do NBP, a to jest koszt.W NBP mają obowiązek je przyjąć.Sv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosz Napisano 26 Luty 2008 Autor Share Napisano 26 Luty 2008 no nie wiem co zrobic z tym probowałem gotowac w proszku do prania i lipa... a tyc h10 i 20groszowek mam cała kupe chyba pojda w automat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 A ja mam garsc monet wspolczesnych 1 gr, 2 gr i 5 gr. W ziemi zrobiły sie ciemne. Jak przywrocic ich oryginalny kolor? W sklepach takich sciemnialych" nie chca brac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 Polecam automaty na monety ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 3 Listopad 2009 Share Napisano 3 Listopad 2009 Domowych sposobów to raczej nie ma, bo po wszelkich kwaskach cytrynowych czy octowych monety wyjdą mniej lub bardziej w kolorze miedzi. Elektroliza najprawdopodobniej da ten sam efekt. Ze sposobów mniej domowych to mamy dwa:1. amoniak - sprawdzać co jakiś czas monety czy sie już wyczyściły. Nie przetrzymywać monet w tym roztworze niepotrzebnie długo, bo je nadtrawi. Na koniec wypłukać.2. tiosiarczan sodu - mniej agresywny, ale monety podczas końcowego płukania trochę ściemnieją. I raczej używać świeżego roztworu tiosiarczanu, stary może być nieprzewidywalny.Tych metod nie polecam oczywiście do czyszczenia normalnych wykopków, które mają zasilic kolekcję, chyba, że ktoś wie co robi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 3 Listopad 2009 Share Napisano 3 Listopad 2009 Ja tam robie tak 1, 2, 5 gr dodaje ( ale po jednej sztuce nie wszystkie razem) przy płaceniu w sklepie raczej kłopotów nie robią. automaty ich raczej nie przyjmują od 10 gr wzwyż wszystko w automaty, np parkingowe, do kawy, sprzedające bilety mpk itp, szkoda to czyscic i robic sobie dodatkowy koszt. ostatnio dostałem taką dwuzłotówke jako reszte i poznałem że kolega po fachu ja puscił w obieg :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cowboys From Hell Napisano 5 Listopad 2009 Share Napisano 5 Listopad 2009 Monety 10 gr. i większe można wrzucić do automatu z CocaColą tak żeby było 1 zł, 2 zł lub 5 zł i dać żeby wydało resztę. Zamiast garści drobniaków wyskoczy nówka o większym nominale:)Robiłem tak jak jeszcze chodziłem do szkoły i działało. Po jednej też można wrzucać i też wymienia na nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 można zakopać ku uciesze archeologów którzy za 500 lat będą kontynuować badania przy autostradzie A 2 ... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiczka1111 Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Ja osobiście biorę szczotkę do cyszczenia paznokci i proszek do czyszczenia powierzchni Ajax. Biore monete do ręki nasypuje proszku i przecieram. Według mnie to dobry i dość szybki sposób. Sa problemy z mniejszymi monetami bo ciężko je złapać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 11 Grudzień 2009 Share Napisano 11 Grudzień 2009 U mnie w mieście nie było absolutnie żadnego problemu, rzuciłem w sklepie woreczek z kwotą ponad 300zl, wszystko wykopane na plaży, kobieta skrzywiła lekko minę, ale nawet nie liczyła ( mieszkam parę metrów od sklepu), a stany były różne, od nowych, po czarne, które leżały dłuższy okres czasu w zasolonej ziemi nad Bałtykiem. Czasem te mocno spatynowane monety wydawałem w kiosku na fajki, jeszcze nikt nie miał obiekcji do takich, pieniądz to pieniądz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.