Skocz do zawartości
  • 0

Stare zdjecie, procesja (?) i cos jeszcze....

ms

Pytanie

Napisano

Prosba, tym razem w imieniu kogos znajomego.
Podzielilem to zdjecie na pol, no moze niekoniecznie precyzyjnie.
Na 1 jest lewa strona, na ponizszym prawa
Widac na pewno osoby duchowne....
Chodzi mi glownie o odniesienie w czasie i przestrzeni...
Widac takze jakis mundurownych, w tlumie tez ktos mundurowy obstawia....
Prosze o pomoc - gdzie i ew kiedy zostalo wykonane.

Na jednym z buudynkow widnieje napis: Muster Lauer"

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy na tym ostatnim zdjęciu nie jest Franz Josef?
No i ci żołnierze mają ładownice austryjackie, więc austria, myślę, że może ślub lub pogrzeb.
Pozdrawiam
Napisano
Też na pierwszy rzut oka ładownice pasowały na austryjackie, jednak po powiększeniu nie byłem już tego taki pewien (wcale nie wyglądały na skośne), ale może to kwestia rozdzielczości zdjecia. Niech sprawdzi właściciel fotki, bo to najłatwiej.
Napisano
Na drugim zdjęciu u dołu widać góry czapek z piórkami, coś jak formacje węgierskie, biały mundur Franca" też jakby Austria więc chyba Austrowęgry. I to chyba nie jest pogrzeb tylko jakaś procesja, na pierwszym zdjęciu jest chyba baldachim a pod nim ktoś idzie (coś niesie?) a ci z tymi ładownicami to policjanci. Pozdrawiam
Napisano
Na trzecim zdjęciu powyżej Franza J. stoi i salutuje gość chyba w pikelhaubie. Może to tylko gość w ramach wymiany, czy przedstawiciel wojskowy (atache) Prus w Austrii. Zwróćcie uwagę, na to że za domniemanym C.K. cesarzem idzie paru bardzo podobnych gości (mundury i fryzury).

pzdr woyta
Napisano
Dziekuje w imieniu wlasciciela zdjecia wszystkim za wypowiedzi.

BJAR - masz racje, wedlug mojej wiedzy z takim baldachimem wedruje sie tylko w BOZE CIALO":-)

Napisano
Ale wtedy by było więcej śmieci na drodze - dzieci sypią kwiatki przed księdzem. Chyba, że to tylko u nas, takie regionalne.
Mnie też wygląda na Austro-Węgry. Tylko pytanie czy bardziej Budapeszt czy Wiedeń.
A może na odwrocie zdjątka są jakieś namiary, nazwa zakładu foto itp.?

pzdr woyta
Napisano
To są żołnierze jakiegoś pułku węgierskiego CK Armii, zwróćcie uwagę na charakterystyczne wąskie spodnie z haftem na udach, żołnierze mają czaka wyjściowe. Pickelhauby nosiła austriacka żandarmeria. Wszystko się zgadza.
Daniel
Napisano
A może to procesja z relikwiami jakiegoś świętego (Stefan?) czy cóś w tym rodzaju? Porównać daty ich świąt i kogo gdzie pochowali, czy gdzie jakie relikwie spoczywają?

Rzuca się w oczy mało cywilny charakter tej imprezy. Obok C.K. cesarza deptałaby chyba jego żona i świta. Tak sobie gdybam, bo nie znam na tyle etykiety dworu i szczegółów z życia JE C.K. (po dziadku to ja z pochodzenia prosty chłop :)))

pzdr woyta
Napisano
woyta - podaj mi prosze maila lub wyslij do mnie (marek@megapolis.pl), cos Ci chce wyslac ale nie chce tutaj siac komercji zwazywszy ze to dotyczy to kogos innego:-)
Napisano
Pisząc o Węgrach miałem na myśli żołnierzy tworzących kordon na brzegach jezdni wzdłóż trasy przemarszu, natomiast Franciszkowi Józefowi towarzyszą lejbgwardzisci - trabanci, w charakterystycznym dla tej formacji umundurowaniu. Zobaczcie w książce Armia austro - węgierska" z serii Barwa i Broń (M. Adamczyk).
Daniel
Napisano

Prosba, tym razem w imieniu kogos znajomego.
Podzielilem to zdjecie na pol, no moze niekoniecznie precyzyjnie.
Na 1 jest lewa strona, na ponizszym prawa
Widac na pewno osoby duchowne....
Chodzi mi glownie o odniesienie w czasie i przestrzeni...
Widac takze jakis mundurownych, w tlumie tez ktos mundurowy obstawia....
Prosze o pomoc - gdzie i ew kiedy zostalo wykonane.

Na jednym z buudynkow widnieje napis: Muster Lauer"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie