jazlowiak Napisano 4 Marzec 2008 Share Napisano 4 Marzec 2008 W starych US była taka materiałowa przetyczka, zapinana zdaje się na guzik, ona trzymała pochwę. Taki mundur ma Marek z 14 babulewicze@hot.pl - napisz do niego to Ci podeśle fotke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moro92 Napisano 11 Marzec 2008 Share Napisano 11 Marzec 2008 nadal prosze o dodawanie zdjec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Pe Napisano 11 Marzec 2008 Share Napisano 11 Marzec 2008 Miałem (mam szczątki) opinaczy w których miast tradycyjnych dziurek na sznurowadła, były już takie oczka jak w obecnie używanych butach wojskowych. Rzecz działa się gdzieś około 1988 roku, i magazynier JW 2583 kłócił się z szefem mundurówki: jeden twierdził, że ta zapodziana wśród standartów para to przejściówka do nowego modelu", drugi był święcie przekonany, że to standart dla skoczków. Nie wiem, który miał rację, wiem, że buty były rewelacyjne: żyły na moich nogach w latach 1988-1999. ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moro92 Napisano 12 Marzec 2008 Share Napisano 12 Marzec 2008 w tym temacie to doc jest fachowcem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Pe Napisano 12 Marzec 2008 Share Napisano 12 Marzec 2008 Takoż i liczę nań i czekam na odpowiedź :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doc Napisano 12 Marzec 2008 Share Napisano 12 Marzec 2008 Hej :) :) Ja bym postawił na model próbny, a to z tego powodu, że gdyby to były buty dla WPD, to byłoby ich trochę na rynku, a przede wszystkim na zdjęciach z epoki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Pe Napisano 13 Marzec 2008 Share Napisano 13 Marzec 2008 Żal dupę ściska... Zamiast postawić na półkę, ordynarnie schodziłem na wyprawach... Cóż, odszukam szczątki, zapastuję, zakonserwuję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doc Napisano 13 Marzec 2008 Share Napisano 13 Marzec 2008 Wiesz wiele rzeczy się kiedyś znosiło, bo nikt nie wiedział, że to arytasy" były, niestety :( :(Jakbyś miał jakieś zdjęcie tego fenomenu i chciałbyś się podzielić, to jestem chętny :) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Pe Napisano 15 Marzec 2008 Share Napisano 15 Marzec 2008 Zrobię zdjęcie - w tej intencji zacząłem dziś odkopywać piwnicę - ale jazda, eksploracja ostatnich 20 lat ;) !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Pe Napisano 30 Marzec 2008 Share Napisano 30 Marzec 2008 Są u kumpla - obiecał dostarczyć (zupełnie zapomniałem, że dostał, by je donosić") - podobno gdyby nie spotkanie z żyłką kosiarki, nosiłby te eksperymentalne" opinacze do dzisiaj.A tutaj aukcja, która mnie powaliła - opinacze na alledrogo kosztują już prawie pięć stów ;/http://www.allegro.pl/show_item.php?item=338026237Ktoś wie kto kryje się pod pseudo kalu7" ? Gość musi mieć mocniej namieszane pod grzywką ode mnie - ja jestem ten co spasował przy cenie 450 zł..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doc Napisano 31 Marzec 2008 Share Napisano 31 Marzec 2008 To jest chora cena ... sam mam kilka par w rozmiarach od 27,5 do 29,5 , ale nigdy za cenę powyżej 120zł nie kupiłem opinaczy. Nigdy nie zrozumiem niektórych ludzi ... :( :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moro92 Napisano 2 Kwiecień 2008 Share Napisano 2 Kwiecień 2008 hej 076 mógłbyś mi podesłać na maila pare fotek tych mundurów z twojej kolekcji?mail: lipanamaxa@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moro92 Napisano 5 Kwiecień 2008 Share Napisano 5 Kwiecień 2008 sorz moj mail to lipanamaxa92o2.p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moro92 Napisano 5 Kwiecień 2008 Share Napisano 5 Kwiecień 2008 zreszta, jesli ktokolwiek ma zdjęcia, nawet nie tylko US-ów, to bardzo proszę o podesłanie,kazde zdjecie mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moro92 Napisano 5 Kwiecień 2008 Share Napisano 5 Kwiecień 2008 kurrde no mail to lipanamaxa92@o2.plo i teraz dobrze jest, soryale sie spieszylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 16 Kwiecień 2008 Share Napisano 16 Kwiecień 2008 W kwestii terminologicznej. Na Metce rękawic, które mam jest określenie deseniu mora". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moro92 Napisano 19 Kwiecień 2008 Share Napisano 19 Kwiecień 2008 owszem to jest mora ale tak sie przyjelo i latwiej sie mowi ze to moro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 25 Kwiecień 2008 Share Napisano 25 Kwiecień 2008 Mam mundur moro , który wg mnie nie różni się od wojskowego. Są jednak na nim pieczątki MSW". Kto nosił takie mundury? WOP? Jednostki Nadwiślańskie?Drugie pytanie dotyczy opinaczy. Zarówno czarne jak i brązowe są w wersji z lub bez nita poniżej sznurowania. Z czego wynika ta różnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doc Napisano 4 Maj 2008 Share Napisano 4 Maj 2008 Dokładnie to jest to tkanina z nadrukiem kamuflażowym mora" wz.68 - tak to się nazywa.US-y w niebieskim odcieniu mora nosiły Plutony Specjalne ZOMO oraz późniejsze AT, na początku lat 90. Bluzy w kroju US, w barwach niebieskich, w latach 90 nosiła także Służba Więzienna.Obecność nitu poniżej sznurowadeł w opinaczach, zależy od daty ich produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 5 Maj 2008 Share Napisano 5 Maj 2008 Doc jeśli miałes na myśli mój mundur to nie ma on niebieskiego odcienia. Krój to nie US, ale koszulowy (bez kieszeni poniżej pasa), typowy wojskowy. Odnośnie nitów czy możesz szerzej? Kiedy produkowano z nitami a kiedy nie? Czy wersja dla kadry z podszytym spinaczem też była z nitem i bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doc Napisano 8 Maj 2008 Share Napisano 8 Maj 2008 W takim razie będzie to mundur dla Nadwiślańczyków.Co do lat występowania opinaczy z nitami i bez nitów, to ciężko niestety powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moro92 Napisano 8 Maj 2008 Share Napisano 8 Maj 2008 a ta bluza ma kieszen na ramieniu?moze to bluza wsw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinF Napisano 9 Maj 2008 Share Napisano 9 Maj 2008 Kurtka nie ma kieszeni na rękawie. Z tego co wiem taką kieszeń miały wczesne wersje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doc Napisano 9 Maj 2008 Share Napisano 9 Maj 2008 W takim razie będzie to bluza dla Nadwiślańczyków. Co się zaś tyczy opinaczy z nitem i bez, to ciężko w tej chwili powiedzieć, kiedy które występowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moro92 Napisano 10 Maj 2008 Share Napisano 10 Maj 2008 ale przy rekonstrukcji chyba raczej nie trzeba sie tym kierowac w pierwszej kolejnosci, dopiero tutaj zauwazylem ze niektore maja nit a niektore nie maja, wiec przecietny czlowiek tez nie zauwazy raczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.