proteus Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 Odkrywca wiele razy występował do rożnych przedstawicieli administracji w kwestii zmiany ustawy o zabytkach. Rzecznik Praw Obywatelskich, parlamentarzyści, ministerstwo kultury, służby ochrony zabytków, środowisko archeologow i inni to tylko niektórzy z adresatów do których kierowaliśmy nasze wnioski o zmianę prawa. Niestety bez rezultatu. Mamy nadzieje ze ta inicjatywa okaże sie skuteczna bo prawo o ochronie zabytków i poszukiwaniach jest złe i powinno być zmienione. Dlatego też tą i każdą inną inicjatywę będziemy popierać. Powstałemu komitetowi jeśli się do nas zwróci udostępnimy miejsce w miesięczniku Odkrywca i portalu internetowym a także postaramy się pomóc w inny sposób.moja osobista uwaga jest taka, że zbiórka pieniędzy jest poważnym zobowiązaniem i trzeba dokładnie potencjalnym ofiarodawcą określić jakie sa cele zbiórki i kto odpowiada za prawidłowe wydanie zebranej kwoty. Oczywiście zbiórka powinna być zgodna z obowiązującym ładem prawnym.życzę z całego serca powodzenia.proteus
akagi Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 aha, mała uwaga w kwestii prawnej , żebyś cie sobie biedy nie narobili - na wszelkie zbiórki potrzebne jest zezwolenie. Jak ktos będzie zainteresowany, to podam szczegóły.
Vincent_Vega_69 Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 Słowa, które napisali Bocian i Proteus dodają wiary, że akcja może być rozpropagowana wśród naprawdę dużej grupy ludzi. Chociaż droga do zmian jest bardzo długa i kręta to cieszy, że tacy ludzie jak wymienieni a szczególnie Kocio chcą coś w tym temacie zrobić. Chwała Wam za to.
abunai Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 : Legalizacja poszukiwań - kolejna próba longwood (91/5) 2008-02-19 19:07:00 a moze jakis konret??co ma zawierac ta ustawa?zeby faktycznie jakas pixxx nie wyszla No nie! Ktoś podejmuje decyzję aby powalczyc za nas wszystkich a Ty takie teksty?! Moze raczej przychyl im nieba a nie na starcie kładź kłody? Ja z kolegami próbuję zrobić to w mikroskali na poziomie jednego muzeum i wiem dobrze ile to kosztuje energii! Chwała ludziom, którzy myślą szerzej bo dzięki Ich działaniom kazdy będzie miał szansę realizować swoje marzenia!!!
model31 Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 Mieszkam na szczescie w tzw. Normalnym Kraju". Dolaczam sie finansowo do projektu.Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy.
mjut Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 no ja kolejny raz popieram i trzymam kciuki. na ile to możliwe-pomogę. a wszystkim niedowiarkom powiem, że z takim podejściem to za 10 lat nic się nie zmieni. trzeba próbować i tyle! dlaczego ten nasz wspaniały naród nauczył się tylko siedzieć na d**** i narzekać??
kadet Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 Wieże że Mężowie Zaufania w moim i naszym imieniu zajmą się sprawą i wreszcie coś ruszy do przodu . Jestem nastawiony pozytywnie na taki pomysł i bez wahania wesprę tą akcje .A jeśli komuś coś się nie podoba i nie wieży w powodzenie akcji , ten nie powinien się nazywać mianem eksploratora lob co gorsza pasjonatem Historii .
panadam12 Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 jestem calkowicie za tym projektem,pomysl z ciegielkami jest dobry sam z checia i duma wszedlbym w posiadanie takiej cegielki.Panowie,do dziela!!!.czekam na dalsze informacje
Kocio Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 Jutro, to jest w piątek jestem umówiony z wicedyrektor jednego z Banków, która zaoferowała konto za 1 - słownie jeden - złoty miesięcznie. Nie jest to chyba straszny charaz za posiadanie konta. Jutro zatem, po rozmowie z nią będziemy mogli poinformować szanownych kolegów o kolejnym kroku zrobionym do przodu.Mam nadzieję że jutro poinformuję o nazwie banku w którym będzie konto i o samym numerze.Poprosimy wtedy wszystkich adminów by na każdym forum sympatyków poszukiwań wisiał taki jakby licznik pokazujący stan konta, i który będzie uaktualniany chociaż raz dziennie.Dziś mamy konsultacje prawne w sprawie alarmu jaki podniósł Abunai i kilka innych osób na innych forach.Mianowicie odnośnie ewentualnego zezwolenia na zbiórkę pieniędzy.Ale wszystko wskazuje na to, że nie robimy publicznej zbiórku tylko w ramach osób zainteresowanych czyli jakby członków obywatelskiego komitetu na rzecz..............zobaczymy.Oczywiście po konsultacjach poinformuje wszystkich o wynikach.....W swoim i w kolegów z Rady Starszych dzięki za poklepywanie po plecach, jest to na prawdę bardzo stymulujące i pomaga bo poświęcamy sporo czasu prywatnego na to, mamy kontener optymizmu, entuzjazmu i aniumuszu a jak widzimy, że masa (ups.... nie powinno się tego słowa używać) ludzi nas wspiera to to dodaje jeszcze więcej otuchy........
Kocio Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 Drobna pomyłka, którą zauwazyłem po napisaniu i wysłaniu tego powyższego posta:W swoim i w imieniu wszystkich kolegów z Rady Starszych chciałem podziekować...............
akagi Napisano 21 Luty 2008 Napisano 21 Luty 2008 eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeChwaląc zapał itd, zwaracam uwagę , że dopóki nie będziecie mięli osobowości prawnej nikt nikogo na żadną komisję nie zaprosi. Tak po prostu. A konto to przepraszam na kogo będzie założone?Bo w sytuacji jaka jest może być wyłącznie na osobę fizyczną (prywatną).Jak projekt pójdzie do konsulatcji - to jako projekt społeczny przejdzie przez wszystkie ministerstwa, przez wszystkie komisje sejmowe - siłą rzeczy trafi też do MKiDN oraz archeologów. A ich opinia bedzie na pewno negatywna - mało tego jak to było z podobnymi prjektami - poosłowie w komisjach bardziej przychylają się do tego by słuchać opini fachowców" niż społeczeństwa. Czyli albo nic nie wyjdzie, albo wyjdzie potworek .Musicie znaleźć sposób by taki projekt trafił bezpośredni do drugie czytania w sejmie. A taki sposób istnieje.
stangret Napisano 22 Luty 2008 Napisano 22 Luty 2008 akagi. Jak znasz sposoby jakieś, to wyciągnij pomocną rękę, a nie pisz enigmatycznie.pozdrawiamstangretr
SZZ Napisano 22 Luty 2008 Autor Napisano 22 Luty 2008 Witam,Panowie Akagi i Kocio - dogadajcie się jak Haber z Silbermanem w łocie dezerterów" i pokażcie, że można coś zrobić poza gadaniem!Pozdrawiam:-)SZZ
akagi Napisano 22 Luty 2008 Napisano 22 Luty 2008 Ja bardzo chętnie, ale jedynie radą i zwróceniem uwagi na to co wydaje mi sie bedzie problemem w przyszlości Nie wymagajcie prosze ode mnie, że ja będę działał - ja to robie w FWP i dla FWP - zresztą my pracujemy nad ta sprawą już kilka miesięcy, tylko powiemy o tym jak bedziemy mięli efekty, a nie tylko chęci. pozdrawiam serdecznie
Jadzia Napisano 22 Luty 2008 Napisano 22 Luty 2008 Witam,akagi nikt Cię nie zmusza, robisz coś dla sprawy - to bardzo dobrze,ale nie zarzucaj nam, że mówimy o chęciach choć nie ma jeszcze, podkreślam JESZCZE efektów. Czy się uda? Nie wiem, ale my w to wierzymy, jak napisał Kocio mamy kontener optymizmu, entuzjazmu i aniumuszu inaczej byśmy się za to nie brali. Sami nie damy rady, im więcej ośób ze środowiska się zaangażuje tym lepiej i dlatego zachęcamy innych do współpracy, wszelkie sugestie i rady są jaknajbardziej mile widziane. pozdroJadzia
panadam12 Napisano 22 Luty 2008 Napisano 22 Luty 2008 uwazam ze powinnismy probowac,probowac az do skutku, kazdy z nas zdaje sobie sprawe ze bedzie ciezko,ale co?mamy sie poddac,kryc sie po krzakach przez cale zycie,jezeli ktos twierdzi ze nie ma sensu walczyc o swoje prawa to niech siedzi w kacie i czeka na niebieskich jak mu zwina kolekcje ,i tu nie chodzi tylko o pieniadze ktore sie straci ale o nasza pasje i sens istnienia,wiec po raz kolejny trzeba scisnac tylki i razem do roboty-EKSPLORATORZY WSZYSTKICH KRAJOW LACZCIE SIE
1AIR1 Napisano 22 Luty 2008 Napisano 22 Luty 2008 WitamOstatnio logowałem się chyba rok temu na tym forum.Czasami tu wchodzę żeby pozyskać" wiadomości od Was(szczególnie z zakresu II RP-lotnictwo)...bo niestety zająłem się modelarstwem.Stwierdziłem że nie będę Don Kichotem , który będzie walczył z wiatrakami.Chodziłem kiedyś tak jak Wy z piszczałką.Mało tego nawet pozyskałem zezwolenia na kopanie" w terenie.I zapewniam że nie jest to łatwe.Po pierwsze:Zezwolenia trzeba mieć 2(dwa).1.Zezwolenie od WŁAŚCIWEGO W TERENIE Konserwatora Zabytków.Jak już te uzyskamy.....o i tu jest temat do dyskusji-bo Ci nie chcą takowych wydawać.2.Potem musimy uzyskać zezwolenie od NADLEŚNICZEGO DANEGO REJONU.(Myślę że Bociek daruje te duże litery-ale to gwoli wyjaśnienia).Może zdarzyć się tak (i to jest fakt niezaprzeczalny-przetrenowaliśmy to)że otrzymamy zezwolenie od Konserwatora a nie otrzymamy zezwolenia od Nadleśniczego!No i bryndza!Zaznaczam że w jednym jak i w drugim przypadku trzeba wypłacić kasę na urzędowe" pisma.Niczym w Ambasadzie Amerykańskiej-najpierw zapłać a potem Cię wysadzimy" a wizy i tak nie dostaniesz.Chodziliśmy grupą rok temu na pewnym rejonie z legalnymi ZEZWOLENIAMI.Opłaconymi.Prowadziliśmy dzienniki,inwentaryzację stanowisk"...itd...itp...Bywa tak że ZEZWOLENIE można cofnąć w każdym przypadku-tu nie ma żadnych rozporządzeń wykonawczych.NIE MA WRĘCZ ŻADNYCH REGUŁ.Jak się Panu nie spodoba(Konserwatorowi bądź taż Nadleśniczemu albo jakiemuś ze Straży Leśnej-pisze raport.....i koniec.Podaję przykład-wyjazd na pewną okolicę-z zezwoleniem od Konserwatora i Nadleśniczego.Wcześniej jakaś grupa lewych" poszukiwaczy totalnie rozkopała teren.I to dość znaczny.Doły na półtora metra.Przyjechał Nadleśniczy wezwał Policję,efekt- skonfiskowano zezwolenia-I TO WSZYSTKIM NIE PATRZĄC CZY SĄ WINNI CZY TEŻ NIE.I nie pytano się czy to TA grupa czy też nie, czy ktoś inny w innym,wcześniejszym terminie nielegalnie kopał.I nie myślcie sobie że ktoś sprawdzał ślady kopania itd...robił analizy...itd Dla Nich jest to standardtowe działanie.Płacą im za wynik nie za prawdę.Oni wyliczają się z konkretnego wyniku" od tego mają premię.Nie sporządzono protokołu z zabrania zezwoleń.Mimo że o to wnoszono.Totalna ANARCHIA i lekceważenie prawa.No i oczywiście NIKOMU nie nałożono żadnej kary-bo zezwolenia BYŁY....ale ZEZWOLENIA ZNIKNĘŁY.Bywałem także w Sejmie przy okazji worzenia" różnych innych Ustaw-z racji swoich obowiązków służbowych.Rozmawiałem z posłami i to różnych kadencji na ten temat.NIKT się nie chce tym zająć.Bo to jest temat drażliwy i niebezpieczny.Od jednego posła usłyszałem-Chyba żartujesz-chcesz żeby mnie identyfikowali z mafią,która wyciąga z ziemi materiały wybuchowe?Pokazujecie na Forum Odkrywcy materiały niebezpieczne-naboje,karabiny,pociski moździeżowe ...itd.Jesteście potencjalnymi przestępcami w świetle prawa.No i tu zamknął mi usta.Nie dziwcie się że ktoś z Policji wykrył" (specjalnie piszę w cudzysłowiu wykrył) dziadka który miał w posiadaniu broń czarnoprochową na którą nie trzeba mieć zezwolenia.A KTO O TYM WIE?-WIĘKSZOŚC SPOŁECZEŃSTWA JEST NIEŚWIADOMA TEGO PRZEPISU!Pamiętajcie z tego jest KASA dla dziennikarza i dla funkcjonariusza Policji-ma wynik-premia rośnie.No ale temat jest i można napluć.A powracając do tematu mojego" posła.Jak można odebrać to jak ktoś idzie w teren a potem robi zdjęcia jak to wykopał granat moździerzowy itp...Wstawia zdjęcie na Forum i chwali się tym.A po co w ogóle to kopał i to upublicznia?Na forum widać tylko granat...a czy on jest bezpieczny czy też nie...wedle prawa w RP może stwierdzić tylko fachowiec z Policji bądź z Wojska.Na pewno SPROSTOWANIA W PRASIE NIE NAPISZĄ.-NIGDY SPROSTOWAŃ NIE PISZĄ..Medialnie NIESTETY JESTEŚCIE DALEKO W TYLE.Na tym Forum także NIKT z władz" nie napisze że ten granat moździeżowy ...to skorupa.A fakt i zdjęcie zostaje.Środowisko poszukiwaczy jest w tej chwili złotą rybką" dla Policji, Konserwatorów Zabytków,Archeologów,Straży Leśnej...itp. Reasumując:Nie w tym rzecz by Tworzyć Stowarzyszenia, które działaja praktycznie w ograniczonych granicach terenowych.I czekają na łaskę Konserwatorów , którzy z zasady będą nie wydawać pozwoleń.W tej chwili jak chcecie coś uzyskać w zmianie Prawa w RP to chyba tylko tworząc Partię, która dostanie się do Sejmu.Bo w obecnej chwili,gdy pierwszym tematem jest PO i PiS, tylko tą drogą możecie zmienić prawo które będzie łaskawe dla poszukiwaczy.Pozdrawiam Was wszystkich P.S.Pozdrowienia dla Bociana i jego żony.Wierzę w to że jest w pełnym zdrowiu.1AIR1
magazynier Napisano 26 Luty 2008 Napisano 26 Luty 2008 Nikłe są szanse na jakiekolwiek zmiany. Jeżeli zmienią ustawę to tylko,by policzyć i skatalogować nas wszystkich do kontroli. Fanty będziemy musieli oddać. Bedzie to tylko sielanka pozorna!Czy będziemy mieć komfort psychiczny? Myślę,że ja nie odczuje tego.Czy wam wystarczą gwarancje w ustawie? Stworzona zostanie przez tych co jedynym pojęciem dołka to dołek do gry w golfa na terenie zamkniętym i opłaconym. To jest ich prawo. Chłopaki w czarnych miseczkach na głowie nie pozwolą na samopas tych co w przyszłości mogą im zagrozić i myślą inaczej. Jak powiedział towarzysz Stolzman przed komisją śledczą ja mogę zatańczyć i zaśpiewać,ale się pytam po co"Wyznaczają nowe kanony prawa i arogancji.Dochodząc do konkluzji nie ma co wierzyć w mrzonki.Kto zna historię Brygady Swiętokrzyskiej ten powinien porównać to do losu Armii Krajowej. Czy są inne drogi do osiągnięcia celu.
Jadzia Napisano 26 Luty 2008 Napisano 26 Luty 2008 magazynier napisał: Chłopaki w czarnych miseczkach na głowie" - wiem kogo masz na myśli więc napisz to wyraźnie, no chyba, że się czegoś boisz, ale zasadniczo ten wątek nie jest o spiskowej teorii dziejów i jeśli uważasz, że światem rządzą Żydzi, bo chyba o nich piszesz to poszukaj jakiegoś innego forum gdzie będziesz mógł sobie pisać na takie tematy, tu nie miejsce na to.Dochodząc do konkluzji nie ma co wierzyć w mrzonki." - Słuchaj takich niedowiarków jest na pęczki, ale próbować trzeba, chcesz pomóc to zrób to, ale jeśli nie chcesz to przynajmniej nie siej defetyzmu.Jadzia
smugler Napisano 26 Luty 2008 Napisano 26 Luty 2008 Z całego serca popieram Kocia i s-kę !!!! Zacznijmy coś robić a i grosza nie poskąpić, abyśmy Polsce,narodowi i sobie chluby dodali!!!! Pomysł z wykrywkami w górze pod Sejmem spodobał mi się najbardziej !!!Trzymam kciuki i czekam na podanie nr-u konta, na forum lub w naszym ODKRYWCY !!!!
Khorne Napisano 26 Luty 2008 Napisano 26 Luty 2008 Jak najbardziej popieram inicjatywę :)będę bacznie śledził wątek i jeśli tylko będę mógł jakoś pomócmożecie na mnie liczyć
banderas Napisano 27 Luty 2008 Napisano 27 Luty 2008 Cze. Ten projekt jest skazany na sukces,popieram w pełni. Zakupić bilet autobusowy na manifestację pod sejm -3 zł ,wpłacić kasę na konto mężów zaufania - 200 zł , zobaczyć Jadzię w garniturze na sali sejmowej - bezcenne.pzdr.
Jadzia Napisano 27 Luty 2008 Napisano 27 Luty 2008 Witaj Banderas,kopę lat:)Cieszę się, że popierasz akcję, każdy wyraz poparcia wzmacnia nasz zapał do zmian!A Jadzia w garniturze to wcale nie taki nadzwyczajny widok:)pozdrawiam
magazynier Napisano 28 Luty 2008 Napisano 28 Luty 2008 Jadziu! Jestem za wami,by wam się powiodło. Nie chcę siać defetyzmu. Tylko przestrzegam przed naiwnością i bezdusznym interesem tych co kształtują prawo na swoja modłę. To nie są przyjaciele. Są inni jak stwory z filmu Osmy pasażer - Nostromo" Tak samo mozna napisać o nas. Stosuje inne metody. Zarażam każdego poszukiwaniami. Nie patrzę, czy to jest chłopek roztropek.Na początku każdy z nich myśli,że się dorobi znajdując garniec monet.Uczę historii o tym co zapomniane.Czasami zdarzają sie czarne owce w stadzie. Tego nie da się uniknąć. Ważne,by nas było jak najwięcej. Ustawa zmieni się,gdy będą się liczyć z nami.Najlepszy czas jest przed wyborami. Na temat strachu,teorii i innych tematów nie będe sie tu na forum wypowiadał.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.