Skocz do zawartości

Legalizacja poszukiwań - kolejna próba

SZZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odkrywca wiele razy występował do rożnych przedstawicieli administracji w kwestii zmiany ustawy o zabytkach. Rzecznik Praw Obywatelskich, parlamentarzyści, ministerstwo kultury, służby ochrony zabytków, środowisko archeologow i inni to tylko niektórzy z adresatów do których kierowaliśmy nasze wnioski o zmianę prawa. Niestety bez rezultatu. Mamy nadzieje ze ta inicjatywa okaże sie skuteczna bo prawo o ochronie zabytków i poszukiwaniach jest złe i powinno być zmienione. Dlatego też tą i każdą inną inicjatywę będziemy popierać. Powstałemu komitetowi jeśli się do nas zwróci udostępnimy miejsce w miesięczniku Odkrywca i portalu internetowym a także postaramy się pomóc w inny sposób.
moja osobista uwaga jest taka, że zbiórka pieniędzy jest poważnym zobowiązaniem i trzeba dokładnie potencjalnym ofiarodawcą określić jakie sa cele zbiórki i kto odpowiada za prawidłowe wydanie zebranej kwoty. Oczywiście zbiórka powinna być zgodna z obowiązującym ładem prawnym.
życzę z całego serca powodzenia.
proteus
  • Odpowiedzi 112
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
aha, mała uwaga w kwestii prawnej , żebyś cie sobie biedy nie narobili - na wszelkie zbiórki potrzebne jest zezwolenie.
Jak ktos będzie zainteresowany, to podam szczegóły.
Napisano
Słowa, które napisali Bocian i Proteus dodają wiary, że akcja może być rozpropagowana wśród naprawdę dużej grupy ludzi. Chociaż droga do zmian jest bardzo długa i kręta to cieszy, że tacy ludzie jak wymienieni a szczególnie Kocio chcą coś w tym temacie zrobić. Chwała Wam za to.
Napisano
: Legalizacja poszukiwań - kolejna próba longwood (91/5) 2008-02-19 19:07:00
a moze jakis konret??co ma zawierac ta ustawa?
zeby faktycznie jakas pixxx nie wyszla

No nie! Ktoś podejmuje decyzję aby powalczyc za nas wszystkich a Ty takie teksty?! Moze raczej przychyl im nieba a nie na starcie kładź kłody? Ja z kolegami próbuję zrobić to w mikroskali na poziomie jednego muzeum i wiem dobrze ile to kosztuje energii! Chwała ludziom, którzy myślą szerzej bo dzięki Ich działaniom kazdy będzie miał szansę realizować swoje marzenia!!!
Napisano
no ja kolejny raz popieram i trzymam kciuki. na ile to możliwe-pomogę. a wszystkim niedowiarkom powiem, że z takim podejściem to za 10 lat nic się nie zmieni. trzeba próbować i tyle! dlaczego ten nasz wspaniały naród nauczył się tylko siedzieć na d**** i narzekać??
Napisano
Wieże że Mężowie Zaufania w moim i naszym imieniu zajmą się sprawą i wreszcie coś ruszy do przodu . Jestem nastawiony pozytywnie na taki pomysł i bez wahania wesprę tą akcje .
A jeśli komuś coś się nie podoba i nie wieży w powodzenie akcji , ten nie powinien się nazywać mianem eksploratora lob co gorsza pasjonatem Historii .
Napisano
jestem calkowicie za tym projektem,pomysl z ciegielkami jest dobry sam z checia i duma wszedlbym w posiadanie takiej cegielki.Panowie,do dziela!!!.czekam na dalsze informacje
Napisano
Jutro, to jest w piątek jestem umówiony z wicedyrektor jednego z Banków, która zaoferowała konto za 1 - słownie jeden - złoty miesięcznie. Nie jest to chyba straszny charaz za posiadanie konta. Jutro zatem, po rozmowie z nią będziemy mogli poinformować szanownych kolegów o kolejnym kroku zrobionym do przodu.
Mam nadzieję że jutro poinformuję o nazwie banku w którym będzie konto i o samym numerze.

Poprosimy wtedy wszystkich adminów by na każdym forum sympatyków poszukiwań wisiał taki jakby licznik pokazujący stan konta, i który będzie uaktualniany chociaż raz dziennie.
Dziś mamy konsultacje prawne w sprawie alarmu jaki podniósł Abunai i kilka innych osób na innych forach.
Mianowicie odnośnie ewentualnego zezwolenia na zbiórkę pieniędzy.
Ale wszystko wskazuje na to, że nie robimy publicznej zbiórku tylko w ramach osób zainteresowanych czyli jakby członków obywatelskiego komitetu na rzecz..............
zobaczymy.
Oczywiście po konsultacjach poinformuje wszystkich o wynikach.....

W swoim i w kolegów z Rady Starszych dzięki za poklepywanie po plecach, jest to na prawdę bardzo stymulujące i pomaga bo poświęcamy sporo czasu prywatnego na to, mamy kontener optymizmu, entuzjazmu i aniumuszu a jak widzimy, że masa (ups.... nie powinno się tego słowa używać) ludzi nas wspiera to to dodaje jeszcze więcej otuchy........
Napisano
Drobna pomyłka, którą zauwazyłem po napisaniu i wysłaniu tego powyższego posta:

W swoim i w imieniu wszystkich kolegów z Rady Starszych chciałem podziekować...............
Napisano
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Chwaląc zapał itd, zwaracam uwagę , że dopóki nie będziecie mięli osobowości prawnej nikt nikogo na żadną komisję nie zaprosi. Tak po prostu.

A konto to przepraszam na kogo będzie założone?
Bo w sytuacji jaka jest może być wyłącznie na osobę fizyczną (prywatną).

Jak projekt pójdzie do konsulatcji - to jako projekt społeczny przejdzie przez wszystkie ministerstwa, przez wszystkie komisje sejmowe - siłą rzeczy trafi też do MKiDN oraz archeologów.
A ich opinia bedzie na pewno negatywna - mało tego jak to było z podobnymi prjektami - poosłowie w komisjach bardziej przychylają się do tego by słuchać opini fachowców" niż społeczeństwa.
Czyli albo nic nie wyjdzie, albo wyjdzie potworek .

Musicie znaleźć sposób by taki projekt trafił bezpośredni do drugie czytania w sejmie. A taki sposób istnieje.
Napisano
Witam,
Panowie Akagi i Kocio - dogadajcie się jak Haber z Silbermanem w łocie dezerterów" i pokażcie, że można coś zrobić poza gadaniem!
Pozdrawiam:-)
SZZ
Napisano
Ja bardzo chętnie, ale jedynie radą i zwróceniem uwagi na to co wydaje mi sie bedzie problemem w przyszlości
Nie wymagajcie prosze ode mnie, że ja będę działał - ja to robie w FWP i dla FWP - zresztą my pracujemy nad ta sprawą już kilka miesięcy, tylko powiemy o tym jak bedziemy mięli efekty, a nie tylko chęci.

pozdrawiam serdecznie
Napisano
Witam,
akagi nikt Cię nie zmusza, robisz coś dla sprawy - to bardzo dobrze,
ale nie zarzucaj nam, że mówimy o chęciach choć nie ma jeszcze, podkreślam JESZCZE efektów. Czy się uda? Nie wiem, ale my w to wierzymy, jak napisał Kocio mamy kontener optymizmu, entuzjazmu i aniumuszu inaczej byśmy się za to nie brali.

Sami nie damy rady, im więcej ośób ze środowiska się zaangażuje tym lepiej i dlatego zachęcamy innych do współpracy, wszelkie sugestie i rady są jaknajbardziej mile widziane.
pozdro
Jadzia
Napisano
uwazam ze powinnismy probowac,probowac az do skutku, kazdy z nas zdaje sobie sprawe ze bedzie ciezko,ale co?mamy sie poddac,kryc sie po krzakach przez cale zycie,jezeli ktos twierdzi ze nie ma sensu walczyc o swoje prawa to niech siedzi w kacie i czeka na niebieskich jak mu zwina kolekcje ,i tu nie chodzi tylko o pieniadze ktore sie straci ale o nasza pasje i sens istnienia,wiec po raz kolejny trzeba scisnac tylki i razem do roboty-EKSPLORATORZY WSZYSTKICH KRAJOW LACZCIE SIE
Napisano
Witam
Ostatnio logowałem się chyba rok temu na tym forum.Czasami tu wchodzę żeby pozyskać" wiadomości od Was(szczególnie z zakresu II RP-lotnictwo)...bo niestety zająłem się modelarstwem.Stwierdziłem że nie będę Don Kichotem , który będzie walczył z wiatrakami.

Chodziłem kiedyś tak jak Wy z piszczałką.Mało tego nawet pozyskałem zezwolenia na kopanie" w terenie.

I zapewniam że nie jest to łatwe.

Po pierwsze:

Zezwolenia trzeba mieć 2(dwa).

1.Zezwolenie od WŁAŚCIWEGO W TERENIE Konserwatora Zabytków.
Jak już te uzyskamy.....o i tu jest temat do dyskusji-bo Ci nie chcą takowych wydawać.
2.Potem musimy uzyskać zezwolenie od NADLEŚNICZEGO DANEGO REJONU.(Myślę że Bociek daruje te duże litery-ale to gwoli wyjaśnienia).

Może zdarzyć się tak (i to jest fakt niezaprzeczalny-przetrenowaliśmy to)że otrzymamy zezwolenie od Konserwatora a nie otrzymamy zezwolenia od Nadleśniczego!

No i bryndza!Zaznaczam że w jednym jak i w drugim przypadku trzeba wypłacić kasę na urzędowe" pisma.

Niczym w Ambasadzie Amerykańskiej-najpierw zapłać a potem Cię wysadzimy" a wizy i tak nie dostaniesz.

Chodziliśmy grupą rok temu na pewnym rejonie z legalnymi ZEZWOLENIAMI.Opłaconymi.Prowadziliśmy dzienniki,inwentaryzację stanowisk"...itd...itp...
Bywa tak że ZEZWOLENIE można cofnąć w każdym przypadku-tu nie ma żadnych rozporządzeń wykonawczych.NIE MA WRĘCZ ŻADNYCH REGUŁ.

Jak się Panu nie spodoba(Konserwatorowi bądź taż Nadleśniczemu albo jakiemuś ze Straży Leśnej-pisze raport.....i koniec.

Podaję przykład-wyjazd na pewną okolicę-z zezwoleniem od Konserwatora i Nadleśniczego.

Wcześniej jakaś grupa lewych" poszukiwaczy totalnie rozkopała teren.I to dość znaczny.Doły na półtora metra.
Przyjechał Nadleśniczy wezwał Policję,efekt- skonfiskowano zezwolenia-I TO WSZYSTKIM NIE PATRZĄC CZY SĄ WINNI CZY TEŻ NIE.I nie pytano się czy to TA grupa czy też nie, czy ktoś inny w innym,wcześniejszym terminie nielegalnie kopał.
I nie myślcie sobie że ktoś sprawdzał ślady kopania itd...robił analizy...itd Dla Nich jest to standardtowe działanie.Płacą im za wynik nie za prawdę.
Oni wyliczają się z konkretnego wyniku" od tego mają premię.Nie sporządzono protokołu z zabrania zezwoleń.Mimo że o to wnoszono.Totalna ANARCHIA i lekceważenie prawa.

No i oczywiście NIKOMU nie nałożono żadnej kary-bo zezwolenia BYŁY....ale ZEZWOLENIA ZNIKNĘŁY.

Bywałem także w Sejmie przy okazji worzenia" różnych innych Ustaw-z racji swoich obowiązków służbowych.Rozmawiałem z posłami i to różnych kadencji na ten temat.NIKT się nie chce tym zająć.Bo to jest temat drażliwy i niebezpieczny.Od jednego posła usłyszałem-Chyba żartujesz-chcesz żeby mnie identyfikowali z mafią,która wyciąga z ziemi materiały wybuchowe?

Pokazujecie na Forum Odkrywcy materiały niebezpieczne-naboje,karabiny,pociski moździeżowe ...itd.Jesteście potencjalnymi przestępcami w świetle prawa.No i tu zamknął mi usta.

Nie dziwcie się że ktoś z Policji wykrył" (specjalnie piszę w cudzysłowiu wykrył) dziadka który miał w posiadaniu broń czarnoprochową na którą nie trzeba mieć zezwolenia.A KTO O TYM WIE?-WIĘKSZOŚC SPOŁECZEŃSTWA JEST NIEŚWIADOMA TEGO PRZEPISU!Pamiętajcie z tego jest KASA dla dziennikarza i dla funkcjonariusza Policji-ma wynik-premia rośnie.No ale temat jest i można napluć.

A powracając do tematu mojego" posła.Jak można odebrać to jak ktoś idzie w teren a potem robi zdjęcia jak to wykopał granat moździerzowy itp...Wstawia zdjęcie na Forum i chwali się tym.A po co w ogóle to kopał i to upublicznia?Na forum widać tylko granat...a czy on jest bezpieczny czy też nie...wedle prawa w RP może stwierdzić tylko fachowiec z Policji bądź z Wojska.Na pewno SPROSTOWANIA W PRASIE NIE NAPISZĄ.-NIGDY SPROSTOWAŃ NIE PISZĄ..Medialnie NIESTETY JESTEŚCIE DALEKO W TYLE.Na tym Forum także NIKT z władz" nie napisze że ten granat moździeżowy ...to skorupa.
A fakt i zdjęcie zostaje.

Środowisko poszukiwaczy jest w tej chwili złotą rybką" dla Policji, Konserwatorów Zabytków,Archeologów,Straży Leśnej...itp.

Reasumując:

Nie w tym rzecz by Tworzyć Stowarzyszenia, które działaja praktycznie w ograniczonych granicach terenowych.I czekają na łaskę Konserwatorów , którzy z zasady będą nie wydawać pozwoleń.

W tej chwili jak chcecie coś uzyskać w zmianie Prawa w RP to chyba tylko tworząc Partię, która dostanie się do Sejmu.Bo w obecnej chwili,gdy pierwszym tematem jest PO i PiS, tylko tą drogą możecie zmienić prawo które będzie łaskawe dla poszukiwaczy.

Pozdrawiam Was wszystkich

P.S.Pozdrowienia dla Bociana i jego żony.
Wierzę w to że jest w pełnym zdrowiu.

1AIR1
Napisano
Nikłe są szanse na jakiekolwiek zmiany. Jeżeli zmienią ustawę to tylko,by policzyć i skatalogować nas wszystkich do kontroli. Fanty będziemy musieli oddać. Bedzie to tylko sielanka pozorna!Czy będziemy mieć komfort psychiczny? Myślę,że ja nie odczuje tego.Czy wam wystarczą gwarancje w ustawie? Stworzona zostanie przez tych co jedynym pojęciem dołka to dołek do gry w golfa na terenie zamkniętym i opłaconym. To jest ich prawo. Chłopaki w czarnych miseczkach na głowie nie pozwolą na samopas tych co w przyszłości mogą im zagrozić i myślą inaczej.
Jak powiedział towarzysz Stolzman przed komisją śledczą ja mogę zatańczyć i zaśpiewać,ale się pytam po co"
Wyznaczają nowe kanony prawa i arogancji.
Dochodząc do konkluzji nie ma co wierzyć w mrzonki.Kto zna historię Brygady Swiętokrzyskiej ten powinien porównać to do losu Armii Krajowej. Czy są inne drogi do osiągnięcia celu.
Napisano
magazynier napisał: Chłopaki w czarnych miseczkach na głowie" - wiem kogo masz na myśli więc napisz to wyraźnie, no chyba, że się czegoś boisz, ale zasadniczo ten wątek nie jest o spiskowej teorii dziejów i jeśli uważasz, że światem rządzą Żydzi, bo chyba o nich piszesz to poszukaj jakiegoś innego forum gdzie będziesz mógł sobie pisać na takie tematy, tu nie miejsce na to.
Dochodząc do konkluzji nie ma co wierzyć w mrzonki." -
Słuchaj takich niedowiarków jest na pęczki, ale próbować trzeba, chcesz pomóc to zrób to, ale jeśli nie chcesz to przynajmniej nie siej defetyzmu.
Jadzia
Napisano
Z całego serca popieram Kocia i s-kę !!!! Zacznijmy coś robić a i grosza nie poskąpić, abyśmy Polsce,narodowi i sobie chluby dodali!!!! Pomysł z wykrywkami w górze pod Sejmem spodobał mi się najbardziej !!!Trzymam kciuki i czekam na podanie nr-u konta, na forum lub w naszym ODKRYWCY !!!!
Napisano
Jak najbardziej popieram inicjatywę :)
będę bacznie śledził wątek i jeśli tylko będę mógł jakoś pomóc
możecie na mnie liczyć
Napisano
Cze. Ten projekt jest skazany na sukces,popieram w pełni. Zakupić bilet autobusowy na manifestację pod sejm -3 zł ,wpłacić kasę na konto mężów zaufania - 200 zł , zobaczyć Jadzię w garniturze na sali sejmowej - bezcenne.pzdr.
Napisano
Witaj Banderas,
kopę lat:)
Cieszę się, że popierasz akcję, każdy wyraz poparcia wzmacnia nasz zapał do zmian!
A Jadzia w garniturze to wcale nie taki nadzwyczajny widok:)
pozdrawiam
Napisano
Jadziu! Jestem za wami,by wam się powiodło. Nie chcę siać defetyzmu. Tylko przestrzegam przed naiwnością i bezdusznym interesem tych co kształtują prawo na swoja modłę.
To nie są przyjaciele. Są inni jak stwory z filmu Osmy pasażer - Nostromo" Tak samo mozna napisać o nas.
Stosuje inne metody. Zarażam każdego poszukiwaniami. Nie patrzę, czy to jest chłopek roztropek.Na początku każdy z nich myśli,że się dorobi znajdując garniec monet.Uczę historii o tym co zapomniane.Czasami zdarzają sie czarne owce w stadzie. Tego nie da się uniknąć. Ważne,by nas było jak najwięcej. Ustawa zmieni się,gdy będą się liczyć z nami.
Najlepszy czas jest przed wyborami.
Na temat strachu,teorii i innych tematów nie będe sie tu na forum wypowiadał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie