Skocz do zawartości

Skąd Messtischblatt'y?

Swiety82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, proszę o pomoc w znalezieniu Messtischblatt'a 4357 i 4358, przetrząsnąłem chyba wszystkie stronki i nic, może ma ktoś w swojej kolekcjii? Interesuje mnie oczywiście wersja cyfrowa. Z góry dzięki.
Napisano
Witam !
Musisz uzbroić się w cierpliwość , niedługo będą w Archiwum Map Polski Zachodniej.

Na razie musisz zadowolić się tą stronką- są tam twoje mapy-- niestety nieco słabej rozdzielczosci:

http://geogreif.uni-greifswald.de/geogreif/?page_id=4484&initNumber=25
Napisano
na tej stronie mozna kupic kopie 6 €uro za sztuke:)
jakosc wykonania jak orginal,polecam

http://www.landkartendienst-lupp.de/ostpreussen_d37.html

pozdro.
Napisano
Na landkartendienst-lupp jakiś miesiąc temu zamawiałem przez znajomego w niemczech. Potwierdzenie zamówienia dostał i na tym się skończyło - ani kontaktu ani śladu map. Naszczęście nie zapłacił jeszcze. Spróbuj na tej stronce:
http://geogreif.uni-greifswald.de/geogreif/?page_id=4484
mają bardzo duże zbiory i w miarę dobre skany do pobrania za darmo.
Pozdrawiam!
Napisano
Dzieki gwiazda1010, ale niestety jakość jest niewystarczająca, szukam tej mapy w wersji cyfrowej, bo chcę skalibrować ją do obsługi GPS w Ozi'm, niestety te podane na stronce są w fatalnej jakości, a poza tym, nijak nie da się ich dobrze ustawić w programie bez tych marginesów.
Pozdrawiam!
Napisano
co to znaczy - wersja cyfrowa? Przecież do kalibracji w Ozim potrzeba skanu mapy.
Te z uni-greifswald, nawet z naniesioną siatką G-K rzeczywiście do niczego się nie nadają. Na skany z AMZP też trzeba uważać. Zdarzyło mi się, że na sąsiadujących arkuszach ten sam track był przesunięty o 20 metrów. Albo to była wina zniekształcenia podczas skanowania albo błąd na samej mapie.

pozdr
Napisano
przypomniało mi się - teoretycznie jest sposób na kalibrację takiej mapki bez siatki G-K. Trzeba się wybrać w teren do kilku znalezionych na mapie punktów, zapamietać je jako waypointy w WGS84 i skalibrować mapkę w Ozim w oparciu o te punkty. Sposób dobry, ale czasochłonny.
Napisano
Widzę że kilka osób próbowało już kalibracji :) Panowie, a jak idzie z polskimi sztabówkami z '89 dostępnymi w sieci?

ps. Czy są jakieś zamienniki Messtischblatt'ów, które można uruchomić w Ozim? Chodzi mi głównie o wagę tych map, ze względu na małą ilość ramu w palmtopach lepsze są mniejsze mapy które nie przycinają". Taki np. Einschblatt (przepraszam za ew. literówki) tnie się na stacjonarnym więc nie da rady na PocketPC.

Pozdrawiam!
Napisano
Zdarzało się mojemu kumplowi, że palmtop ze sztabówkami nie grał, np. jechał kilkanaście metrów obok drogi itd. Nie wiem, jak on to kalibrował, być może to była jego wina.

dobrych M-blattów nic nie zastąpi. Moim zdaniem używanie palma w terenie jest wygodne, ale to kiepski pomysł. notebook z ozim i M-blattem podpięty do prostego żółtego etrexa daje o wiele lepsze efekty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie