Skocz do zawartości

Jam to nie chwaląc się ze złomu wytargał

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jakto w wolną sobotę z rana po sniadanku ruszyłem na cotygodniowy obchód złomowy..na jednym z większych ..idę i..Przeszedłem se obok-patrze jakieś hydrauliczne cuś.. do rur pewnie jakiś trójnik..ale przystanąłem patrząc na wprost i- jak w takiej kreskówce co po głowie gościowi taka kulka skakała coraz szybciej i..no tak - to przecież piasta śmigła i to 3-łopatowego! i to na dodatek pamiątka po wypędzonych (dobre i to choć szkoda, że nie PZL tam napisane czy Sp.Lot.Avia-Warszawa...)
Napisano

Na razie ustaliłem, że od silnika Jumo 212 lun 213 ale nic bym se uciąć za to nie dał. Jeśli ktoś wie na pewno od czego toto - z góry dzięki. Puszczę też chyba na identyf. bo myślę, że to Stukas,owe ale lepiej mieć pewność..- no chyba, że wcale nie Stukas,owe.
Ale i tak moje trafienie roku - póki co...

Napisano

A to strona czołowa. Nawet nieco smaru zostało..powinno dać się rozruszać-co też niebawem bede próbować wykonać. Czyścic kurka trza ostrożnie - pełno numerów wszędzie - jak to w lotnictwie... i dobrze.

Napisano

No mi niestety zbyt wiele to one nie mówią...ale może komuś innemu i owszem - to proszę siępodzielić wiedzą - za co z góry dzięki!

Napisano
Gratulacje!
Jeśli śmigło było przystosowane do silnika Jumo 213 to może pochodzić od Junkersa Ju 188 lub Focke Wulfa FW 190 D (śmigło VS-11)

A teraz nurkuj w ten złom i szukaj reszty :)
Napisano
Nurkować w złomie to i owszem ale –jeszcze pogadaj z ludzi ze złomowiska –może będą pamiętać kto to przywiózł i jeżeli to ktoś ze stałych dostawców –masz szansę – gratuluje trafienia –pozdro
Napisano
MK, mówisz o złomie przy drodze z Prz... do Zarz...? :)) I tak wszyscy się domyślą... Ja do tego złomu nie mam farta, z pracownikiem, panem W. można się dogadać, ale właściciel to tragedia, nie chcę tu używać bluzgów, ale buc nie z tej ziemi.
W Prz... nigdy nie widziałem części od samolotów.
Napisano
Dla wyjaśnienia: Mój rejon to Kujawy.A z ekipą złomowiska jestem, że tak powiem w układzie-więc nie do uniknięcia odpowiedzi na wszelkie pytania-a już jak na wagę się kładzie to tymbardziej trza zagadać..tyle,że to dziwny naród i skubańcy nie mają szacunku dla zabytków za grosz. Jak mi kiedyś silnik Cadillaca Big Block,a odłożyli widlakiem to nie wiedziałem czy go w ogóle warto brać..ale bedzie klimatyczny stolik z amerykańskiego V-8- a co?!
Napisano
Hehe pająk o ten chodzi, kumpel mi zamieszał jeszcze pokazywał na zdjęciu pamiętasz jak po tym chodziliśmy?". WLA42, Jeszcze raz gratulauję fanta i żeby niepotrzebnie w identyfikacji się nie udzielać to zapodaję link do fajnej stronki, na której znajdziesz typy samolotów używających różnych silników Junkersa.
http://www.geocities.com/hjunkers/ju_eng.htm
Napisano
Taaaa... MK, ja ten złom odpuszczam, wyciągaj co się da, jeśli masz możliwość. Niedawno się dogadywałem z panem W. w sprawie Simsona SR2 bez silnika, właściciel nadszedł i mnie wygonił. W ogóle to mi najbardziej szkoda tego piesa, co mu pilnuje złomu, kiedyś karmiliśmy zwierzaka ciastkami, bo buc go bardzo nie rozpieszcza.
WLA42: w sprawie znalezisk samolotowych polecam kontakt z użytkownikiem amsel44". Powodzenia w poszukiwaniach dalszych części.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie