Skocz do zawartości
  • 0

PlakietkaBoże zbaw Polskę"

abcd

Pytanie

Napisano

Plakietka o wzmiarach 4/3 cm,mosiądz,odlew,grawerowany czy ktoś spotkał się z podobnym przedmiotem,z jakiego okresu to może pochodzić,Powstania 1863 czy raczej póżniejszych XX wiecznych historii z okresu odzyskiwania niepodległości.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znakiem tego pierwowzór orła chyba stanowił część większej całości,powieliły się slady po otworach na szczytach skrzydeł,w oryginale chyba służyły do mocowania,gdzieś.
Napisano
Miejsce pozyskania przedmiotu świadczyłoby że znalazł się tam najpóżniej w latach międzywojennych(ale mógł też wcześniej).
Napisano
Intuicyjnie:
abcd- starszy krój pisma, mniej staranne wykonanie(dwie możliwości starszy od tego z szablami, lub bardzo kiepsko wykonany, zależy czy czyszczony czy nie, ale widać, że chyba starszy. Jeszcze te dziurki do przyszycia.
mmland- staranne wykonanie prawdopodobnie alpaka, i dla mnie wygląda na nowszy. Nie widziałem drugiej strony.
Takie sugestie.
Napisano
Jest to przykład tak zwanej iżuterii patriotycznej", brosza upamiętniająca Powstanie Styczniowe. Najprawdopodobniej pochodzi z 1893 roku, bo wtedy ukazała się pierwsza i najliczniejsza seria tych orzełków. Druga seria" podobnych orzełków wyszła w 1903 roku. Pozdro z Borów Tucholskich.
Napisano
Mojego orzełka nie pokazywałem z drugiej strony gdyż wygląda on identycznie jak z pierwszej. A co do materiału z jakiego został on wykonany to jakiś szary stop prawdopodobnie, ale jaki to nie wiem.Co do twojego abcd orzełka to mi się wydaje że został on wykonany troszkę inną metodą niż mój gdyż przedstawiony jest orzełek tylko z jednej strony a mój z dwóch
wygląda identycznie.
Napisano

Plakietka o wzmiarach 4/3 cm,mosiądz,odlew,grawerowany czy ktoś spotkał się z podobnym przedmiotem,z jakiego okresu to może pochodzić,Powstania 1863 czy raczej póżniejszych XX wiecznych historii z okresu odzyskiwania niepodległości.

Napisano
Nie mam większego pojęcia o obróbce metali kolorowych,wygląda to na zwykły odlew.Nie jest to przedmiot wykonany w dużej serii,świadczy o tym wygrawerowany (zresztą dość niechlujnie) napis na wstędzę, na odwrocie brak zaczepu,ani śladu po nim,przedmiot jest nie ukończony lub miał być gdzieś przyszyty,przylutowany.
Napisano
przepraszam ormalne"...

orzeł w oryginale był wykonany z formy grawerskiej - porządnej w postaci blachy tłoczonej...
wstęga z napisem powstała oddzielnie, inny poziom wykonania - zapewne model woskowy
następnie wraz ze wstęgą (- w celu wzmocnienia i przyczepienia taśmy całość została podlana woskiem)
orzeł został wykorzystany do wykonania formy

i taki efekt...
popatrzcie:
- na nadlewki krawędziowe (gdzie kończyła się wytłoczka)
- precyzję orła (pióra)
- nieporadność literniczą
- sztuczną grubość obiektu

tak to widzę - szukajcie wzoru orła - gdzieś musi być...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie