Skocz do zawartości

NIE DO WIARY...

Gość dwururka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś czytał może artykuł Joanny Lamparskiej na temat TVN? Jest tu: http://www.odkrywca.pl/index1.php?action=artykuly&artykul=wstepniak_7
Interesuje mnie jednak ciekawy komentarz NIEDOWIARKAskierowany do autorki:.. Pewnie że masz rację że TVN mocno przegina ale że akurat ty Joasiu się temu dziwisz? Czy Twoje przewodniki wolne są od koloryzownia? Czy zawsze trzymasz się faktów i prawdy historycznej? Śmiem wątpić, podobnie jak i wielu innych czytelników Twojej twórczości.. Pamiętam też sytuacje gdy np. relacjonowałaś "tajemnicze zalane tunele pod wrocławskim rynkiem, tak naprawdę stojąc razem z innym asem prawdomówności, Wojtkiem Stojakiem w kaloszach w studzience kanalizacyjnej.. Oj Joasiu,Joasiu.. Czy przypadkiem nie przemawia przez Ciebie troszkę zazdrość że nie pracujesz dla TVN? Czy naprawdę byłabyś inna od swoich "kolegów z telewizji? Swoją drogą taka ładna dziewczyna powinna znaleźć się przed kamerą czego Ci szczerze życzę.. Pozdrawiam wszystkich prawdomównych którzy NIGDY nie koloryzowali swoich skarbowych historii.." Odnoszę podobne wrażenie apropos p.Lamparskiej,W.Stojaka,Antkowiaka i reszty gwiazdorów"..Najczęściej niesłychanie koloryzują i nawzajem się podgryzają...
Napisano
A ja mam uprzejmą prośbę na marginesie.
Czy mógłby ktoś zamieścić fotografię tej pani - aby czytelnicy tego forum, kierowcy tirów, etc. - wszyscy ci, którzy nie mieli przyjemności jej widzieć, a w kółko słyszą że jest taka ładna" mogli wreszcie dopasować wizerunek do legendy. Na tych przesterowanych fotach w Odkrywcy nic nie widać.
Wtedy wreszcie będzie można powiedzieć: (np. czytając książkę p. Lamparskiej)
- Czytam książkę Pani El. Książka jest fajna. Pani L. jest ładna. Widziałem zdjęcie.", albo: (czytając forum) O! Znowu mówią o tej pani co jest bardzo ładna! Z pewnością na żywo jest jeszcze ładniejsza niż na fotografii". (itd.)
Mógłby ktoś?

Napisano
witam, faktycznie zostaje jakiś taki niesmak po przczytaniu tego artykułu a wręcz uważam, że jego jakośc nie przewyższa programu ie do wiary". rzeczywiście czuje się jakiś jad" może faktycznie zazdrość lub zawiść. nie ma watpliwości że obiekty znalezione kryją zagadkę a pytanie ile jeszcze czeka na odkrycie? umniejszanie ich wartości tylko dlatego że samemu się nic nie odkryło A FE PANI REDAKTOR to nie wypada. na marginesie w XV wieku była grupa która nie wierzyła Kolumbowi-daje do myślenia.
pozdrawiam jacek
Napisano
Do Jacka1.Gdzieś w starych postach była o tom dyskusja. Wyszło tam że TVN karabin wypożyczyła od kogoś z okolicy. Nabądź jakąś książkę o Riese to znajdziesz tam dokładne faktycznie plany kompleksu Włodarz wykonane gdy nie był zalany.
Napisano

To prawda każdy z nas ma dusze romantyka. Bez tego nie istnieje nasze hobby bo w przeciwnym razie można by nas nazwać handlarzami czy złomiarzami, a to byłoby przykre i bardzo krzywdzące.
Tak dziwnie historia pisze scenariusze, że mamy aktualnie ustrój ekonomiczny zwany kapitalizmem. Taki twór jest jak smok któr pożera słabszych którzy nie są w stanie przeżyć w tym wypadku na polu mediów.
O TVN napisano juz na tym i innych forach wiele. Jak się jednak okazuje za mało. W naszym kraju już tak jest, że o wielu sprawach pisze się stanowczo za mało.
Artykuł pani Joanny {niestety nie jest moją koleżanką} jest dość poprawny jeżeli chodzi o sztukę dziennikarska, mamy lead i całą resztę zx tzw 5W. Jednak autorka nie ustrzegła się ukazania swoich emocji w tym tekscie. Można to uważać za błąd ale nie w środowisku eksploratorów. Mili panowie, przeczytałem ten tekst kilkakrotnie, w spokoju, ze szklaneczką w ręku i nie dostrzegłem w nim żadnego jadu". Owszem da sie zauważyc w środowisku wiele animozji, uprzedzeń a nawet otwartej wrogości w stosunku do nas samych. Każda subkultura, grupa społeczna ma swoje gwiazdy", liderów itp. osoby. Dzięki nim sa identyfikowalni. Domyslacie sie co by było gdyby nikomu nie chciało sie pisać, zwracać uwagi na problemy a TVN w naszej rzeczywistości takim problemem jest niewątpliwie. Zdajecie sobie sprawę jak by nas postrzegano gdyby to TVN wzioł nas pod swoje skrzydła?
W wielu środowiskach ta telewizja osro amieszała". Okiem dziennikarza widać jak jest nierzetelna jeśli chodzi o programy którymi nas karmi. Każdy zdrowo myslący człowiek który gdzieś liznął odrobine logiki czy madrości zyciowej dostrzeze od razu jakie to bagno. Przykłady? Proszę bardzo... Dawcy nerek z Bydgoszczy", motocykliści jeżdżą na motocyklach 350km/h po miescie maszynami które max maja 250km/h. Ujecia sa ze statywu, ustawiane, z różnych ujeć... po analkizie widac że nie jezdżą więcej jak 100ką. Na jednym z zainteresowanych forów rozpoczyna się społeczne śledztwo. Okazuje się że zapłacono kiku kolesiom za wystep. Bez ich wiedzy wykorzystano ten materiał w taki a nie inny sposób. To samo było z wykorzystaniem wypowiedzi ludzi z naszego środowiska. To nie przeszkadza redaktorom TVN że już nigdy nie beda współpracować z danym człowiekiem jak maja juz materiał który zapewni ogladalność.
Programy TVN aż parują od nadmiaru zastosowanej socjotechniki. Dla niewtajemniczonych jest to technika kierowania ludzmi, bez ich wiedzy... Sam prowadzący Nie do Wiary". Można powiedzieć zdrowa, chłopsko-robotnicza gęba {nie obrażając nikogo}. Wystarczy dać muche pod szyję, garnitur, okulary do czytania i mamy prowesora jak się patrzy. Przykłady mozna mnozyć. Takie Rozmowy w toku" to...ale przeciez Wy doskonale sobie zdajecie z tego sprawe.
Bardzo dobrze że ktos o tym napisał, ktoś wydał a inni przeczyatli.Ja nie mam takiej możliwości... Tak trzeba, bo jeżeli nie bedziemy nazywali pewnych zjawisk po imieniu to obudzimy się z przysłowiową reką w nocniku.
Czesto docierają sygnały że nalezy się zorganizować, walczyć o swoje. Zadawnine złości, wewnętrzne walki w tym nikomu nie pomogły.
Gwoli sprostowania. Nie wiem czy pani Lamparska zagląda no to forum. Mam nadzieję, że nie, że nie zrazi sie do pisania takich artykółów broniacych tego co w naszym hobby i w naszym kraju najlepsze i najciekawsze. Ja wim że w óry Sowie nie pojadą zawodowcy" ale dzieciaki, zupełnie zieloni, których pasja sie dopiero rodzi... To rodzi niebezpieczeństwa dla nich i dla ewentualnych zabytków i to bynajmniej nie ze strony Strażników" z Wehrwolfu.
Tak się składa, że w przeciwieństwie do pani Joanny nie jestem związany z Dolnym Śląskiem, ba nigdy nawet tam nie byłem. Chciałbym tam trafić i zastać te miejsca bez tabunów żądnych taniej sensacji czy zwiedzionych wciśnientym im kitem" tłumów. Nie chce tam zastać kolejnego krzyża tym razem postawionego młodemu chłopakowi który uwierzył reporterom TVN w łatwość przeżycia wspaniałej" przygody.
Ach i byłbym zapomniał. Nie jest argumentem to że autor kiedyś tam napisał coś niezgodnego z prawdą w mniemaniu innych ani czy obraca się w towarzystwie podobnych sobie ludzi, to jego sprawa. Skupmy się na tym co napisał tym razem.
Pani Lamparska ma juz pewnie dosyć komplementów odnośnie swojej urody. Mniemam, że przeszkadza to jej w pracy którą tak lubi. Życzę żeby nie trafiła nigdy do wzmiankowanej telewizji. Trzeba przyznać, że jest wśród nas ewenementem, tak z racji swojej płci jak i niewątpliwej urody i pięknego imienia. Szkoda, że nie miałem przyjemności...
Ha, ale wyszedłem na lizusa. Zupełnie niechcący.

A fe drodzy koledzy. Niektórzy też zazdroszczą...:P
Napisano
Tak rzeczywiście nie można odmówić Pani Joannie profesjonalizmu, jednak polemizowanie z treścią programu w TVN nie wnosi nic konkretnego do wiedzy. przecież doskonale wiadomo że informacje tam zawarte przeważnie mijają się z prawdą, a program jest komercyjny do granic możliwości. całkowita pewność że w tym miejscu odkryto już wszystko i wiadomo na ten temat wszystko jest chyba trochę na wyrost. jedyne z czym nie można dyskutować to fakt że program przyciągnie poszukiwaczy przygód a to może skończyć się źle, tak to jest niepokojące. no jeżeli nie wyczuwa się jadu to napewno szyderstwo z wyczuwalną nutką złośliwości.
pozdrowienia dla wszystkich a szczególnie dla Pani Joanny
Napisano
To że ktoś jest zawodowym dziennikarzem a jego teksty są zgrabne i łatwo przyswajalne nie zwalnia go z obowiązku niemijania się z prawdą. Jest to kwestia etyki zawodowej, choć można polemizować że poszukiwania podobne są w swoim charakterze do wędkarstwa gdzie przecież zawsze łowi się taaakie ryby... Co do wzajemnego podgryzania się przez gwiazdorów" to jest to niestety fakt, czy nam się to podoba czy nie i między innymi dlatego nasze środowisko jest tak rozbite.
Napisano
Przepraszam, że się wtrącam w środowiskową dyskusję - ja tylko prosiłem o zdjęcie - ale odnoszę wrażenie, iż podpisując się pod komentarzem Niedowiarka, raczej nie przyczyniasz się do konsolidacji tego (cokolwiek to oznacza) środowiska. Oprócz takich pojęć jak jad", czy gwiazdor" istnieje jeszcze pojęcie hipokryzja".

Przepraszam, dziękuję, co złego to nie ja, pozdrawiam.
Napisano
oj to się narobiło, a niepotrzebnie. uważam jedynie że nie ma co kopać się z koniem, czyli polemizować z tego typu programami. były są i będą dokąd znajdą się ludzie którzy będą je robić i tacy którzy będą je oglądać i nie ma na to żadnego wpływu, tak jak na oglądalność głupawych seriali. jednak jest też druga strona medalu, mianowicie odrzucanie wszystkiego czego się samemu nie wymyśliło. uważam że w ten sposób można przeoczyć wiele cennych informacji. w każdej legendzie jest ziarno prawdy (podobno), a właśnie rolą zawodowca jest oddzielenie faktów od narosłych mitów. tutaj zaś podejście emocjonalne nie jest najlepszym sposobem.
jeszcze raz pozdrawiam jacek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie