Skocz do zawartości

Hitler na pogrzebie Piłsudskiego

Pilawa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 103
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Myślę, że ważne dla tego całego cyrku odstawionego w Berlinie ważne jest jednak w większości ustępliwe postępowanie Piłsudskiego wobec Niemiec, a w szczególności skupiłbym na polityce zagranicznej jego adiutanta - Becka.

Np. jeśli spojrzy się na historię pierwszego polskiego (męskiego) gimnazjum w Bytomiu i działaczy polskich w Niemczech, to oni mieli po prostu przerąbane. A pomijając kolokwializmy - ciągłe problemy stwarzane przez administrację niemiecką, mieszanie się Niemców w spray szkoły, tak rygorystycznie zaostrzone warunki zdania matury przed niemiecką komisją i w ogóle opanowania złożonego materiału (polskie + częściowo niemieckie kanony), że właściwie dzisiejsi uczniowie by wysiedli. Ale pomimo właściwie braku zainteresowania odgórnego i olania sprawy działacze stworzyli takie gimnazjum dla Polonii w Niemczech w 32roku, które działało do wojny. Potem powstało jeszcze tylko w Kwidzynie bodajże drugie, a żeńskie zakazano budować po wykończeniu pierwszego piętra, bo coś tam Niemiec znalazł.
Ale Niemcy na łeb tej szkole w Bytomiu włazili - próby podesłania młodych ślązaków z bojówek jako szpiegów, wybicia okien przez n/n, ciągłe kontrole i plucie się o byle co, ciągłe utrudnianie przyjmowania nowych polaków z Rzeszy i tendencyjne matury po kilkanaście godzin nawet - to tylko ułamek tego co meli kształcący się Polacy w Rzeszy.

Pomocy od Warszawy otrzymywali mało, nie reagowano na te prowokacje bo starano się właśnie nie zadrażniać i omijać problem!!!
A powiem wam, że Niemy w Polsce mieli o wiele więcej szkół i byli nawet pobłażani przez polskich egzaminatorów. Dopiero jak się po linii prywatnej udało przeprowadzić słuszną zemstę przez znajomych dyrektora gimnazjum w Katowicach i Poznaniu, to po kontroli przepisowej kilka szkół niemieckich potraciło licencje, wielu uczniów było wywalonych bo byli matołami, nierobami i myśleli, że jest łatwo - tak się pobłażało niemca w Polsce dzięki polityce Becka!!!
a jaki się rwest o szkalowanie Niemców podniósł w Berlinie, podczas gdy polskie gazety mało co pisały o szkalowaniu młodzieży polskiej.

Nie wiem czy Piłsudski był szpiegiem niemieckim, ale w polityce zagranicznej to ekipa znacznie przesadziła i zawaliła sprawę.
Pan Beck skończył opuszczony za to w Rumunii, krótko przed wojną powiedział, że nie znamy pokoju za wszelką cenę - fajnie, tylko szkoda, że ta cena była już zapłacona przez tysiące Polaków szkalowanych w Niemczech bo Warszawa miała to gdzieś.
Napisano
Seroczyn, trzeba przyznać, że ta fota z kościoła robi wrażenie..
Zwłaszcza wobec tego co się potem stało.
  • 7 months later...
Napisano
sgo narew. obrona odcinka wizna.ten zelazny upor,ta walka ,termopile..... jestem z tzch stron a do wizny mam 5 km i przez lata mojej penetracji w terenie dochodze do calkiem odmiennych teorii.
  • 1 year later...
Napisano

Uroczystość żałobna po śmierci Marszałka Józefa Piłsudskiego – 18 maja 1935, katedra św. Jadwigi w Berlinie. W centrum Symboliczna trumna z Polską flagą

• 6 months later...
Napisano

Na fotach widać Śmigłego, rodzinę Marszałka i dużo rzeczy, może zdjęcia pospolite, ale ja mnie mają wartość , bo mam je w oryginalu i mają dla mnie wartość i dlatego zrobiłem te krechy :)

Napisano
W/g Janusza Meissnera ktory bral udzial w pogrzebie marszalka,a opisuje to w ksiazce Wiatr w podeszwach" ,Hitlera na pogrzebie nie bylo.
Napisano
Rozwiałeś 50% wątpliwości, bo każdy tu się zastanawiał czy był Hitler i czy był również Marsjanin. Marsjanina nie było, więc pozostaje jeszcze kwestia Hitlera...
Napisano
W aktach zarówno Polskich jak i niemieckich jest stanowczo potwierdzone iż Hitler brał udział w uroczystości pogrzebowej
kiedyś za komuny tego nie uczono lecz teraz tak :) więc 100% był
Napisano
To ja poproszę te akta do wglądu ! (sic)
Na pogrzebie była delegacja z Goeringiem , ale Adolfa u nas nie było ! Więc temat już czas zakończyć.
Napisano
Hitlera na uroczystościach w Polsce nie było. Był za to na mszy odprawianej w Berlińskiej katedrze specjalnie z tej okazji. A co do umiłowania Adolfa przez Piłsudskiego to prawda jest taka że nasz Józek tak go kochał, że namawiał Francję do ataku interwencyjnego. Niestety bez owocnie.
Napisano
Ramzes, okaz no te dowody , kilku ludzi co bralo udzial w tej imprezie pisze ze byl gruby Herman, a Adolfa nie, ale Ty wiesz lepiej choc Cie tam nie bylo .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie