Cronos Posted January 31, 2008 Author Posted January 31, 2008 Witam mam pytanie. Czasem się można spotkać z takimi dziwnymi linijkami" na wieżach alianckich czołgów. Zauważyłem ze najczęściej są to centaury. Do czego to służy??!!
maus Posted January 31, 2008 Posted January 31, 2008 kiedyś czytałem że na barkach desantowych ( przewożących jeden lub kilka czołgów ) punk dowodzenia ostrazałem znajdował sie w sterówce i dzięki tej podziałce" dowódca wiedział jak poprwaić ostrazał o ile stopni czy jakos tak . Pewny nie jestem
elcolonello Posted January 31, 2008 Posted January 31, 2008 maus- racja- to ile się nie mylę to te malowanie służyło do nastawów artyleryjskich.ale co i jak to nie wiem...
elcolonello Posted January 31, 2008 Posted January 31, 2008 maus- racja- to ile się nie mylę to te malowanie służyło do nastawów artyleryjskich.ale co i jak to nie wiem...
Dunczyk Posted February 1, 2008 Posted February 1, 2008 no prawie, są to czołgi wsparcia artyleryjskiego, wyposażone jak ten z pomnika w haubicę 90 mm, malowane na wieży podziałki rzeczywiscie wspomagają celowanie, kiedy wozy te uzywane są jako klasyczna artyleria
41pp Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 A ja głupi myślałem że chodziło o to, aby Niemieckim artylerzystą ułatwić wprowadzenie" odpowiedniej poprawki w nastawach!!!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.