Skocz do zawartości

pierwszy raz w terenie kompletnie nieudany...

Jarosz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! dzisiaj wybrałem sie pierwszy raz w teren z moim nowo nabytym Golden uMax no i wróciłem do domu zły... bo nakopałem sie samego bardziewia... od zakrętek od wódek zardzewiałych groździ i starych kompletnie skorodowanych puszek po konserwach... no i myślę sobie coś musi być nie tak w ustawieniach... no wiec wziąłem jedną z tych zardzewiałych blaszek i macham... no wykryło... wiec zmieniam ustawienie dyskryminacji z iron na 5c... wykryło... ustawienie 1c ZN i max tez nie pomogło... i teraz pytanie czy kupiłem wadliwy sprzęt? czy mam coś innego źle ustawione treschold był ustawiony na maxa w prawo sensitivity na 10 notch width tez praktycznie na maxa. Proszę o rade co mam zrobić żebym nie kopał tego bardziewia tylko coś bardziej cennego...Najlepiej jak wypowie się Pan Raned.

Pozdrawiam
Napisano
Po pierwsze miałeś źle ustawiony Threshold, ustawia się go w All metal aby był ledwo słyszalny (superstrojenie możesz dopiero używać jak opanujesz wykrywacz w sposób podstawowy).
Po drugie notch powinien być wyłączony - Off. Dyskryminację ustaw na trójkącik, czułość może być na 10. Prawdopodobnie nie przełączyłeś wykrywacza na dyskryminacjęi byłeś w All Metal sądząc po tym, że kopałeś gwoździe. W opisanym przeze mnie ustawieniu nie powinno być mowy gwoździach ani kompletnie skorodowanych puszkach po konserwach.
Sugeruję lekturą instrukcji i próby w domu w powietrzu z różnymi przedmiotami ferromagnetycznymi i z metali kolorowych. Dalej musisz sobie radzić sam.
Napisano
Nie, napewno miałem wlaczona dyskryminacje... gdybym miał na all metal to przy ustawieniu treshold ponizej godziny 15 by mi pipczał... a ledwo słyszalny na all metal jest ok. godziny 12-13. tzn ze mowi Pan... notch powinno byc na maxa w lewo czy w prawo?
Napisano
Jeżeli przełącznik Notch był w pozycji Off - wyłączony to pokrętło Notch width (szerokość wycinka) nie jest aktywne. Jeżeli w takim ustawieniu wykrywacz wykrywa gwoździe, to znaczy nie ma dyskryminacji i może np. być uszkodzony przełącznik trójpozycyjny.
Napisano
zrobiłem tak jak Pan Raned mówi... a wiec noth wylączony czyli przełącznik na środku wiec noth width nie ma tu żadnego znaczenia... Następnie w trybie all metal ustawienie treshold na lekko słyszalnie ok. godziny 13... nastepne ustawienie to sensitivity na 10. no i level dyskryminacji na trójkącik no i test... moneta 1 gr prawidłowo moneta 20gr tez prawidłowa odległość następnie gwózdz( wysokość gwozdzia 5cm, śr. jakies 2mm. no i przemiatam. co sie okazuje wykrywacz piszczy ale wtedy kiedy gwozdz jest bardzo blisko sondy... tzn do 5cm. Jak Pan Raned sądzi czym to moze byc spowodowane? być moze moj wykrywacz ma jakies uszkodzenie?
Napisano
Przepraszam, zapomniałem dodać ze po ustawieniu treshold w all metal przełączyłem przełącznik na dyskryminacje...

Pozdrawiam
Napisano
troche przesadziłem z tymi 5cm przy gwozdziu sa to jakies 1-2cm i sygnał jest dawany ale rzadko i słabituki lekko pomrukuje...
Napisano
Kupić sobie słuchawki i nie kopać sygnałów: niepowtarzalnych w obie strony, pomrukujących, trzeszczących, skrzeczących tylko powtarzalne, czyste, soczyste, im cichsze tym lepiej...
Napisano
rozumiem i tak będę robił... to był pierwszy dzień wiec tak wyszło a z tymi puszkami to tak wyszło ale chyba dlatego ze przez pomyłke wlaczyłem wide... jeszcze raz zrobiłem test wziąłem rozne monety i jest ok. i dwa gwoździe to przy nich są jakieś sladowe sygnały przy 1-2cm od sondy... czyli uważa Pan ze moj sprzet jest jak najbardziej sprawny?
Napisano
To znamienne, że niedoświadczony użytkownik twierdzi, że jego sprzęt może być uszkodzony. Dobrze że pytasz, teraz pozostaje tylko cierpliwa nauka, a sprzęt na 90% jest sprawny :-)))

Nie piszę, że na 100%, bo osobiście stanowię wyjątek od powyższej reguły. Długo nie mogłem znaleźć porozumienia z moim pierwszym wykrywaczem. Kładłem to na karb niedoświadczenia i nie odzywałem na forum, aby się nie ośmieszyć. Po kilku miesiącach w końcu się odważyłem, bo stwierdziłem, że to musi być jednak uszkodzenie... I miałem rację, bo od początku była walnięta sonda ;-)

Jeśli kupiłeś fabrycznie nowy egzemplarz, to raczej na pewno kwestia wprawy i nauki. Ale jeśli używany i od przypadkowej osoby (nie dealera), to wzrasta szansa, że może być jakieś uszkodzenie.

M.
Napisano
Domyślam się, który wykrywacz kupiłeś i od kogo, jak również orientacyjnie za ile, wiem, że sprzęt jest zajechany. To typowe, początkującym wydaje się, że robią złote interesy kupując używany, nie sprawdzony przez fachowca sprzęt. Załóżmy, że jest sprawny.
Napisano
beaviso A możesz mi powiedzieć na czym polegało Twoje uszkodzenie w wykrywaczu? u mnie jest tak ze przy gwoździu przy samej cewce jest lekkie piszczenie...
Napisano
Raned umowiłem się ze dostałem tydzien gwarancji roruchowej... rzedawca zapewniał ze jest w 100% sprawny umowiłem sie osobiscie i wszystko było ok. jeżeli uważasz że jednak ma jakąś usterkę to proszę powiedz... może ja sie nie znam bo byłem dopiero pierwszy raz w terenie... może to moje niedoświadczenie że mysle że może byc cos nie tak...
Napisano
Ma chyba z 9 lat ( ja z reguły unikam starszego niż 3 letni), ale jak napisałem wg.Twoich opisów wygląda na sprawny, a pierwsze niepowodzenia wynikają z braku doświadczenia.
Napisano
juz zaczynam chwytac o co w tym biega... sprzet jest napewno sprawny tylko... tylko niepotrzebna moja panika na pierwszym wyjściu...
Napisano
no to tak, sprzet kolega odkupil odemnie, ja sprzet kupilem od raneda i pierwsze pytanie do raneda czy jak kupywalem sprzet od pana to juz wtedy byl nie sprawny??? bo nie bylo wogole o tym mowy ,bo pisze pan ze wedlug opisow Jarosza sprzet wyglada na sprawny,a nie jest? , co to znaczy ze sprzet jest zajechany?
jak kupywalem sprzet nie bylo mowy o tym ze ma az 7lat!!chociaz sie o to pytalem [od transakcji z niecale 2 lata minely]

[przy moich 200 wypadach w teren w niecale 2 lata to raczej normalne ze rurki sa powycierane w niektorych miejscach a gumki przy cewce sie zuzywaja]
i nie ma tu mowy o zadnym zlotym interesie", tylko normalnej sprzedazy/kupnie i wszystko co w sprzecie bylo wymieniane wie o tym osoba kupujaca
Napisano
Igła" to nie jest i swoje lata ma, stąd pewnie adekwatna cena. Nigdzie nie pisałem, że sprzęt jest niesprawny tylko omyłkowo zajechany", powinno być zjechany", co niniejszym prostuję.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam !

Detektory które pracują na wyższych częstotliwościach ( Golden uMax - 10 khz ) , jak sama nazwa wskazuje - lepiej widzą drobne przedmioty metalowe ( biżuterię na przykład ) . Ale z drugiej strony ich cechą jest też podwyższona reakcja na niektóre śmieci stalowe ( właśnie blaszki i gwoździe !! ).
Jarosz :
- czy to Twój pierwszy wykrywacz ?
- jeśli nie to jakie miałeś poprzednio ?

pozdrawiam .
Napisano
To w takim razie się nie przejmuj. Najprawdopodobniej wykrywacz jest OK. Musisz po prostu spędzić wiele godzin z wykrywką żeby ją poznać i wyczuć co gada". Z upływem czasu i nabieraniem doświadczenia przestaniesz kopać śmieci.

Powodzenia !!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie