kudi Napisano 26 Styczeń 2004 Autor Napisano 26 Styczeń 2004 kruku pewnie ze TAK.zrobimy powrot do przeszlosci a czlonkom wyznaczymy specjalne zadania jak samotna noc w ruinach zamku :)Bo zycie musi byc przygoda zeby nie zalowac zadnego dania.a glowe lecz bo ta czesc ciala zawsze sie przydaje :)pozdrrobert_kudelski
zelig Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Czyli naturalna selekcja członków? Członków Pana Samochodzika? Robi się mało romantycznie. (dwukropek, nawias)Co do tych sreber - nie mam pojęcia jakiego rodzaju jest to kolekcja. - Ale raczej nie chodzi o ukrycie dwóch łyżeczek i cukiernicy.Opowiedział mi o tym mój wujek, który w latach 70-tych był konserwatorem zabytków w Gdańsku. A właściwie tylko stwierdził fakt, że wie gdzie Niemcy zakopali kilka skrzyń sreber gdańskich" i że jest to teraz iewydobywalne" ze względu na miejsce. Wg. niego nie było w tym żadnej sensacji. To tyle.(Przykro mi, że historia nie jest tak błyskotliwa jak ta z żydami i stabkami złota u Pana obserwatora).Stąd było to moje ostrożne pytanie - czy ktoś coś wie na ten temat? Bo może już dawno to wydobyto, albo jest to jakiś hermetyczny dowcip Danzigerów dla ludzi ze świata zewnętrznego?Na koniec zagadka: - Jakie miejsce w centrum Gdańska jest najbardziej niefortunne na robienie wykopków? (średnik, nawias)
marecki. Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 witam !!do - zelig - te twoje sreberka to chyba te które zostały odkryte w areszcie śledczym na kurkowej w czsie kopania basenu u adama 242 na stronie chyba jest coś o tym albo latebry poszukaj były nawet zdjęcia jak pamiętam pozdrawiam !!
kudi Napisano 26 Styczeń 2004 Autor Napisano 26 Styczeń 2004 mysle ze poszukiwacze powinni zrobic zrzutke i postawic pomnik Pana Samochodzika :)To jedna z niewielu postaci polskiej literatury ktora wplynela tak mocno i pozytywnie na zyciorysy naszego pokolenia (bo przeciez nie Dziady, Anielka, Janko Muzykant i reszta depresyjnych urzedowych lektur) :)swoja droga jak juz weszlismy na taki temat to ktora z czesci PS byla waszym zdaniem najlepsza?? :))pozdrrobert_kudelski
past Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 czytałem Bardzo dawno temu , ale właśnie znalazłem osobne forum na wyborczej dotyczące Pana Samochodzika. Kwintesencja poszukiwań skarbów - chyba każdy czytelnik chciał byc muzealnikiem , jeszcze ta bryka !Szkoda że z Mikulskim nie nakręcili więcej filmów o Samochodziku.
marecki. Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 wyspa złoczyńców , templariusze , nowe przygody , zagadki fromborka , winetu , niewidzialni to moje ulubione pozostałe także ale te to numer 1 !!!!!!pozdrawiam !
zelig Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Dzięki Marecki. Ale Ad.242 nic o tym nie pisze, a Latebra zamieniła się w jakiś yacht-club.Przekopałem w googlu i też nic.
kudi Napisano 26 Styczeń 2004 Autor Napisano 26 Styczeń 2004 marecki to sie na podium nie miesci :)fajny klimat maja Nowe przygody, takie swojskie", ale mi najblizsze sa Zagdaki Fromborka - nazistowski oficer, skrytki i super skarby (cmentarz, plany).taki Niemacki mial informacje co?? :) pozdrrobert_kudelski
Gość Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Najbardziej wyrafinowane z przygód to Tajemnica Tajemnic"..Ale najlepszy jest chyba klasyk - Pan Samochodzik i Templariusze"..Nie oszukujmy się - ta książka plus świetny serial zrobiły z większości nas poszukiwaczy! Ale gościom którzy tworzą tzw. Pana Samochodzika" już po śmierci Nienackiego powinno się znaleźć inną pracę...Czysta profanacja.. Pozdrawiam wszystkich fanów twórczości Z. Nienackiego!!!
bjar_1 Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Najlepsze według mnie to PS i zagadki Fromborka" no i PS i templariusze" ;) te nowe PS" (nowych autorów) to już mi nie podchodzą... To nie to samo co Nienacki...bjar_1
marecki. Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 tak tak lubie jeszce zwierzchnika pana Tomasza dyr marczaka bardzo mi przypomina znaną przezemnie osobę hahahado zelig - jestem pewny że to widziałem u adama może w domu nie pamiętam skontaktuj się z nim tak bedzie najlepiej pzdr
marecki. Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 dawno dawno temu oglądałem filmową wersję wyspy złoczyńców niepamiętam czy główną role też grał mikulski a może ktoś ma ten film ? mineły lata a powturnej emisji chyba nie było pzdr
kudi Napisano 26 Styczeń 2004 Autor Napisano 26 Styczeń 2004 Pan Samochodzik wydany zostal na kasecie, VCD i chyba DVD.pozdrrobert_kudelski
zelig Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 A ja się podłożę i przyznam, że nie mogłem przebrnąć przez żadną książkę Nienackiego. Jakieś takie za bardzo oświatowo-wychowawcze były. Nie mówiąc już o filmie - z Klossem bez munduru. W tym wieku czytałem wyłącznie książki o zabijaniu.pozdr.
kruku Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Nr 1 - Pan Samochodzik i TemplariuszeNr 2 - Pan Samochodzik i Niesamowity DwórNr 3 - Księga Strachówwszystkie trzy wplynely na moje zainteresowania tematem. Nr 1 i 2 baaaardzo zblizyly mnie do zamkow i palacow naszego pieknego kraju. Ile ja ruiny przelazilem szukajac podziemnych korytarzy czy piwnic zamkowych :).Pozdrawiamkruku
marecki. Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 do kruka - w tym klimacie było jeszce uroczysko " i złota rękawica "do kudi - na dvd jaka część przygód wyszła ? bo sfilmowany straszny dwór i praskie tajemnice w ogóle mi się nie podobały pzdr
marecki. Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 hmm bursztnowa komnata to juz niestety nie tego autora pzdr
pol Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Nie, hmmm, a to całkiem możliwe , czytałem to bardzo dawno temu i pisałem z pamięci , mój błąd , ale i tak gorąco polecampozdro pol
dago Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 hmm...się nostalgicznie zrobiło, łza w oku się kręci (do dziś mam komplet książek :-) )Wielkie poszukiwania..chciało by się ale..proza zycia..:-( Na to trzeba kasy ..chyba...a może nie? Pozdrawiam
marecki. Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 hehehehe pan tomasz używał szarych komurek zamiast kasy w każdej przygodzie autor opisuje go jako skromnego urzędnika departamentu któremu starcza ledwo ledwo od 1 go do 1 go polecam iść jego tokiem myslenia pozdrawiam !!
kudi Napisano 26 Styczeń 2004 Autor Napisano 26 Styczeń 2004 czesckasy trzeba? no na prace terenowe faktycznie potrzeba ale nie na marzenia :) nie trzeba duzej kasy zeby spotkac sie z ludzmi ktorzy lubia robic to samo :)PS i bursztynowa komnata? Te czesc (2 tomy) napisal Jan Szumski... nie czytalem.. nie mam serca profanowac tworczosci Nienackiego. Choc nie mowie ze to zla literatura. Kiedys zaczalem czytac cos z nowosci ale jakos nie czuje tego klimatu.A PS mimo moralizatorsko-wychowawczych tresci w duchu socjalizmu niesie wiele innychwartosci.mi tam nie przeszkadza nawet ze facet byl ORMOWcem :) ja wynioslem wiele z tych ksiazek i musze sie przyznac uksztaltowaly one moje zycie. W 4 klasie SP postanowilem zostac archeologiem, a moi koledzy w tym czasie strazakami. :)Pan Samochodzik i templariusze wyszedl na kasecie video (mam w domu) oraz na VCD. Na DVD faktycznie chyba jeszcze nie ma.Macie racje ten film jest nie do podrobienia. Dzisiaj zeby zrobic hit trzeba wykorzystac oskiego" Linde lub Czarusia i wstawic co drugie slowo jakies przeklenstwo.A czlowieka ktory zrobil filmowa wersje Niesamowitego Dworu i Praskie tajemnice powinno sie wyslac na Kamczatke... to... ja nawet nie wiem co to jest... polskie Teletubisie??A moze na najblizszym zlocie zrobimy seans Pana Samochodzika i Templariuszy?? Zamiast wodeczki co?? :)pozdrrobert_kudelski
bjar_1 Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Pan Samochodzik" w filmie PS i templariusze" chyba jeździł Schwimmwagenem nie? A film Niesamowity dwór" to tak jak pisze Kudi ,profanacja... Kto to reżyserował?bjar_1
Pietrucha Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Seria książęk o przygodach Pana Samochodzika miała na mnie ogromny wpływ. Te książki poprostu zmieniły moje spojżenie na świat.Sam nie wiem ile razy je czytałem. Wszystkie części były świetne, ale najlepsza to Templariusze. Ekranizacje Pana Samochodzika to coś okropnego, dosłownie ośmiesza Nienackiego, to jest coś strasznego!!!
kudi Napisano 26 Styczeń 2004 Autor Napisano 26 Styczeń 2004 zelig pytales w jakis sposob przeprowadzimy egzamin :)natura sama o to zadbalaegzamin wlasnie trwa...fajnie wiedziec ze sa jeszcz faceci, ktorzy maja w sobie marzenia z mlodosci. fajnie uslyszec ze Pan Samochodzik w jakis sposob uksztaltowal czyjes zycie.i to mi sie najbardziej w tym naszym hobby podoba...panowie macie we mnie bratnia dusze. i jestem do Waszej dyspozycji bo z takimi ludzmi mozna zrobic wszystko :)pozdrrobert_kudelski
zelig Napisano 26 Styczeń 2004 Napisano 26 Styczeń 2004 Jak rozumiem. ze swoją ignorancją w dziedzinie PS" zostałem zdyskwalifikowany. (dwukropek, nawias w lewo). A Raz w roku w Skiroławkach" się nie liczy? - Bo ta książka z pewnością zmieniła moje życie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.