Akubadzia Napisano 30 Styczeń 2008 Autor Napisano 30 Styczeń 2008 Witam, proszę o informację w jaki sposób można ułatwić prostowanie aluminium (dot. menażki). Niestety nie mogę znaleźć podpowiedzi w archiwalnych wątkach.Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Nie znalazłeś bo nie ma tajnych ułatwień. Klep na drewnianym kopycie drewnianym młotkiem.Wojtek
Swiety82 Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Tak się zastanawiam, bo mam aluminiową blaszkę z ciekawymi napisami, niestety zgiętą wpół", można to jakoś odgiąć bez rozerwania?
Cyrograf15 Napisano 31 Styczeń 2008 Napisano 31 Styczeń 2008 Jak alu jest mocno utlenione i mocno zagięte to nikła szansa na powodzenie operacji.Wojtek
Akubadzia Napisano 1 Luty 2008 Autor Napisano 1 Luty 2008 Element jest bardzo mocno zgięty, pokrywa menażki wygląda jak z pod kół samochodu. Nie ma natomiast utlenień materiału i po kilku godzinach pracy, zaczyna przybierać pierwotny kształt. Prosząc o pomoc liczyłem, że jest sposób na uplastycznienie materiału ułatwiające jego prostowanie. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.Jerzy
berthie Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Aluminium mięknie i staje sie plastyczne po wygrzaniu ale trzeba uważać z temperaturą bo mozna je przegrzać i stopić.
der_bartosz Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Czytałem gdzieś, że ktoś wlewał wody do manierki i wrzucał ją do zamrażalnika i ponoć to pomagało (nie sprawdzone, nie mam pojęcia pisze w woli informacji)Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Grzanie alu to bardzo ryzykowna sprawa! Odradzam! Dowcip polega na tym że tlenki którymi jest pokryte mają wyższą temperature topnienia jak alu. Podczas grzania środek robi się płynny i faktycznie całość mięknie, niestety jak owa cieniutka warstwa tlenków puści to całość rozlewa się. Znaczy w momęcie zamiast fanta możemy mieć nic, bezkształtną mase alu na podłodze.Wojtek
QB@ Napisano 19 Czerwiec 2008 Napisano 19 Czerwiec 2008 metody z zamrażaniem nie polecam, ponieważ słyszałem, iż po takim zabiegu manierka cała puchnie", i nie tylko wgłębienia się uwypuklają, lecz całą powierzchnia.Pozdrawiam
makul Napisano 17 Lipiec 2016 Napisano 17 Lipiec 2016 Stary wątek ale przydatny. Dodam trzy grosze. Manierka zamrażana puchnie. Także ta strona wklęsła/płaska. Dlatego przydatne w takim procesie są 2 kopyta" - jedno wypukłe, drugie wklęsłe - do których pasujemy boki manierki. Prostowałem to na około 15-stopniowym mrozie. co pół godziny trzeba sprawdzać, rozgrzewać i zamrażać żeby kontrolować i dobrze prowadzić proces. Jadąc w drugą stronę zapytam - czy np. kubek z aluminium można rozgrzać w oleju i prostować? Mam kubek od manierki niemieckiej. Sprasowany. Myśle jakby go rozgrzać w płynie - chyba olej będzie dobry-a następnie prostować? Co wy na to?
makul Napisano 18 Lipiec 2016 Napisano 18 Lipiec 2016 Ja wiem że to nie będzie np. 300 stopni ale zawsze te 100 można osiągnąć. Do tego podgrzanie ma w miarę równomierne przekazanie ciepła (poprzez ciecz) i niewielki wzrost plastyczności. W każdym razie będe próbował.Pozdr,makul
remington Napisano 19 Lipiec 2016 Napisano 19 Lipiec 2016 Ja używam pieca elektrycznego z nastawą temperatury. Gdybym nie miał pieca, to poeksperymentował bym z kąpielą w stopionym ołowiu.
Cyrograf15 Napisano 19 Lipiec 2016 Napisano 19 Lipiec 2016 Te 100 stopni to daje tyle że można się poparzyć, na alu nie ma wpływu. Ołów to 327 stopni, dalej słabo.Wojtek
remington Napisano 19 Lipiec 2016 Napisano 19 Lipiec 2016 Ołów można przegrzać do wyższej temperatury. Nie zdrowe to i konieczny odpowiedni termometr
bogdan76 Napisano 21 Lipiec 2016 Napisano 21 Lipiec 2016 Prostowałem wgniecenie w zamrażarce i przy odpowiednim zabezpieczeniu przed puchnięciem byłem zadowolony z efektu.Bogdan
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.