Skocz do zawartości
  • 0

Polski mundur kawaleryjski ale jaki wzór?

skolcio

Pytanie

Napisano

Pisałem ostatnio o tym mundurze i doszedłem do wniosku że to mundur ułański wz.24 ale pojawiły sie pewne wątpliwości. Najpierw zamieszczam zdjęcia mojego, a potem wzór 24.

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Twój element umundurowania to PŁASZCZ wz24. zwróć uwagę na to, jak jest uszyty z tyłu. Żadna kurtka wojskowa nie miała tego charakterstycznego elementu (nie wiem jak to nazwać), który jest poziomym kawałkiem materiału, zapinanym na dwa guziki, który zwęża płaszcz w miejscu talii.

Pas jest prawdopodobnie powojenny i to, jeśli nie posiada koluszek do koalicyjki i rapci, podoficerski, nie oficerski.

Pozdrawiam
Napisano
Wszystkie pokazane przez Ciebie fotki pokazują płaszcze dwurzędowe, nie kurtki, z wyjątkiem foty drugiej, gdzie kawalerzysta ma tzw kożuszek kawaleryjski, który jednak jest czymś zupełnie innym - zwróć uwagę chociażby na futrzany kołnierz.
Napisano
Nie jest powojenny gdyż wtedy pułk z którego on pochodził został rozwiązany i guziki są wz.28 z orłem w koronie. Więc nie powojenny tylko płaszcz wz24 pytałem sie specjalisty tego właśnie pułku i on to potwierdził.
Napisano
Przed chwilą pisałeś, w wymianie zdań z Łukaszem, że Twój płaszcz to kurtka... W takim razie nie rozumiem o co toczy się dyskusja? To skrócony płaszcz wz24 i tyle
Napisano

Pas jest prawdopodobnie powojenny i to, jeśli nie posiada koluszek do koalicyjki i rapci, podoficerski, nie oficerski.
"

Czytanie ze zrozumieniem - pas nie plaszcz.
Napisano
Witam!

Pokaż jeszcze fotkę wnętrza...

Twoja szmatka to może być:

-prywatnie szyty, nieregulaminowy i śmiesznie ucięty płaszcz wz.24

W ogóle, strasznie odbiega od regulaminowego wz.24. Choćby np. kąt klapek kieszeni, obecność spinaczy mankietów, inne wykończenie przy pęcie/dragonie/spianaczu na plecach. Kolejna kwestia to barwy broni, przy kawalerii powinny być proporce, a nie poziome barwy broni (...)

-jakiś powojenny wyrób, 2 rzędy guzików dla szpanu /nie sugeruj sie tu wz. guzików, i co z tego, że to wz.28!?, miałem masę powojennego towaru z takimi guzikami/.

Zapinanie na damską i męską stronę też by o tym świadczyło. Np. w radzieckiej kurtce wz.35 tak było. A jak wiadomo wtedy było Polak Ruskek 2 bratanki i do wodki i do szycia mundurów. ;-)

Ogólnie jak na przedwojenną rzecz wydaje się być bardzo niestarannie wykonany. Jednak biedny oficer+ kiepski tani krawiec= dziwoląg.

Daj fotki wnętrza, naramienników, struktury sukna.

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Witam!

Uch... bardzo niechlujne wykonanie.

Spinacze mankietów- typowy wz. powojenny!

Przykro mi, ale wątpię żeby był to mundur z lat przedwojennych. Nawet kolor sukna wydaje się być nie taki (...).

W czasie wojny /44-45r./ i zaraz po szyte naprawdę bardzo zróżnicowane i wyimaginowane kurtki, płaszcze etc. Ten zaliczyłbym właśnie do takowych.

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Powiem tak... Myślę że to słuszny wniosek, lepiej popytać sie na forum, upewnić się, żeby nie wtopić niepotrzebnie pieniędzy... Nie ma co uczyć się na błędach :)

Pozdrawiam
Napisano
...skolcio, zwróć uwagę też na wykonanie tasiemek na patkach, dragonek z tyłu itp itd.

Czy Ty go przypadkiem nie kupiłeś na allegro? Zdaje mi się że widziałem toto na aukcji jakiś czas temu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie