skolcio Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Napisano 27 Styczeń 2008 Pisałem ostatnio o tym mundurze i doszedłem do wniosku że to mundur ułański wz.24 ale pojawiły sie pewne wątpliwości. Najpierw zamieszczam zdjęcia mojego, a potem wzór 24.
kowalinho Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Twój element umundurowania to PŁASZCZ wz24. zwróć uwagę na to, jak jest uszyty z tyłu. Żadna kurtka wojskowa nie miała tego charakterstycznego elementu (nie wiem jak to nazwać), który jest poziomym kawałkiem materiału, zapinanym na dwa guziki, który zwęża płaszcz w miejscu talii.Pas jest prawdopodobnie powojenny i to, jeśli nie posiada koluszek do koalicyjki i rapci, podoficerski, nie oficerski.Pozdrawiam
kowalinho Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Wszystkie pokazane przez Ciebie fotki pokazują płaszcze dwurzędowe, nie kurtki, z wyjątkiem foty drugiej, gdzie kawalerzysta ma tzw kożuszek kawaleryjski, który jednak jest czymś zupełnie innym - zwróć uwagę chociażby na futrzany kołnierz.
skolcio Napisano 30 Styczeń 2008 Autor Napisano 30 Styczeń 2008 Ta skąd te zdjęcia? A to jest nie kurtka tylko płaszcz.
skolcio Napisano 30 Styczeń 2008 Autor Napisano 30 Styczeń 2008 Nie jest powojenny gdyż wtedy pułk z którego on pochodził został rozwiązany i guziki są wz.28 z orłem w koronie. Więc nie powojenny tylko płaszcz wz24 pytałem sie specjalisty tego właśnie pułku i on to potwierdził.
kowalinho Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 Wszystko po jednym człowieku? Klamra pasa jest sygnowana?
kowalinho Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Przed chwilą pisałeś, w wymianie zdań z Łukaszem, że Twój płaszcz to kurtka... W takim razie nie rozumiem o co toczy się dyskusja? To skrócony płaszcz wz24 i tyle
kowalinho Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Pas jest prawdopodobnie powojenny i to, jeśli nie posiada koluszek do koalicyjki i rapci, podoficerski, nie oficerski."Czytanie ze zrozumieniem - pas nie plaszcz.
skolcio Napisano 30 Styczeń 2008 Autor Napisano 30 Styczeń 2008 Napisałem mundur a nie kurtka i miałem na myśli płaszcz a co do pasa to nie wiem, jest to możliwe.
Łukasz Napisano 30 Styczeń 2008 Napisano 30 Styczeń 2008 Witam!Pokaż jeszcze fotkę wnętrza...Twoja szmatka to może być:-prywatnie szyty, nieregulaminowy i śmiesznie ucięty płaszcz wz.24W ogóle, strasznie odbiega od regulaminowego wz.24. Choćby np. kąt klapek kieszeni, obecność spinaczy mankietów, inne wykończenie przy pęcie/dragonie/spianaczu na plecach. Kolejna kwestia to barwy broni, przy kawalerii powinny być proporce, a nie poziome barwy broni (...)-jakiś powojenny wyrób, 2 rzędy guzików dla szpanu /nie sugeruj sie tu wz. guzików, i co z tego, że to wz.28!?, miałem masę powojennego towaru z takimi guzikami/. Zapinanie na damską i męską stronę też by o tym świadczyło. Np. w radzieckiej kurtce wz.35 tak było. A jak wiadomo wtedy było Polak Ruskek 2 bratanki i do wodki i do szycia mundurów. ;-)Ogólnie jak na przedwojenną rzecz wydaje się być bardzo niestarannie wykonany. Jednak biedny oficer+ kiepski tani krawiec= dziwoląg.Daj fotki wnętrza, naramienników, struktury sukna.Pozdrawiam, Łukasz
Łukasz Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 Witam!Uch... bardzo niechlujne wykonanie.Spinacze mankietów- typowy wz. powojenny!Przykro mi, ale wątpię żeby był to mundur z lat przedwojennych. Nawet kolor sukna wydaje się być nie taki (...).W czasie wojny /44-45r./ i zaraz po szyte naprawdę bardzo zróżnicowane i wyimaginowane kurtki, płaszcze etc. Ten zaliczyłbym właśnie do takowych.Pozdrawiam, Łukasz
kowalinho Napisano 6 Luty 2008 Napisano 6 Luty 2008 Powiem tak... Myślę że to słuszny wniosek, lepiej popytać sie na forum, upewnić się, żeby nie wtopić niepotrzebnie pieniędzy... Nie ma co uczyć się na błędach :)Pozdrawiam
8total4 Napisano 27 Styczeń 2008 Napisano 27 Styczeń 2008 guziki są na 100% dla kawalerii - mosiężne.piechota miała cynkowe stylizowane na stare srebro.pozdro!
kowalinho Napisano 5 Luty 2008 Napisano 5 Luty 2008 ...skolcio, zwróć uwagę też na wykonanie tasiemek na patkach, dragonek z tyłu itp itd.Czy Ty go przypadkiem nie kupiłeś na allegro? Zdaje mi się że widziałem toto na aukcji jakiś czas temu...
Pytanie
skolcio
Pisałem ostatnio o tym mundurze i doszedłem do wniosku że to mundur ułański wz.24 ale pojawiły sie pewne wątpliwości. Najpierw zamieszczam zdjęcia mojego, a potem wzór 24.
83 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.