Skocz do zawartości

mosin z......alu?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 85
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
  • 6 months later...
Mam pytanie do Kolegów-kupował ktoś z Was ostatnio odlew od Frankowskiego? Kumpel mi przywiózł i po wstępnej obróbce i pasowaniu do kolby radomskiej porażka! Albo btakuje 0,5-1cm(magazynek a raczej osłona spustu)albo przesunięta w kierunku lufy podstawa szcerbinki (trzeba odciąć z 1cm bo nie dochodzi nakładka. Czy ktoś miał podobnie?

Mógł byś zapodać zdjęcia, w bo od ponad pół roku zbieram się żeby kupić ten odlew, ale po niektórych opisach tu i na innych forach się zniechęcam. Jak możesz pokaż jak to wygląda aktualnie, i ewentualnie jak nie stracisz cierpliwości to jak będzie gotowe (z malowaniem ipt.)

Ma mam odlew od Frankowskiego(komora nabojowa, zamek) lufa to wytoczony pręt(nie ma na zdjęciu).
Reszta jak widać, to co można dostać na allegro. Góra odlewu (komora) spiłowana na wz. 44 szczerbinka też czego nie widać na zdjęciach bo to zostało później zrobione. Wszystko poskładane jest ok:)
Szczerze to dużo pracy, więc warto się zastanowić na DEKO...

Wygląda ok, ja odpuszczę piłowanie komory bo chcę wz.38, a powiedz czym malowałeś odlew, i czy elementy w oryginale ieoksydowane" też czymś malowałeś, czy poprostu zostawiłeś w kolorze ZnAlu?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 05:36 29-02-2012

A u Ciebiegóra" dokładnie pasuje do drewna?U mie po przymiarkach ten odcinek za komorą a przed szczerbinką jest jakbu za krótki i powstaje szpara. Dopasowywałeś cos w tym miejscu czy było bez problemach? Jeśli chodzi o sam odlew to szału niema ale nie ma też tragedii. Nadlewy spiłowałem pilnikiem w ciągy jakichś 2 godzin, braków z tytyłu skurczu przy odlewie nie było. Tylko tak jakby odlew był za krótki do drewna z radomiaka.

hmm z tego co mi wiadomo to ten znaczek to OW a nie MO i oznacza odbiór wojskowy".

Replika bardzo ładnie Ci wyszła, bagnet rozumiem jest w pełni funkcjonalny? (tzn. mozna go rozlozyc do pozycji ojowej"?). Powinieneś jeszcze opiłować komorę aby nie była kanciasta tylko okrągła jak na mosina wz.44 przystało.

Jeżeli chodzi o moje odlewy mosina to pasują dość dobrze do kolby.

Te MO czy OW jest w rombie. Myślałem, ze to od mosina Milicji, a komora jest spiłowana bagnet oryginalny w pełni funkcjonalny.
Z nieoryginalnych części to odlew komory z zamkiem i wytoczona lufa reszta oryginalna czyli:

- bagnet
- kolba
- pudełko
- wycior
- spust
- pas nośny

Tak, wstaw fotki to Ci pomożemy, bo tak bez to ciężko coś powiedzieć. Zrób też zdjęcie wnetrza" kolby bez alu odlewów.

Jeszcze pytanie do komuny: ten spuscik to jak zamontowałeś? On Ci luźno lata czy nagwintowałeś odlew i zamocowałeś spręzynę spustu jak w oryginale? (wstaw też fotki jak możesz)

W miejscu oznaczonym kropką przewierciłem odlew na wylot, następnie tam gdzie jest kreska naciąłem szlifierką rowek tak aby się spust zmieścił(podobnie jak w oryginale).
Niestety oryginalny spust musiałem ściąć szlifierką tak aby się ruszał. Co do sprężyny to całkiem przypadkiem ją zamontowałem(nie było tego w moich planach), znalazłem w domu sprzężne i podczas składania odlewu z kolbą i pudełkiem podłożyłem ją i tak się złożyło, że do dzisiaj spełnia swoją funkcję do puki nie będę rozkręcał to pewnie wyleci i pozostanie mi ponowne kombinowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie