Skocz do zawartości
  • 0

Skrzynka na amunicję

Szyna

Pytanie

Napisano

Witam!
Prosze o identyfikacje pochodzenia tej skezynki.Jest to prawdopodobnie rosyjski sprzet,a jak go można datować??? Nie znalazłem poza pojedyńcza litera F" innych bić...
Wymiary 260x260x80mm. Na zamknięciu wyryty w farbie numer i jakiś skrót... Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zwróć uwage na technologie wykonania . Skrzynki do Gorjonowa i sowieckich Maximów były tłoczone i (chyba) zgrzewane. A twoja jest nitowana, a więc starsza.
Napisano

Zamieszczam zdjęcie skrzynek do maxima wz.1910 wyprodukowanych przez sowietów w latach '40. Nie są one nitowane, tylko jak przypuszczam zgrzewane bądz spawane punktowo... Tak wiec moja skrzynka nitowana napewno musi być starsza :) Pozdrawiam!

Napisano
no widzisz jak ładnie sam zauważyłeś różnicę:)i nie słuchaj bajek o wartości 40-50 zeta bo wg mnie ze 2-3 razy więcej napewno!
Napisano
tak! zresztą nie chodzi tu o cene jaką mozna dostać tylko o wartość historyczną jaką przedstawiaja przedmioty,ja swoich skarbów" nie mógłbym sprzedać!
Tak na marginesie ktoś wie w którm roku była zmiana taśm parcianych na stalowe do MG?
Napisano
http://www.mosinnagant.net/finland/finnish_maxims-photos.asp
gdzieś w połowie stronki.
Tylko pewnie nie każda miała takie bicia. Nie mogłoby być tak łatwo:)))
Napisano
jak dla mnie na 90% to radziecka od maxima ale niejestm historykiem wiec niepowiem ze 100% widziałem takie na zlotach z demobilu itp w kołobrzegu taką z demobilu mozesz kupic chyba za ok 40-50zł!!
Napisano

Witam!
Prosze o identyfikacje pochodzenia tej skezynki.Jest to prawdopodobnie rosyjski sprzet,a jak go można datować??? Nie znalazłem poza pojedyńcza litera F" innych bić...
Wymiary 260x260x80mm. Na zamknięciu wyryty w farbie numer i jakiś skrót... Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie