Skocz do zawartości

Azotan Wapnia

Gość Łuaksz16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Nieznam się za bardzo na chemi ale wydaje mi się że azotan wapnia jest trucizną.Czy wie ktoś do czego niemcy to urzywali???
Pozd.Łuaksz
Napisano
Znalazłem dziś na forcie 2 butle z tym. Gdy to wynosiłem robotnicy mnie zaczepili i powiedzieli że, połowe tych butli zamurowali a połowy nie znaleźli. Więc niewiem czy mogę się zatruć tym.
Pozd.Łukasz
Napisano
Na pewno azotan baru to trucizna, a wapnia, to ci nie odpowiem na 100%. Chyba nie, ale nie próbuj.
Pozdrawiam
Napisano
Azotan wapnia - Ca(NO3)2 ,silnie higroskopijne kryształy ; stosowany jako nawóz sztuczny zwany saletrą norweską lub saletrą wapniową.

pzdr

bjar_1
Napisano
Związek ten jest szkodliwy, ale nie trujący. LD50 dla szczura (doustnie) wynosi 3,9 g/kg.
Jeśli założyć, że człowiek ma podobną wrażliwość, to aby było 50% szans na zejście śmiertelne, 70 kilogramowy człowiek musiałby zjeść tego ok. 270g...
Zapakowany w butle??? Przecież to nie jest gaz!!!
Napisano
hymm, znalzłem 2 butle koloru niebieskiecho, były jakies oznaczenia przeczytałe tylko date 1944 :).Na ścianie coś pisało po polsku że zaotan wapnia trucina czy coś w tym stylu.Takich butli jest jeszcze podobna spora w bunkrze a zamurowanych z 70.hymm do czego to było podrzebne szkopom.
Pozd.Lukasz.
P.S. Dodam jeszcze że ten fort został przekształcony w roku 1944 na potrzeby fabryki samolotów Focke-Wulf.
Napisano
Kolor niebieski butli wskazywałby na zawartość w postaci gazowego tlenu... Do środka raczej nie dałoby się nasypać azotanu wapnia.

Sam azotan, jak już pisali moi poprzednicy, stosowany jest głównie jako nawóz, choć od biedy można by go było chyba zastosować jako środek utleniający w materiałach wybuchowych, względnie do produkcji kwasu azotowego (V) w jakiejś reakcji strąceniowej (mało ekonomiczne).

Jako sól metalu lekkiego nie jest on trujący, ale do zejścia wystarczy i spożycie 0,5 kg zwykłej soli kuchennej... :-)
Napisano
Sprawdz kierunek gwintu w zaworze. Czy lewo czy prowoskretny. To mowi o tym, czy w butli jest gaz trujacy czy nie. Tylko nie pamietam ktory gwint o ktorym gazie mowi, ale jest to podstawowa zasada, wiec i spawacze powinni wiedziec.
Napisano
Kiler, prawy i lewy gwint mówią o tym, czy gaz jest palny czy nie; nie zaś o jego toksyczności.
Gwint prawy - gaz niepalny
Gwint lewy - gaz palny.

Pozdrawiam.
Napisano
Witam!
Ta butla ma kształt mniej więcej taki: :):):)
___
| |
---
| |
| |
| |
| |
| |
(___)

Cóż za arcydzieło :D
Kurek ma prosty. poniżej kurka jest data j nieczytelne napisy. Końcówka zakończona tak jak butle do tleny(zaakrąglona).
Pozd.Łukasz
Napisano
azotan wapnia jest szkodliwy ale nie jest trucizną o ile dobrze pamiętam dobrze rozpuszcza się w wodzie, jest to ciało stałe, chyba że występuje jako roztwór, zatem w butlach się go nie przechowuje, bo to nie ma sensu, można ewentualnie rozważyć pomyłkę w oznaczeniu butli i jej zawartość może być inna, jako środek utleniający można zastosować ale raczej nie ma to większego sensu bo jest dużo więcej lepszych utleniaczy, a. w. jako sól mocnego kwasu i średniej zasady powinien mieć chyba odczyn lekko kwasowy ale mogę się mylić, jak już będziesz odkręcał to uważaj, pH znajdziesz w tablicach, możesz sprawdzić papierkiem uniwersalnym
pozdr
Szefo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie