pomsee Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 Znam wszystkie, które pojawiły sie na forach poszukiwawczych a także nieliczne, jakie były na Allegro.Pracuje nad ich ozgryzieniem" ale problem jest trudny.
tasiek Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 Powodzenia. Mam nadzieję, że podzielisz się z nami rezultatami swej pracy. Ja osobiście coraz bardziej przekonuję się do tego ,że to jednak guzik z Księstwa Warszawskiego. Szczególnie przekonał mnie guzik z Poszukiwaniaskarbów. 11" w typowych labrach z sygnaturą z Berlina. Jeśli w rzeczywiście w Berlinie zamawiano guziki dla armi mogły być tam zamawiane i te z wężem. Ciekawa sprawa. Takie zagadki to kwintesencja naszego hobby.
pomsee Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 Oczywiscie, że się podzielę :)Ja też myslę, że to XW tylko dlaczego spotyka sie na razie wyłącznie guziki dwóch pułków 5 i 11?
wojt13 Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 za wikipedia ,,Uroboros, wąż lub smok pożerający swój własny ogon był dla renesansowych alchemików symbolem wiecznego powrotu''http://pl.wikipedia.org/wiki/Wieczny_powrót
pomsee Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 Wiemy, wiemy już wszystko co można był z googli wycisnąć ale w dalszym ciągu rozwiązania ajemnicy" guzików nie ma.
tasiek Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Temat zgasł dawno a wyjaśnienia nadal brak. A co powiecie na to że wyszły że widziałem zdjęcia dwóch guzików z węże i sygnaturą Munchheimera Niestety nie mogę ich wstawić. Nie dostałem pozwolenia od właściciela. Spróbóję je jednak opisać Guzik duży 1 z wężem sygnowana po okręgu: SAM MUNCHHEIMER WARS. Co ciekawe to już sygnatura typowa dla Królestwa PolskiegoGuzik mały 11 z weżem sygnowana w owalu MUNCHEIMER WARSZ. Typowa sygnatura Księstwa Warszawskiego.Z tego wynika że guziki z wężem były na 100% używane w Armii Księstwa Warszawskiego ale pierwszy guzik sugeruje też okres Królestwa Polskiego.Chyba że sygnatury po okręgu pojawiły się wcześniej tzn jeszcze za Księstwa Warszawskiego.Czekam na wasze opinie.Tasiek
pomsee Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 tasiek super, że podzieliłeś się wiadomościami o guzikach z wężem" z sygnaturami wytwórni Samuela Munchheimera. To, że istnieje guzik z nr 1 to ewenement ponieważ do tej pory znane były guziki 5 i 11 pułków bez sygnatur lub pochodzące z niemieckiej wytwórni (Gebruder Poesch Berlin).Według mnie są to guziki z okresu Księstwa Warszawskiego, produkowane jednocześnie z guzikami z labrami.Jak myślę pochodzą one z pierwszego okresu organizowania WP w księstwie i w późniejszym czasie guziki z wężem" wyparte zostały całkowicie guzikami z labrami czyli typowymi dla armii francuskiej, na której się wzorowano.Tajemnicą pozostaje skąd w ogóle wąż jako element zdobniczy w wyposażenia wojskowego księstwa się wziął. Występuje bowiem on także na pelcie orła 2pp Księstwa.Wydaje się jednak, że motyw ten jest pochodzenia niemieckiego w znaczeniu, że jako element zdobniczy przybył do nas z Niemiec.
pomsee Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Kaszkiet 2 pp i pelta z wężem. Podobne istnieją podobne pułków księstwa 3 pp i 17 pułku jazdy.
pomsee Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 Wpływy niemieckie w produkcji guzika z wężem wskazuje też fakt, że że istnieją takie guziki produkcji Munchheimera ponieważ pewne poszlaki dowodzą, że rawdopodobnie manufaktura Samuela Munchheimera istniała w Warszawie pruskiej" czyli przed 1806 r. Np. znany jest guzik 5 pp sygnowany Munchheimer Warschau" być może wyprodukowany z matrycy z czasów pruskiej okupacji Warszawy - oczywiście jego lewa strona.Z drugiej jednak strony czy ktokolwiek znalazł guziki, które można połączyć z wojskiem pruskim z taką sygnaturą?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 23:20 06-10-2008
pomsee Napisano 6 Październik 2008 Napisano 6 Październik 2008 W tym roku koledzy z portalu Poszukiwanieskarbów" znaleźli złocony guzik oficerski z 5 pp z wężem".Guzik ma średnicę 25 mm.
tasiek Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Obejrzałem dokładnie zdjęcie i ten guzik z 1 ma zwykłe labry nie węża. Jest dość mocno wytarty. Przepraszam za pomyłkę i niepotrzebne zamieszanie. Co do 11, to na bank jest waż i sygnatura z Księstwa w owalu.
pomsee Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Reasumując dotyczasowe informacje na 100% można stwierdzić, że guziki z wężem" można przypisać Księstwu Warszawskiemu i to tylko dwóm jego pułkom 5 i 11.Oprócz nich istnieje pelta z wężem z czapki 2 pp XW.To co pozostaje tajemnicą to pochodzenie motywu, który według mnie ma jakieś źródła niemieckie.Tasiek wysłałem Ci wiadomość na priva.
pomsee Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 A tutaj mamy czapkę 11 pp - jak widać pelta ma labry a nie węża - i bądź tu mądry ;)
tasiek Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Oj namieszały nam te węże namieszały. To chyba jedna z ciekawszych zagadek w guzikologii". Ale jaką będzie miał satysfakcję ten, kto ją rozwiąże. Życzę wytrwałości.
pomsee Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Z pewnością jest to jedna z małych ale bardzo ciekawych zagadek związanych z bronią i barwą Księstwa Warszawskiego.Może z drążenia ajemnicy węża" coś z czasem wyniknie :)
Wielka PL Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Witam,zaciekawil mnie ten watek,wiec postanowilem dolaczyc z guzikiem.
Wielka PL Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 i posiada sygnatury takie same jak kolegi asiek"
pomsee Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Dlaczego myślisz, że to może być Bawaria?
Wielka PL Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 oki,nie ta skrzynka,odebralem i odpisalem : )
Horhe Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 Guziki z prostym uszkiem, to jedno z kryteriów, że był wykonany w Europie Środkowo-Wschodniej, we Francji niewiele takich produkowano. Ta 5" jest typowa dla wytwórni berlińskiej. Wiele ozdobnych elementów umundurowania armii XW było zamawianych za granicą, gdyż na terenach polskich niewielu było wytwórców i co gorsza wielu anonimowych. Np. niektóre guziki 11pp były wybijane na sztancy gdzie były nierówne i niedopracowane jedynki".
Praust Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Witam.Temat juz dawno umarl wiec go nieco odświeżę.Taki ostatnio guziczek wyskoczyl koledze na poletku pod Gdańskiem.Jest oczywiscie wezyk,5 i sygnatura berlinska :).Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.