Skocz do zawartości

guzik napoleonski 5" z wężem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znam wszystkie, które pojawiły sie na forach poszukiwawczych a także nieliczne, jakie były na Allegro.
Pracuje nad ich ozgryzieniem" ale problem jest trudny.
  • Odpowiedzi 110
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Powodzenia. Mam nadzieję, że podzielisz się z nami rezultatami swej pracy. Ja osobiście coraz bardziej przekonuję się do tego ,że to jednak guzik z Księstwa Warszawskiego. Szczególnie przekonał mnie guzik z Poszukiwaniaskarbów. 11" w typowych labrach z sygnaturą z Berlina. Jeśli w rzeczywiście w Berlinie zamawiano guziki dla armi mogły być tam zamawiane i te z wężem. Ciekawa sprawa. Takie zagadki to kwintesencja naszego hobby.
Napisano
Oczywiscie, że się podzielę :)
Ja też myslę, że to XW tylko dlaczego spotyka sie na razie wyłącznie guziki dwóch pułków 5 i 11?
Napisano
za wikipedia ,,Uroboros, wąż lub smok pożerający swój własny ogon był dla renesansowych alchemików symbolem wiecznego powrotu''http://pl.wikipedia.org/wiki/Wieczny_powrót
  • 6 months later...
Napisano
Temat zgasł dawno a wyjaśnienia nadal brak. A co powiecie na to że wyszły że widziałem zdjęcia dwóch guzików z węże i sygnaturą Munchheimera Niestety nie mogę ich wstawić. Nie dostałem pozwolenia od właściciela. Spróbóję je jednak opisać
Guzik duży 1 z wężem sygnowana po okręgu: SAM MUNCHHEIMER WARS. Co ciekawe to już sygnatura typowa dla Królestwa Polskiego
Guzik mały 11 z weżem sygnowana w owalu MUNCHEIMER WARSZ. Typowa sygnatura Księstwa Warszawskiego.
Z tego wynika że guziki z wężem były na 100% używane w Armii Księstwa Warszawskiego ale pierwszy guzik sugeruje też okres Królestwa Polskiego.Chyba że sygnatury po okręgu pojawiły się wcześniej tzn jeszcze za Księstwa Warszawskiego.
Czekam na wasze opinie.
Tasiek
Napisano
tasiek super, że podzieliłeś się wiadomościami o guzikach z wężem" z sygnaturami wytwórni Samuela Munchheimera. To, że istnieje guzik z nr 1 to ewenement ponieważ do tej pory znane były guziki 5 i 11 pułków bez sygnatur lub pochodzące z niemieckiej wytwórni (Gebruder Poesch Berlin).
Według mnie są to guziki z okresu Księstwa Warszawskiego, produkowane jednocześnie z guzikami z labrami.
Jak myślę pochodzą one z pierwszego okresu organizowania WP w księstwie i w późniejszym czasie guziki z wężem" wyparte zostały całkowicie guzikami z labrami czyli typowymi dla armii francuskiej, na której się wzorowano.
Tajemnicą pozostaje skąd w ogóle wąż jako element zdobniczy w wyposażenia wojskowego księstwa się wziął. Występuje bowiem on także na pelcie orła 2pp Księstwa.
Wydaje się jednak, że motyw ten jest pochodzenia niemieckiego w znaczeniu, że jako element zdobniczy przybył do nas z Niemiec.
Napisano
Wpływy niemieckie w produkcji guzika z wężem wskazuje też fakt, że że istnieją takie guziki produkcji Munchheimera ponieważ pewne poszlaki dowodzą, że rawdopodobnie manufaktura Samuela Munchheimera istniała w Warszawie pruskiej" czyli przed 1806 r. Np. znany jest guzik 5 pp sygnowany Munchheimer Warschau" być może wyprodukowany z matrycy z czasów pruskiej okupacji Warszawy - oczywiście jego lewa strona.
Z drugiej jednak strony czy ktokolwiek znalazł guziki, które można połączyć z wojskiem pruskim z taką sygnaturą?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 23:20 06-10-2008
Napisano
Obejrzałem dokładnie zdjęcie i ten guzik z 1 ma zwykłe labry nie węża. Jest dość mocno wytarty. Przepraszam za pomyłkę i niepotrzebne zamieszanie. Co do 11, to na bank jest waż i sygnatura z Księstwa w owalu.
Napisano
Reasumując dotyczasowe informacje na 100% można stwierdzić, że guziki z wężem" można przypisać Księstwu Warszawskiemu i to tylko dwóm jego pułkom 5 i 11.
Oprócz nich istnieje pelta z wężem z czapki 2 pp XW.
To co pozostaje tajemnicą to pochodzenie motywu, który według mnie ma jakieś źródła niemieckie.
Tasiek wysłałem Ci wiadomość na priva.
Napisano
Oj namieszały nam te węże namieszały. To chyba jedna z ciekawszych zagadek w guzikologii". Ale jaką będzie miał satysfakcję ten, kto ją rozwiąże. Życzę wytrwałości.
Napisano
Z pewnością jest to jedna z małych ale bardzo ciekawych zagadek związanych z bronią i barwą Księstwa Warszawskiego.
Może z drążenia ajemnicy węża" coś z czasem wyniknie :)
Napisano
Guziki z prostym uszkiem, to jedno z kryteriów, że był wykonany w Europie Środkowo-Wschodniej, we Francji niewiele takich produkowano. Ta 5" jest typowa dla wytwórni berlińskiej. Wiele ozdobnych elementów umundurowania armii XW było zamawianych za granicą, gdyż na terenach polskich niewielu było wytwórców i co gorsza wielu anonimowych. Np. niektóre guziki 11pp były wybijane na sztancy gdzie były nierówne i niedopracowane jedynki".
  • 6 months later...
Napisano

Witam.
Temat juz dawno umarl wiec go nieco odświeżę.Taki ostatnio guziczek wyskoczyl koledze na poletku pod Gdańskiem.Jest oczywiscie wezyk,5 i sygnatura berlinska :).Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie