danieloff Napisano 15 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2008 Ciekawa historia, Okaul, jeżeli to zrzutowisko nie zostało trafione w latach 80-ych przez pionierów polskiej eksploracji (np. Pana Perzyka), to może jeszcze czeka na swojego odkrywcę. Pomijając dół ze szczątkami ludzkimi, ten drugi z resztkami mundurów i wyposażenia mógłby być naprawdę wielkim trafieniem. Potwierdzam Twoje informacje na temat broni, hełmów, amunicji, wyposażenia i wszelakiego innego dobra, jakie jeszcze wiele lat po wojnie walało się po lasach na północnych obrzeżach Warszawy. Polecam książkę Historia Białołęki i jej dzień dzisiejszy", niedawno nawet wyszło wnzowienie, jest tam sporo relacji mieszkańców tych okolic o tym, co działo się tam w czasie wojny i jak wyglądała Choszczówka, Białołęka Dworska, Henryków, Żerań zaraz po wojnie. Są nawet zdjęcia okopów wręcz zasypanych porzuconym sprzętem. W lasach Chotomowskich były też masowe groby Polaków rozstrzelanych podczas kilku egzekucji przez Niemców. Pojedyncze i masowe groby żołnierzy niemieckich i radzieckich były rozsiane praktycznie wszędzie. Od tej pory jednak teren poddany był intensywnej eksploracji, już od lat 80-ych (polecam artykuł Perzyka w After the battle"), już chyba 3 pokolenie poszukiwaczy się tam przewala. Myślę, że jest tam jeszcze parę ciekawych rzeczy do znalezienia, ale ogólnie trafia się coś raz na 10 wypadów, jak ma się farta. Teren wyczyszczony. No i powoli ale regularnie zabudowywany i coraz bardziej zaśmiecany. Koledzy poszukiwacze niestety też nie są bez winy - zostawiają po sobie obraz zniszczenia i leżące na wierzchu pociski, których poza łuskami do pepeszy chyba nigdy tam nie zabraknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2008 Oto jak historia potrafi zatoczyć koło - moje poprzednie wpisy dotyczyły mojego pierwszego wyjazdu i pierwszego trafienia w 2008 roku. Wyszła piękna czarna odznaka za rany. Dzisiaj był mój ostatni wyjazd na wykopki w roku 2008... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2008 Co prawda już nie nad Narwią i nie w okopie, tylko w ziemiance, ale ziemia na zakończenie roku obdarzyła mnie takim samym znaleziskiem!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2008 Jeeeest!!! Czarnulka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2008 Też kompletna:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2008 Nie tak ładna jak poprzedniczka, ale za to cięższa i grubsza, masywna mosiężna wytłoczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2008 Rewersik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2008 Po umyciu wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2008 Tył. Niestety bez sygnatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2008 I na koniec fotka w klimacie:-) Oby rok 2009 zakończył się dla mnie podobną pętlą czasoznalezisk", czego i Wam życzę:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2008 Share Napisano 29 Grudzień 2008 Gratulacje! A pomyśleć, że kiedyś było tego a kilogramy"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 29 Grudzień 2008 A mnie każda cieszy:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Grudzień 2008 Share Napisano 29 Grudzień 2008 Kiedyś było... teraz coraz ciężej trafić ale za rany" to w końcu za rany" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matias_o Napisano 29 Grudzień 2008 Share Napisano 29 Grudzień 2008 Też bym chciał mieć takie miłe zakończenie roku, niestety dziś się niepofarciło. Ale może za to początek 2009 będzie udany:-D. Gratki i pozdrowionka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 29 Grudzień 2008 Share Napisano 29 Grudzień 2008 a ja wczoraj po raz pierwszy w zyciu cieszylem sie ze nie mam zadnych trafień !!!!!! w lasku w którym buszowaliśmy mysliwi zrobili sobie odstrzał dzików :( jak mi zaczoł śrut swistac koło d.. to wiałem az sie mech za mna zawijał :)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEL*STRC Napisano 29 Grudzień 2008 Share Napisano 29 Grudzień 2008 gratuluje:),oby tak dalej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWEL*STRC Napisano 29 Grudzień 2008 Share Napisano 29 Grudzień 2008 tylko mi wszystkiego nie wykop:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
granatnik87 Napisano 30 Grudzień 2008 Share Napisano 30 Grudzień 2008 Bardzo ładne trafienia. Gratulacje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
the_tuna Napisano 31 Grudzień 2008 Share Napisano 31 Grudzień 2008 hmm a te dołki z tej pierwszej sztuki" to nie były już przez kogoś niedokładnego kopane?? wyglądają jakby ktoś tam już nosa wtykał:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
the_tuna Napisano 31 Grudzień 2008 Share Napisano 31 Grudzień 2008 tak to wygląda ..tym większe gratulacje:) ktoś sobie w brode pewnie pluje:) hahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 1 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2009 Obydwie odznaki wyszły w mocno przekopanych rejonach, gdzie odkrywki robiono już kilkanaście lat temu. Ale jak widać dla cierpliwego poszukiwacza zawsze jakiś drobiazg zostanie:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 1 Styczeń 2009 Share Napisano 1 Styczeń 2009 Właśnie,kilka lat temu kopano tylko duże sygnały,a teraz lepsze wykrywki i chodzenie miejsce przy miejscu mogą dać zajefajne fanty. Gratuluje Danieloff i pozdrawiam w Nowym Roku.* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 1 Styczeń 2009 Share Napisano 1 Styczeń 2009 Prosze jaki artysta :) Mam nadzieje, ze w nowym roku, tez sie takiej czarnuszki doczekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diesellss Napisano 1 Styczeń 2009 Share Napisano 1 Styczeń 2009 cos to przez rok tylko dwie odznaki wykopal???slabiutko danielkof,myslalem ze wiecej po lesie lazisz a tu sie okazuje ze ty lazisz ale po necie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 1 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2009 Po lesie nie łażę, bo leśniczy zabronił;-) Cześć bagnet!:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.