Mathew Napisano 16 Styczeń 2004 Autor Napisano 16 Styczeń 2004 WitamPogrzebałem ostatnio wśród starych zdjęć i znalazłem. Żołnierz siedzący w środku z czymś białym w ręku to mój dziadek. Czołg chyba jest francuski.PozdrawiamMathew
jotes Napisano 16 Styczeń 2004 Napisano 16 Styczeń 2004 Renault FT-17. Fajne zdjęcie :-) Z którego roku i skąd? Ma jakiś opis?Pzdr,jotes
marecki. Napisano 16 Styczeń 2004 Napisano 16 Styczeń 2004 tak bez wątpienia to renault sądząc po mundurach to hyba druga połowa lat 30
Mathew Napisano 16 Styczeń 2004 Autor Napisano 16 Styczeń 2004 Dzięki za info Jotes. Mam życiorys dziadka, w którym pisze że dostał powołanie do wojska niemieckiego (38 p.p. inf) dnia 19.06.1943 roku. Został skierowany do południowej Francji gdzie przebywal do dnia inwazji.pozdrawiamMathew
muslim Napisano 16 Styczeń 2004 Napisano 16 Styczeń 2004 Czyli że twój dziadek służył u niemiaszków, a to zdjęcie wykonano we Francji.
muslim Napisano 16 Styczeń 2004 Napisano 16 Styczeń 2004 Igok nie zrobiłeś żadnej buśki więc nie wiem jak to rozumieć :(Zobacz na pasy, a zresztą przeczytaj wyżej.
Mathew Napisano 17 Styczeń 2004 Autor Napisano 17 Styczeń 2004 No własnie coś tu jest nie tak. Zdjęcie jest bardzo małe 5 x 8 cm więc nie widać szczegółó. powiększyłem je dopiero dzisiaj wieczorem. Część woja jest w pasach (niemcy) a reszta bez. Żołnierz drugi od prawej ma chyba na ramieniu francuską flagę. Czyli albo są jeńcami niemieckimi, lub należą do armii Vichy. O 1.30 w nocy na to wpadłem, kurka wodna. To stąd ten dziwny dialog. :) pozdroMathewP.S. Pamiętajcie żołnierzu.... Wróg boi się nas TAK SAMO jak my boimy się jego " - Gen.Ulysses Simpson Grant
pepe Napisano 17 Styczeń 2004 Napisano 17 Styczeń 2004 Na zdjeciu sa żołnierze Wehrmachtu ( żadni jeńcy lub viszi" )fotka mogła byc wykonana w 1943. Renówka w tamtym okresie, bardzo czesto była wykorzystwana ( na głebokich tyłach.. )przez Niemców jako pojazd wsparcia. przeciwpartyzancki, nauka jazdy czy tez pomnik-trofeum" itp..
jotes Napisano 17 Styczeń 2004 Napisano 17 Styczeń 2004 lub też jako mały czołg" porucznika Grubera :-))))))
Mathew Napisano 17 Styczeń 2004 Autor Napisano 17 Styczeń 2004 he he he... ale faktycznie, rzeczywiście wszyscy są w mundurach niemieckich. Widać to na powiększeniu. Gapa i wypustki na kołnierzu są mocno wypłowiałe u weteranów a wyraźne u pozostałych. PozdroMathew
Mathew Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Napisano 18 Styczeń 2004 WitamPowiększyłem też naszywkę na rękawie. Jak widać nie jest to flaga. Czy znacie jakąś stronkę dotyczącą insygniów niemieckich ? A może ktoś rozpoznaje ten emblemat ?PozdroMathew
bjar_1 Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Ta naszywka na lewym rękawie to oznaka stopnia oberschütze = starszy strzelec. Jest to taki kwadracik" jaki np. miał niemiecki porucznik na naramiennikach ,tylko naszyty na okrągłej podkładce.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 Jeszcze jedno. Mathew ,piszesz w tym wątku o jednym ze schronów O.W.Ś ,że : Moi dwaj dziadkowie walczyli pod Wyrami. Jeden na pewno w 73 pp.". A tutaj piszesz ,że jeden był w Wehrmachcie... To co ,najpierw walczył w naszej armii ,a potem w Wehrmachcie? Jak to było?bjar_1
Mathew Napisano 18 Styczeń 2004 Autor Napisano 18 Styczeń 2004 WitamDziadek Janek ze zdjęcia powyżej, najpierw służył w wojsku polskim.Na zdjęciu w rogatywce. ( Czy życiorys jest czytelny ? )PozdrawiamMathew
muslim Napisano 18 Styczeń 2004 Napisano 18 Styczeń 2004 O co ci chodzi z tym Czy życiory jest czytelny?No chyba tak, służył u nas, a potem poszedł do wrogów (do zwycięzców) czy ty też tak to rozumiesz ?
woyta Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 Co się tak czepiacie Mathew'a. U mnie w rodzinie też były takie przypadki. Jeden z braci dziadka żony najpierw w WP, a po zajęciu Śląska oddał życie za furera w Kriegsmarine -Uboty. A jego brat służył w Polskich Siłach Zbrojnych na bodaj Garlandzie". Zrzucali bomby głębinowe na Ubooty. Może zabił swego brata ?! Cóż taki pokręcony los Polaków.pzdr woytaha
LeoN_39-45 Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 czesc a post byl jaki to czolg :) Z przpadkiem swtepowania do innej armiji to tez znam nie jedna opowiesc. Czolgiem!
muslim Napisano 19 Styczeń 2004 Napisano 19 Styczeń 2004 Zastanawia mnie czy ten czołg jest rzeczywiście własnością tego dziadka ;O
Mathew Napisano 19 Styczeń 2004 Autor Napisano 19 Styczeń 2004 Muslim, zeskanowany życiorys dziadka wstawiłem do postu : http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=57057#57057(zastanawiałem sie czy da sie odczytać ), a czołgiem dojeżdżam codziennie do pracy :)Na kolejnym zdjęciu dziadek wśród dziarskich podoficerów.---------------------------------...wszyscy jestesmy zagubieni na swoich drogach zycia"...
Mathew Napisano 19 Styczeń 2004 Autor Napisano 19 Styczeń 2004 ... ah te roztargnienie ( środkowy rząd. pierwszy z lewej )
Mathew Napisano 19 Styczeń 2004 Autor Napisano 19 Styczeń 2004 ... dziadek na ćwiczeniach (leży drugi z lewej), juz wtedy wiedział że na leżąco trudniej go trafić :)
d007 Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Mój dziadek był podoficerem WP ale gdy Śląsk zajęli Niemcy został przymusowo wcielony do Wehrmachtu. Po wojnie mówił że gdyby się nie zgodził to on i jego rodzina trafiłaby do Oświęcimia. Takie były wtedy realia. Wielu Ślązaków dezerterowało z Wehrmachtu gdy nadazyła się okazja albo ich jednostki znajadowały się blisko polskich wojsk. pozdrawiamd007
woyta Napisano 21 Styczeń 2004 Napisano 21 Styczeń 2004 Ja dokładnie tak. Jeden i drugi starzyk (dziadek) łod mojej kobity tyż musioł podpisoć volkslista, bo jak ni to do Auschwitzu, a i kartek żywnościowych tyż by ni dostali. A przed wojną służyli normalnie jako poborowi w WP. Temat był juz poruszany na forum. Rodzina ze strony żony była zawsze związana ze Śląskiem - wojna prusko -francuska, I wś., powstania śląskie i II wś. po jednej i po drugiej stronie. A zawsze brali po d...ch. Po wojnie jeden ze starzyków odbudowywał Rosję radziecką, a po powrocie w 1949 jeszcze siedział w więzieniu UB w Bytomiu.I żadnych pamiątek wojennych nie przywiózł.pzdr woyta
Mathew Napisano 21 Styczeń 2004 Autor Napisano 21 Styczeń 2004 Panowie D007 i WoytaMoże macie jakieś zdjęcia swoich dziadków ? Dajcie na forum... Ja coś tam jeszcze mam w archiwum ...P.S.Jeśli chodzi o spotkanie pod pomnikiem w Wyrach to wolałbym jakiś inny termin. Najlepiej bezśnieżny :) . Może marzec ?pozdroMathew
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.