Skocz do zawartości

Czołg mojego dziadka

Mathew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pogrzebałem ostatnio wśród starych zdjęć i znalazłem. Żołnierz siedzący w środku z czymś białym w ręku to mój dziadek. Czołg chyba jest francuski.

Pozdrawiam
Mathew

Napisano
Dzięki za info Jotes.
Mam życiorys dziadka, w którym pisze że dostał powołanie do wojska niemieckiego (38 p.p. inf) dnia 19.06.1943 roku. Został skierowany do południowej Francji gdzie przebywal do dnia inwazji.

pozdrawiam
Mathew
Napisano
No własnie coś tu jest nie tak. Zdjęcie jest bardzo małe 5 x 8 cm więc nie widać szczegółó. powiększyłem je dopiero dzisiaj wieczorem. Część woja jest w pasach (niemcy) a reszta bez. Żołnierz drugi od prawej ma chyba na ramieniu francuską flagę. Czyli albo są jeńcami niemieckimi, lub należą do armii Vichy. O 1.30 w nocy na to wpadłem, kurka wodna. To stąd ten dziwny dialog. :)

pozdro
Mathew

P.S.
Pamiętajcie żołnierzu.... Wróg boi się nas TAK SAMO jak my boimy się jego " - Gen.Ulysses Simpson Grant
Napisano
Na zdjeciu sa żołnierze Wehrmachtu ( żadni jeńcy lub viszi" )fotka mogła byc wykonana w 1943. Renówka w tamtym okresie, bardzo czesto była wykorzystwana ( na głebokich tyłach.. )przez Niemców jako pojazd wsparcia. przeciwpartyzancki, nauka jazdy czy tez pomnik-trofeum" itp..
Napisano

he he he
... ale faktycznie, rzeczywiście wszyscy są w mundurach niemieckich. Widać to na powiększeniu. Gapa i wypustki na kołnierzu są mocno wypłowiałe u weteranów a wyraźne u pozostałych.

Pozdro
Mathew

Napisano

Witam

Powiększyłem też naszywkę na rękawie. Jak widać nie jest to flaga. Czy znacie jakąś stronkę dotyczącą insygniów niemieckich ? A może ktoś rozpoznaje ten emblemat ?

Pozdro
Mathew

Napisano
Ta naszywka na lewym rękawie to oznaka stopnia
oberschütze = starszy strzelec. Jest to taki kwadracik" jaki np. miał niemiecki porucznik na naramiennikach ,tylko naszyty na okrągłej podkładce.

pzdr

bjar_1

Napisano
Jeszcze jedno. Mathew ,piszesz w tym wątku o jednym ze schronów O.W.Ś ,że : Moi dwaj dziadkowie walczyli pod Wyrami. Jeden na pewno w 73 pp.".
A tutaj piszesz ,że jeden był w Wehrmachcie...
To co ,najpierw walczył w naszej armii ,a potem w Wehrmachcie? Jak to było?

bjar_1
Napisano

Witam

Dziadek Janek ze zdjęcia powyżej, najpierw służył w wojsku polskim.
Na zdjęciu w rogatywce. ( Czy życiorys jest czytelny ? )

Pozdrawiam
Mathew

Napisano
O co ci chodzi z tym Czy życiory jest czytelny?
No chyba tak, służył u nas, a potem poszedł do wrogów (do zwycięzców) czy ty też tak to rozumiesz ?
Napisano
Co się tak czepiacie Mathew'a. U mnie w rodzinie też były takie przypadki. Jeden z braci dziadka żony najpierw w WP, a po zajęciu Śląska oddał życie za furera w Kriegsmarine -Uboty. A jego brat służył w Polskich Siłach Zbrojnych na bodaj Garlandzie". Zrzucali bomby głębinowe na Ubooty. Może zabił swego brata ?! Cóż taki pokręcony los Polaków.

pzdr woyta
ha
Napisano
Muslim, zeskanowany życiorys dziadka wstawiłem do postu :
http://www.odkrywca-online.com/index1.php?
action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=57057#57057
(zastanawiałem sie czy da sie odczytać ), a czołgiem dojeżdżam codziennie do pracy :)

Na kolejnym zdjęciu dziadek wśród dziarskich podoficerów.

---------------------------------
...wszyscy jestesmy zagubieni na swoich drogach zycia"...
Napisano
Mój dziadek był podoficerem WP ale gdy Śląsk zajęli Niemcy został przymusowo wcielony do Wehrmachtu. Po wojnie mówił że gdyby się nie zgodził to on i jego rodzina trafiłaby do Oświęcimia. Takie były wtedy realia. Wielu Ślązaków dezerterowało z Wehrmachtu gdy nadazyła się okazja albo ich jednostki znajadowały się blisko polskich wojsk.

pozdrawiam
d007
Napisano
Ja dokładnie tak. Jeden i drugi starzyk (dziadek) łod mojej kobity tyż musioł podpisoć volkslista, bo jak ni to do Auschwitzu, a i kartek żywnościowych tyż by ni dostali. A przed wojną służyli normalnie jako poborowi w WP. Temat był juz poruszany na forum. Rodzina ze strony żony była zawsze związana ze Śląskiem - wojna prusko -francuska, I wś., powstania śląskie i II wś. po jednej i po drugiej stronie. A zawsze brali po d...ch. Po wojnie jeden ze starzyków odbudowywał Rosję radziecką, a po powrocie w 1949 jeszcze siedział w więzieniu UB w Bytomiu.
I żadnych pamiątek wojennych nie przywiózł.
pzdr woyta
Napisano
Panowie D007 i Woyta

Może macie jakieś zdjęcia swoich dziadków ? Dajcie na forum... Ja coś tam jeszcze mam w archiwum ...

P.S.
Jeśli chodzi o spotkanie pod pomnikiem w Wyrach to wolałbym jakiś inny termin. Najlepiej bezśnieżny :) . Może marzec ?

pozdro
Mathew

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie