Skocz do zawartości

okolice Poznania vol. 5

kamdrum

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A jak już mówimy o niebieskich ludzikach to może Ktoś mi powie, co to za formacja gania porządnych ludzi po lesie w tych błekitnych beretach:)?
  • Odpowiedzi 280
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
masz rację...pomieszało mi się z żetonem" :)
ale za to pilnuj tego kanarka, bo coś długo go już trzymają w serwisie...
Napisano
Hehehe, berecik zawsze można zmienić, stosownie do sytuacji :)
Wróciłem, Sv nastawiaj się już na weekend :)
Napisano
Witam kolegów z okolic poznania dostałem maila od PG węc się wpisuje. Jestem Hugo mieszkam w zakrzewie pod p-ń dopiero co kupiłem wykrywkę i zaczełem chodzic do lasu u mnie , jakieś efekty są ale samemu tak jakoś głupio.
Napisano
Witam Hugo,

Myślałem już kiedyś o tych lasach (Palędzie). Szumowski pisze w swojej książce Bitwa o Poznań 1945", że tam właśnie, po sforsowaniu Warty pod Czapurami, skoncentrowała się duża ilość oddziałów radzieckich(nie pamiętam jakich), przed ruszeniem na Pniewy i dalej na Kostrzyn.
Mówiąc o efektach, masz na myśli monety czy pamiątki drugowojenne? O walkach w tamtym rejonie nic napisane w tej książce akurat nie jest, co jednek nie znaczy, że jakichś mniejszych potyczek tam nie było.
Napisano
Głównie militarka ale to są lasy zakrzewskie tam nie było raczej walk tylko zbiorowe mordy ludności są pozatym 3 duże mogiły. ale niedaleko tego miejsca jest też coś innego. znam historie tego miejsca od kolegi a on dalej od ojca i sprawdziło się.
Napisano
Pozatym niedaleko są kalwy tam ponoc stacjonowały rosyjskie wojska też tak słyszałem są tam jakieś umocnienia ale jeszcze nie byłem.
Napisano
Uff... :)
Wróciłem z Ziem Wyzyskanych - mało było czasu na chodzenie, bo roboty w obejściu" dużo ale było ciekawie.
Na Pyrce zrobiłem mała wyklejankę - fotki nie obrobione, bo jeszcze się programiku nie dorobiłem:)
Sv
Napisano
SV akurat byłem u 281 jak dostał sms-a od ciebie ,no i tak myślałem znowu coś przywiezie z tych swoich landów .Ty to potrafisz człowieka zmotywować.pozdro.
Napisano
Żal było opuszczać Brandenburgię ale niech wiosna nastanie to się tam wróci. Można się kiedy w busa załadować i jak to Ktoś powiedział : zawsze przecież można pozwiedzać Festung Küstrin" :)
Napisano
Może kolega Sv, wstawi później dla ciebie fotkę listków" o które się potykał :)
Napisano
Ależ są w dziale Konserwacja", a parę niestety połamanych na drobne nie brałem...
Reszta fotek na Pyrze.
Sv
Napisano
PG - tak jak obiecałem jedna szpanga jest dla Ciebie.
Tyko nie wiem z której zrezygnować??? :)
Napisano
Musiałbyś pogadać z Benem - nieraz tam bywa.
Ogólnie powiedziawszy gorzej niż u nas.
Napisano
Panowie, weekend ma być zupełnie przyjemny :)
Czas coś zaplanować! Sobota pewnie upłynie na indywidualnych wypadach, oczekuję propozycji na niedzielę - możnaby większą grupą znów gdzieś ruszyć, a przy okazji zainteresowani, podyskutować (temat znany). Może jak zwykle niedzielna zbiórka na parkingu w Biedrusku? Godzina do ustalenia :)
Napisano
Z niedzielą u mnie może być krucho - sobota do wykorzystania...
PG wejdź na Pyrkę mam tam do Ciebie pytanie:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie