Skocz do zawartości

okolice Poznania vol. 5

kamdrum

Rekomendowane odpowiedzi

A jak już mówimy o niebieskich ludzikach to może Ktoś mi powie, co to za formacja gania porządnych ludzi po lesie w tych błekitnych beretach:)?

• Odpowiedzi 280
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam kolegów z okolic poznania dostałem maila od PG węc się wpisuje. Jestem Hugo mieszkam w zakrzewie pod p-ń dopiero co kupiłem wykrywkę i zaczełem chodzic do lasu u mnie , jakieś efekty są ale samemu tak jakoś głupio.

Witam Hugo,

Myślałem już kiedyś o tych lasach (Palędzie). Szumowski pisze w swojej książce Bitwa o Poznań 1945", że tam właśnie, po sforsowaniu Warty pod Czapurami, skoncentrowała się duża ilość oddziałów radzieckich(nie pamiętam jakich), przed ruszeniem na Pniewy i dalej na Kostrzyn.
Mówiąc o efektach, masz na myśli monety czy pamiątki drugowojenne? O walkach w tamtym rejonie nic napisane w tej książce akurat nie jest, co jednek nie znaczy, że jakichś mniejszych potyczek tam nie było.

Głównie militarka ale to są lasy zakrzewskie tam nie było raczej walk tylko zbiorowe mordy ludności są pozatym 3 duże mogiły. ale niedaleko tego miejsca jest też coś innego. znam historie tego miejsca od kolegi a on dalej od ojca i sprawdziło się.

Uff... :)
Wróciłem z Ziem Wyzyskanych - mało było czasu na chodzenie, bo roboty w obejściu" dużo ale było ciekawie.
Na Pyrce zrobiłem mała wyklejankę - fotki nie obrobione, bo jeszcze się programiku nie dorobiłem:)
Sv

SV akurat byłem u 281 jak dostał sms-a od ciebie ,no i tak myślałem znowu coś przywiezie z tych swoich landów .Ty to potrafisz człowieka zmotywować.pozdro.

Żal było opuszczać Brandenburgię ale niech wiosna nastanie to się tam wróci. Można się kiedy w busa załadować i jak to Ktoś powiedział : zawsze przecież można pozwiedzać Festung Küstrin" :)

Panowie, weekend ma być zupełnie przyjemny :)
Czas coś zaplanować! Sobota pewnie upłynie na indywidualnych wypadach, oczekuję propozycji na niedzielę - możnaby większą grupą znów gdzieś ruszyć, a przy okazji zainteresowani, podyskutować (temat znany). Może jak zwykle niedzielna zbiórka na parkingu w Biedrusku? Godzina do ustalenia :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie