herrmateuss Napisano 30 Grudzień 2007 Autor Napisano 30 Grudzień 2007 Niedaleko mojego starego domu byl osrodek szkolenia MSW. Mozna powiedziec ze pod plotem znalazłem ksiazke wsrod sterty innych z ktorych zuliki urzadzały sobie ognisko.Moze kogos zaciekawi ksiazka stricte prawnicza ale dotyczaca burzliwego okresu.
butchcassiddy Napisano 30 Grudzień 2007 Napisano 30 Grudzień 2007 A dlatego, że wprowadzenie stanu wojennego było, nawet z punktu widzenia obowiązującego wtedy prawa, nielegalne. Ówczesna konstytucja w ogóle nie zawierała takiego zwrotu, była w niej mowa tylko o stanie wyjątkowym. W czasie jego obowiązywania funkcję rządu w dalszym ciągu powinna sprawować Rada Państwa. Wojskowa Rada Ocalenia Narodowego była więc tworem samozwańczym, potwierdzającym tylko rozdźwięk jaki istniał w PRL miedzy prawem pisanym a rzeczywistością. Ze stopki redakcyjnej zaś łatwo wywnioskować, że nie jest to drugi obieg więc i treści (zwłaszcza biorąc pod uwagę datę wydania) można się domyśleć. Zapewne jest to,napisane a zamówienie" ,potwierdzenie legalności stanu wojennego. Z pewnością treść pozostaje w zgodzie zarówno z logiką jak i z zasadami prawa ale niesmak pozostaje.
Moskit1 Napisano 30 Grudzień 2007 Napisano 30 Grudzień 2007 Witam DLAMNIE stwierdzeni żeby to spalić to jest chore, czemu!!! przecież tyle się robi żeby pamiętać 81 r to i jest okazja pokazania jakie książki w chodziły w tamtych czasach w czasie zagrożenia itp. Ja osobiście bym tą książkę trzymał .Pozdrawiam
herrmateuss Napisano 30 Grudzień 2007 Autor Napisano 30 Grudzień 2007 Niedaleko mojego starego domu byl osrodek szkolenia MSW. Mozna powiedziec ze pod plotem znalazłem ksiazke wsrod sterty innych z ktorych zuliki urzadzały sobie ognisko.Moze kogos zaciekawi ksiazka stricte prawnicza ale dotyczaca burzliwego okresu.
herrmateuss Napisano 30 Grudzień 2007 Autor Napisano 30 Grudzień 2007 Naklad 400. egzemplazy. Druk ukonczono w styczniu 1982.
grba Napisano 30 Grudzień 2007 Napisano 30 Grudzień 2007 Cymelia na pewno. Z iinej beczki autor prof Feliks Prusak jest uznanym specjalistą, autorem wielu poddręczników i komentarzy prawniczych. Obecnie jest profesorem zwyczajnym w Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie...
butchcassiddy Napisano 30 Grudzień 2007 Napisano 30 Grudzień 2007 Jeżeli będziesz ją chciał sprzedać to proponuję skontaktować się z prof. Prusakiem. Pewnie wiele da, żeby ją zdobyć i...zniszczyć:-)
mowglyn Napisano 30 Grudzień 2007 Napisano 30 Grudzień 2007 A dlaczego prof. Prusak ma się tego wstydzić? Proszę zobaczyć kto był autorem podręczników prawniczych, z których czerpali swą wiedzę obecni sędziowie, prokuratorzy i adwokaci. Mam na myśli tych co studiowali w latach 60-70tych...Pozdro!
Pytanie
herrmateuss
Niedaleko mojego starego domu byl osrodek szkolenia MSW. Mozna powiedziec ze pod plotem znalazłem ksiazke wsrod sterty innych z ktorych zuliki urzadzały sobie ognisko.
Moze kogos zaciekawi ksiazka stricte prawnicza ale dotyczaca burzliwego okresu.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.