Skocz do zawartości
  • 0

Biały kruk?

herrmateuss

Pytanie

Napisano

Niedaleko mojego starego domu byl osrodek szkolenia MSW. Mozna powiedziec ze pod plotem znalazłem ksiazke wsrod sterty innych z ktorych zuliki urzadzały sobie ognisko.
Moze kogos zaciekawi ksiazka stricte prawnicza ale dotyczaca burzliwego okresu.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A dlatego, że wprowadzenie stanu wojennego było, nawet z punktu widzenia obowiązującego wtedy prawa, nielegalne. Ówczesna konstytucja w ogóle nie zawierała takiego zwrotu, była w niej mowa tylko o stanie wyjątkowym. W czasie jego obowiązywania funkcję rządu w dalszym ciągu powinna sprawować Rada Państwa. Wojskowa Rada Ocalenia Narodowego była więc tworem samozwańczym, potwierdzającym tylko rozdźwięk jaki istniał w PRL miedzy prawem pisanym a rzeczywistością. Ze stopki redakcyjnej zaś łatwo wywnioskować, że nie jest to drugi obieg więc i treści (zwłaszcza biorąc pod uwagę datę wydania) można się domyśleć. Zapewne jest to,napisane a zamówienie" ,potwierdzenie legalności stanu wojennego. Z pewnością treść pozostaje w zgodzie zarówno z logiką jak i z zasadami prawa ale niesmak pozostaje.
Napisano
Witam
DLAMNIE stwierdzeni żeby to spalić to jest chore, czemu!!! przecież tyle się robi żeby pamiętać 81 r to i jest okazja pokazania jakie książki w chodziły w tamtych czasach w czasie zagrożenia itp. Ja osobiście bym tą książkę trzymał .
Pozdrawiam
Napisano

Niedaleko mojego starego domu byl osrodek szkolenia MSW. Mozna powiedziec ze pod plotem znalazłem ksiazke wsrod sterty innych z ktorych zuliki urzadzały sobie ognisko.
Moze kogos zaciekawi ksiazka stricte prawnicza ale dotyczaca burzliwego okresu.

Napisano
Cymelia na pewno. Z iinej beczki autor prof Feliks Prusak jest uznanym specjalistą, autorem wielu poddręczników i komentarzy prawniczych. Obecnie jest profesorem zwyczajnym w Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie...
Napisano
A dlaczego prof. Prusak ma się tego wstydzić? Proszę zobaczyć kto był autorem podręczników prawniczych, z których czerpali swą wiedzę obecni sędziowie, prokuratorzy i adwokaci. Mam na myśli tych co studiowali w latach 60-70tych...
Pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie