saku39 Napisano 24 Grudzień 2007 Autor Napisano 24 Grudzień 2007 Witam PanówSzukam informacji oraz materiałów o bitwie Kraśnickiej z 1914 i 1915 r. Szukałem jednak nie znalazłem zbyt wiele. Szczególnie interesują mnie walki w terenach Wólka Rudnicka, Borkowizna...pozdrawiam
jahooo Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 A tu już byłeś http://www.sis.polebitwy.pl/Artykuly_Historyczne-Bitwy_o_Krasnik_i_Zamosc.html
jahooo Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 A tu są mapki:http://www.strategie.net.pl/viewtopic.php?t=3731&sid=6cae9c5684d11ad7c1fb965e5b223e6f
jahooo Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 I trochę o tamtych czasach oczami zwykłych mieszkańców:http://www.geocities.com/shebreshin/teka.htmlPS: Przepraszam za linki, ale to są dość długie materiały i szkoda zarzucać forum wielostronicowymi kopiami.A co do I WŚ, to przydał by się osobny dział. W tej chwili te wątki są wplecione w różne działy forum i ciężko coś wyszukać. A to przecież też ważny i ciekawy kawałek historii.
Leuthen Napisano 27 Grudzień 2007 Napisano 27 Grudzień 2007 Ja ostatnio bawiłem się w średniowiecznego skrybę, przepisując dla znajomego opis bitwy pod Kraśnikiem z oficjalnej historii walk armii austro-węgierskiej podczas I wojny światowej - Oesterreich-Ungarns Letzer Krieg" (często podawane w skrócie jako OULK), Band I, Wiedeń 1930 (wyd. 2 - Wiedeń 1931). Polecam - opis bardzo fajny, choć dość ogólny (autor poświęconego bitwie fragmentu dość rzadko schodzi na poziom pułku czy batalionu). Wg OULK bitwa toczyła się w dniach 23-25 sierpnia. Trochę o bitwie pod Kraśnikiem jest w biografii gen. Tadeusza-Jordana Rozwadowskiego pióra Mariusza Patelskiego (Rozwadowski dowodził artylerią CK-12 DP, która brała udział w tej bitwie), wydanej w 2002 r.
S.P.Q.R. Napisano 29 Grudzień 2007 Napisano 29 Grudzień 2007 Witam !Jako mieszkaniec Kraśnika chciałbym poinformować, iż najprawdopopodobniej w przyszlym roku planowana jest rekonstrukcja Bitwy Kraśnickiej. Do dzisiaj zachowały się resztki umocnień (okopów) austryjackich w lasach pod Kraśnikiem. W pobliżu znajduje się też mało znany, nieoznakowany cmentarz wojenny...pzdr.
saku39 Napisano 29 Grudzień 2007 Autor Napisano 29 Grudzień 2007 CześćDzięki wszystkim za informacje. Bardzo ciekawa ta inicjatywa z rekonstrukcją bitwy, ciekaw jestem który jej fragment zostanie odtworzony.
saku39 Napisano 30 Grudzień 2007 Autor Napisano 30 Grudzień 2007 S.P.Q.R masz może jakieś mapki terenów na których toczyły sie walki w Naszych okolicach?
CK Dezerter Napisano 30 Grudzień 2007 Napisano 30 Grudzień 2007 Można wiedzieć jakie grupy beda brały udział w tej rekonstrukcji?Pozdrawiam,
S.P.Q.R. Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 S.P.Q.R masz może jakieś mapki terenów na których toczyły sie walki w Naszych okolicach?"Mapki - nie, bo IWŚ interesuję się mniej, niż naszym Wrześniem'39 i 24 pułkiem ułanów (mój konik). Jednak rozmawiałem ze starszym człowiekiem, ktory wie, gdzie są te resztki okopów, i chętnie je pokaże (okolice Pułankowice - Ostrów, gdzieś od strony wyjazdu na Lublin).Można wiedzieć jakie grupy beda brały udział w tej rekonstrukcji?"Tego jeszce nie wiem, słyszałem tą informację od lokalnego polityka, ponoć Urząd Miasta ma to całą imprezę zorganizować (sam wziąłbym z chęcią w niej udział, kompletuje mundur oficera 24p.u. - ale to nie ten czasookres :(. Jedyne,co może się z tego przydać to dwa chełmy ogacze" wz.16)- jak będę wiedział coś więcej - na pewno dam znać.pzdr.
MK Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 SPQR, I wojna z każdym dniem coraz bardziej mnie interesje, ale jedno Ci powiem - hełmy akurat nic a nic się w tym przypadku nie przydadzą, a wręcz przeciwnie - spartolą najlepsze nawet przygotowania.Pozdrawiam i życzę udanych przygotowań oraz wszystkiego dobrego w Nowym Roku heeeej
danieloff Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 Ładny, ale do bitwy kraśnickiej nijak się nie ma niestety.
S.P.Q.R. Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 I hełm austryjacki M.17. W/g skromnej, posiadanej przeze mnie wiedzy była to kopia niemieckiego M16. Istniał jeszce inny austryjacki hełm o tym samym symbolu (Berndorfer" M.17, nazwa pochodzi od fabryki, w której go produkowano). I ten się faktycznie różnił od niemieckiego, i to bardzo. Austryjacy wyprodukowali blisko 500.000 kopii niemieckich helmow M.16 pod oznaczeniem M.17. Pierwsze partie helmow importowanych z Niemiec wydano oddzialom austryjackim juz w listopadzie 1916 roku. I tu jest jedyny (i zarazem zasdniczy) problem - austryjackie wojsko nie mogło go mieć na stanie rok wcześniej (wtedy, kiedy miejsce miała bitwa kraśnicka...)pzdr.
swojak Napisano 3 Styczeń 2008 Napisano 3 Styczeń 2008 Witam, jestem Iłżaninem, ale moje serce skierowane jest na okolice Kraśnik_Janów. Tam mam narzeczoną i z tym regionem wiążę swoją przyszłość.Szukałem w necie i nie znalazłem żadnej osoby(grupy) któraby działała w tym rejonie. Myślałem raczej o bitwie na Porytowym wzgórzu.
01dalton Napisano 3 Styczeń 2008 Napisano 3 Styczeń 2008 rekonstrukcja na porytowym wzgórzu jest nierealna - dobrze zerknij na mape - nadleśnictwo się na to nie zgodzi , no chyba że coś będzie się działo na placu przed pomnikiem lub na polach we Flisach .Najbliższa rekonstrukcja jaka była w tych okolicach to Dzwola i walki z sowietami i niemcami w 1939 roku . Co do samej rekonstrukcji walk o Kraśnik z I wojny to jedynie grupy które znam w promieniu 100km od samego Kraśnika to koledzy z Lublina ( rosjanie ) no i austryjacy w Przemyśla .Mam nadzieję że jak coś będzie wiadomo to kolega S.P.Q.R da znac - chętnie przyjadę . Pozdr.
saku39 Napisano 3 Styczeń 2008 Autor Napisano 3 Styczeń 2008 Jednak rozmawiałem ze starszym człowiekiem, ktory wie, gdzie są te resztki okopów, i chętnie je pokaże (okolice Pułankowice - Ostrów, gdzieś od strony wyjazdu na Lublin)."Jak byś sie dowiedział w którym są miejscu to daj znać. Znam te okolice i jakoś nie słyszałem o okopach w tamtym miejscu, zresztą to dosyć rozległy teren. Wiem że walki toczyły się wyżej w strone lublina za wilkołazem, po prawej stronie jadąc w strone lublina.pozdrawiam
dyl Napisano 3 Styczeń 2008 Napisano 3 Styczeń 2008 Nie orientuję się dokładnie (nie ta wojna)ale mam kolegę który dzieciństwo spędził w Bożechowie (wieś między Lublinem a Kraśnikiem)i pokazywał mi gdzie na polach były okopy i fanty które znajdowai po oraniu pól.Wniosek z tego że pozycje były mocno rozciągnięte i mogły się zachować w lasach i nieużytkach warto połazić i popytać
dyl Napisano 3 Styczeń 2008 Napisano 3 Styczeń 2008 S.P.Q.R czy chodzi o cmentarzyk przy drodze między Wilkołazem a Zakrzówkiem?
Piastek Napisano 23 Październik 2013 Napisano 23 Październik 2013 Witam ponowie ten temat :)Jest tu ktoś może z gminy Zakrzówek ? Rozmowa o pobliskich miejscowościach a nie wiem czy jesteście miejscowi czy raczej nie
tadeks6 Napisano 24 Październik 2013 Napisano 24 Październik 2013 Witam. Co do bitew Kraśnickich jest coś na ten temat na wikipedii:http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Kraśnikiemmiałem okazję połazić po lesie na krzywiu tam też jest dosyć dużo okopów, to samo w lesie przed fabryką..Kolego S.P.Q.R piszesz,że lubisz wrześniowe tereny to tak jak ja lecz w moich okolicach ( gmina Gościeradów) takich miejsc nie ma;/. Mam pytanko czy w okolicy kraśnika są jakieś wrześniowe miejscówki? Pozdrawiam Tadek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.