Skocz do zawartości
  • 0

Co to jest???

gwiazda1010

Pytanie

Napisano

Witam. Ostatnio natknąłem się w mojej okolicy na taką oto budowlę. Czy może ktoś wie do czego służyła ta wieżyczka? Na górze jakby miejsce na kopułę. Brak wejścia (oprócz okienka), ściany bardzo grube i jakieś rury wylotowe biegnące w ziemię. Stoi na linii byłych okopów niemieckich. Moze to pozycja na jakieś MG???

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ostatnio natknąłem się w mojej okolicy na taką oto budowlę. Czy może ktoś wie do czego służyła ta wieżyczka? Na górze jakby miejsce na kopułę. Brak wejścia (oprócz okienka), ściany bardzo grube i jakieś rury wylotowe biegnące w ziemię. Stoi na linii byłych okopów niemieckich. Moze to pozycja na jakieś MG???

Napisano
Do pierszego zdjęcia- czy te wystające pręty były nagwintowane?
Czy to poniemiecki" teren?
Stawiam na jakieś działko/działo p-lot.
Pozdrawiam.
Napisano
Tak - te prenty miały od góry gwint, a teren faktycznie poniemiecki. Tylko dziwi mnie brak włazu oprócz tego okna- czy mógł być poniżej gruntu? Fajnie że coś mozesz na ten temat powiedzieć karpik.
Napisano
Wygląda to na studnię do telekomunikacji kablowej dalekosiężnej. Owe rury to wloty kabli. Aby się upewnić, trzeba zobaczyć czy nie ma resztek kabli, najpewniej wywleczono je po wojnie. W takich studniach znajdowały się mufy (złącza) kablowe i/lub wzmacniaki. Widziałem resztki takich studni na Warmii. Ale to tylko moja hipoteza. Trzeba by było to sprawdzić.
szajko

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie