Menzo Napisano 20 Grudzień 2007 Autor Napisano 20 Grudzień 2007 Witam wszystkich! Mam dwa typowe pytanka. Jak myslicie, z jakiego okresu pochodzi?? Czy jest maści wojskowej?? Wyszło w okolicy starego szlaku handlowego uzywanego do XIX w. pod panowaniem Pruskim+++Pozdawiam+++++++
kuba321 Napisano 20 Grudzień 2007 Napisano 20 Grudzień 2007 Ano chyba oficerskie - byle kto sobie na takie nie pozwolił. Na Alledrogo jest podobne:http://www.allegro.pl/item282671656_strzemie_oficerskie_okres_napeleonski.htmlMoże jeszcze ktoś coś doda? Sam jestem ciekawy :)...CirrusCX
pomsee Napisano 20 Grudzień 2007 Napisano 20 Grudzień 2007 Widzisz to trudno powiedzieć. Może być cywilne i wojskowe. Myślę, że pochodzi z XVII - XVIII w. a w tym czasie różnorodność oporządzenia była ogromna.
pomsee Napisano 20 Grudzień 2007 Napisano 20 Grudzień 2007 Dlaczego to strzemię z Allegro ma być napoleońskie to ja doprawdy nie wiem.
kuba321 Napisano 20 Grudzień 2007 Napisano 20 Grudzień 2007 Z Tym Napoleonem to zastanawiające, ale sprzedający ma na myśli OKRES Napoleoński - nie pada stwierdzenie, że to strzemię Napoleońskie - tak lepiej brzmi. Ja tez mogę powiedzieć, że za mojej kadencji weszliśmy do SHENGEN :] Pozdrawiam....CirrusCX
Menzo Napisano 20 Grudzień 2007 Autor Napisano 20 Grudzień 2007 Kol. pomsee zauwaz charakterystyczne urwany chwyt od strzemienia. Hipoteza - zołniez oberwał i spadł z konia, z noga uwieziona w siodle- strzemieniu. Długo koń nie pociągnął zwłok.. metal przegrał i puścił :-//Mam nadzieje ze napoleon chociaz z całą pewnością stawiam na prusy!+++
pomsee Napisano 20 Grudzień 2007 Napisano 20 Grudzień 2007 A dlaczego żołnierz? Przecież nie tylko żołnierze jeździli konno.
pomsee Napisano 20 Grudzień 2007 Napisano 20 Grudzień 2007 Wszelkie takie opowieści są bałamutne. Np. moja wersja brzmi tak: Grubas chciał wsiąść na konia, strzemię mu się urwało to je wyrzucił i poszedł do domu piechotą.Równie dobrze mogło być przecież właśnie tak.
pomsee Napisano 21 Grudzień 2007 Napisano 21 Grudzień 2007 No cóż zawsze można pomyśleć, że ów grubas był Bardzo Ważnym Generałem ale zgadzam się z Tobą. Nic tak nie daje kopa" w poszukiwaniach jak jakaś fajna teoria lub historia :)
Menzo Napisano 21 Grudzień 2007 Autor Napisano 21 Grudzień 2007 hehe, koledzy historia z zołniezem to tylko hipoteza. Pod ten zerwany element mozna przypasowac NAPRAWDE wiele ciekawych i skrajnych histori. Dlaczego zolniez?? To wyjaśnił kolega CirrusCX!! W niedziele wybiore się na tą miejscówke ponownie- moze znajde pugilares Grubasa ;)który wypadł mu podczas upadku z konika...+++Pozdro+++
Kiler Napisano 21 Grudzień 2007 Napisano 21 Grudzień 2007 pomsee mysli rozsadnie i ma racje. Niektorzy pieknie dopisuja ideologie do przedmiotu, choc nie potrafia tego jednoznacznie udokumentowac.
pokemon Napisano 21 Grudzień 2007 Napisano 21 Grudzień 2007 Patrząc na zdjęcie nr 2 dochodzę do wniosku, że też mam strzemie- w trzech kawałkach :)))Dotychczas sądziłem, że to kawałki podków, choć nie zgadzały mi się gabaryty i oczywiście kształt. Więc sami się domyslacie, że mowa tu o skorodowanym żelazie. Jak mogło do tego dojść? Sam się zastanawiam. A przewinęły się tędy walki 1915 roku. I tak sobie pomyślałem- grubas mówicie? To musiałby być atleta z wierszyka Lokomotywa Brzechwy! :)))Nawet pług tego nie jest w stanie tak przeorać, co najwyżej odrzuciłby. Myślę, że powód jest zupełnie inny. Oczywiście zmęczenie materiału, ale musiała oddziaływać odpowiednia siła w odpowiednim kierunku. Dlatego stawiam na teorię wykorzystywania strzemienia np. do celów pociągowych. Wygięło się lub połamało i stawało się dla chłopa bezużyteczne, więc wyrzucał, a my znajdujemy :)
pomsee Napisano 21 Grudzień 2007 Napisano 21 Grudzień 2007 Z tym grubasem to nawet nie była teoria ale przykład jak bałamutne historie można dopasowywać do różnych przedmiotów. Natomiast to co Ty napisałeś brzmi bardzo wiarygodnie :)
kuba321 Napisano 21 Grudzień 2007 Napisano 21 Grudzień 2007 Bałamutne historie - lepiej mierzyć wysoko i ma się większa motywację do poszukiwań, niż wkręcić sobie historyjkę z Grubasem i dać sobie spokój. Pozdrawiam....CirrusCX
Pytanie
Menzo
Witam wszystkich! Mam dwa typowe pytanka. Jak myslicie, z jakiego okresu pochodzi?? Czy jest maści wojskowej??
Wyszło w okolicy starego szlaku handlowego uzywanego do XIX w. pod panowaniem Pruskim
+++Pozdawiam+++++++
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.