Skocz do zawartości
  • 0

Przecięta kulka ołowiana?

281

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chyba UFO nie przecięło jej laserem? :)

PS. Ja przeprowadzałem tylko badania na kulce szrapnelówce - waliłem młotkiem żeby zbadać na ile się wgniecie i jakie zostaną ślady.
Napisano
Mnie to kojarzy się z kartaczem strzelanym z muszkietu lub innej broni. Cztery ćwiartki stanowiły całość kuli i po opuszczeniu lufy rozpadały się i zwiększały pole rażenia.
Napisano
Nie no, mój post nic nie wniesie ale muszę przyznać, że to o carskim cekaemiście jest po prostu genialne =D Rasowy Monty Python, danieloff, składam pokłon!
Napisano
Dzięki, MK, mogę jeszcze dodać, że według wszelkiego prawdopodobieństwa jest to odłamek Świętego Granatu Ręcznego z Antiochii :-) Prusacy zdobyli ich kilka na Anglikach na froncie zachodnim, potem trafily one na front wschodni, okazały się jednak bezskuteczne wobec pulemiotnoj roty 23 Niżowskiego Połka, chłopaki cięli je w locie jak masło.
Napisano
Święty granat ręczny

Święty granat ręczny (ang. Holy hand grenade) – zaawansowana technicznie broń miotana, zaopatrzona w spory (500 g) ładunek wybuchowy.

Składa się z:

Świętego ładunku wybuchowego (obecnie Semtex)
Świętej obudowy (wysokiej jakości stop tytanu)
Świętej zawleczki (wersja 1.7 produkowana z krzyżem)
Świętych ołowianych kulek szrapnelowych
Istnieją dwie wersje Świętego Granatu Ręcznego:

+O – dla praworęcznych
O+ – dla leworęcznych
Księga Uzbrojenia, rozdział drugi, wersety od 9 do 21.

I Święty Attyla wzniósł granat ręczny ku górze, mówiąc: O Panie, błogosław ten
granat ręczny, który rozniesie nieprzyjacioły twe na malutkie kawałeczki w łasce
twojej. A Pan skrzywił się w uśmiechu, a ludzie spożywać poczęli owce, leniwce,
karpie, orangutany, płatki śniadaniowe, przetwory owocowe...

Streść się trochę, bracie.

I Pan powiedział: Wpierw wyjąć musisz świętą Zawleczkę, potem masz zliczyć do
trzech, nie mniej, nie więcej. Trzy ma być liczbą, do której liczyć masz i
liczbą tą ma być trzy. Do czterech nie wolno ci liczyć, ani do dwóch. Masz
tylko policzyć do trzech. Pięć jest wykluczone. Gdy liczba trzy jako trzecia w
kolejności osiągnięta zostanie, wówczas rzucić masz Święty Granat Ręczny z
Antiochii w kierunku wroga, co naigrawał się z ciebie w polu widzenia twego, a
wówczas on kitę odwali.
Napisano
Artyleryjskie pociski rozrywające się - granaty posiadały żeliwną skorupę z otworem, tzw. okiem na umieszczenie zapalnika (niektóre granaty francuskie produkowano z dwoma otworami). W tradycyjnych pociskach tego typu otwór był nie gwintowany, wkładano do niego prosty zapalnik tulejowy z drewnianej rurki, zaopatrzony w ścieżkę palną. Górna część zapalnika miała rozszerzenie zwane czaszką, z dwiema krzyżującymi się nićmi lontowymi, dolna zaś, dochodząca do ładunku prochowego, była przed użyciem ukośnie nacinana. Ze względu na stosunkowo nieznaczną kruszność prochu czarnego, stosowanego jako materiał do wypełniania pocisków rozrywających się, w wyniku eksplozji powstawało niewiele odłamków, siła rażenia samego prochu oddziaływała w promieniu kilku metrów. Granaty były zalecane do zwalczania przeciwnika w terenie zakrytym, w wąwozach, wioskach itp.
Tu raczej mamy do czynienia z kulą kaliber 18-18,5 mm -kula rosyjska do zakupionych w Anglii karabinów Brown Bess o kalibrze lufy 19 mm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie