Skocz do zawartości

Działo kolejowe w Dobieszynie 1944

poldi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Czy macie może informacje na temat działa kolejowego
którego Niemcy używali podczas walk o Przyczółek Warecko-Magnuszewski w 1944r. Chodzi głównie o typ, kaliber i jednostkę obsługującą.
Z góry dzieki.

Poldi

Napisano
mieszkam w tym rejonie mogę się popytać dziadków
  • 3 years later...
Napisano
to działo to Dora", kaliber 80cm, nie wydaje mi się, żeby było tam użyte. Na pewno było pod Sewastopolem, podobno na powstaniu warszawskim.
Było zbyt kłopotliwe w eksploatacji, zeby go używać blisko linii frontu.
Napisano
Może lokfan będzie miął jakąś wiedzę na temat tego kolejowego działa które ostrzeliwało podobno Warszawę w czasie powstania, a także jednostki LPW na przyczółku. Ze swojej strony jakiś czas temu moją uwagę zwróciła relacja o zniszczeniu przez Ił-y z 2-go Pułku Szturmowego iemieckiego działa kolejowego Adolf". Opis tego ataku zamieścił M.Konieczny w swoich wspomnieniach Jaki startują o świcie". W innych publikacjach o ludowym lotnictwie spotyka się tę relację w zasadzie zawsze cytowaną prawie słowo w słowo za Koniecznym. Wydaje się bardzo mało prawdopodobne aby ten atak, o ile miał miejsce, był rzeczywiście skuteczny (za małych sił użyto do ataku).
Według Koniecznego działo zostało zniszczone, ale bardziej prawdopodobne że po porostu zostało wycofane z frontu. Może uda sie uzyskać jakąś wiedzę na temat tego incydentu.

pzdrwm
bombel
Napisano
Dora była tylko jedna. Niemcy przekonali się, że jest niewarta inwestowanych w nią środków.
Dla przykładu podam, że potrafiła chybić celu o ponad 600 metrów (celność ogólnie wątpliwa, chyba jak Bóg zaniósł, tak upadło)

Były spekulacje co do istnienia większej liczby takich dział, gdyż sporo części znaleziono w Bawarii, należy jednak mniemać, że sa to części pospiesznie wyprodukowane i nigdy nie wykorzystane.
Napisano
Czy to z Dobieszyna, to to działo koło Piaseczna"?
Jak uda Ci się przebrnąć przez pyskówki w tym wątku:
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=2497&st=15
to może coś tam jest... :-D

Pzdr

Grzesiu
Napisano
W książsce Marcina Bryji Artyleria niemieckia 1933-1945" na str. 203 jest zdjęcie armaty kol. 27,4 cm K[E] M1917 ostrzeliwującej z terenu Warszawy pozycje wojsk sowieckich za Wisłą. Pewnie więc chodzi o to działo, bo zbyt wielu ich w tamtym rejonie nie mieli [więcej ich było we Francji i we Włoszech].

balans
  • 3 months later...
Napisano
Pochodzę z Niemojewic pod Warką, gdzie w czasie okupacji biegła niemiecka linia kolejowa(jeszcze kilkanaście lat temu wystawały bale po pozostałości mostu kolejowego na Pilicy). Z informacji jakie przekazał mi dziadek (obok jego podwórka biegła linia kolejowa)podczas walk pod Warką o Przyczółek Warecko - Magnuszewski jeździło potężne działo kolejowe które ostrzeliwało przyczółek. Z relacji dziadka wynika że działo po oddaniu 2 - 3 strzełów natychmiast się przemieszczało by po jakimś czasie powrócić by oddać kolejne strzały.
Napisano
wygląda na łuskę ładunku miotającego z moździerza 210 mmm lub 240mm. Z moich informacji wynika, że działo to stacjonował na bocznicy koło miejscowości Krężel.Miejscowość cieszy się złą sławą. Jak byście się tam wybierali szukać śladów po bocznicy, weźcie taksówkę, bo samochodu zostawionego w lesie możecie nie znaleźć, chyba że, w częściach na giełdzie w Słomczynie -
Napisano
Kiedyś wierzyłem w relacje, że pod Warką stało działo, które ostrzeliwało na przemian Warszawę i Rosjan na przyczółku. Teraz jestem niemal pewien, że były dwa moździerze kolejowe, jeden chyba z Pruszkowa strzelał na W-wę, drugi koło Krężla - na przyczółek.
Napisano
www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=467414#467750 to dotyczy w-wy. Jeśli chodzi o Warkę to mógł być np 24 cm Theodor Bruno, choć po sprawdzeniu stwierdzam, że to nie moździerz tylko stare działo okrętowe osadzone na lawecie kolejowej. Muszę zmierzyć średnicę łuski po ładunku miotającym, bo wiem gdzie taka się znajduje.
Napisano
... jeden chyba z Pruszkowa strzelał na W-wę". Dokładnie z nieistniejącej dziś już linii kolejowej odchodzącej z Pruszkowa w kierunku Józefowa (w okolicach Błonia) , jeżeli się nie mylę.

Słyszałem też pogłoski o dziale kolejowym w okolcach Jaktorowa, ale nie udało mi się ich potwierdzić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie