Skocz do zawartości

Jak usunąć patyne z monet ??

TOMEK_1994

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć. Coś mi się wydaje, że mylisz patynę z nalotem, który po wymoczeniu monetki w oliwce dość łatwo można usunąć. Proponuję znalezioną monetę delikatnie umyć, wysuszyć i do oliwki a ona zrobi swoje (czasem to trwa kilka tygodni). Niestety jak usuniesz patynę to w zasadzie moneta jest watra tyle ile złom metalu z którego jest zrobiona. Życzę powodzenia w eksperymentowaniu i efektach. Pozdrawiam.
Napisano
Może i po ściągnięciu patyny monetka jest mało warta, tylko jak ja patrze na swoje których aż sie nie da odczytać przez ten zielony syf to mnie skręca. Mnie tylko ciekawi o ile patyna zwiększa wartość monety? I dlaczego monety muzealne są pozbywane tej pięknej barwy?
Napisano
Cześć. Igor mam propozycję dla ciebie, weź dwie takie same monetki pokryte takim samym zielonym syfem" jedną umieść w kwasku cytrynowym lub occie a drugą w oliwce z oliwek. Efekt będzie taki, że na pierwszej nie będzie syfu oraz patyny i będzie do d..y, natomiast druga po odpowiednio długim czasie ( od kilku dni do kilku tygodni moczenia i delikatnego szczotkowania)będzie wyglądała zadowalająco.

Ponadto po usunięciu patyny stan zachowania monetki ulegnie pogorszeniu ( pojawią się ubytki, wżery itp. ) co odbije się niestety na wartości.

Stan zachowanie monet zależy od sposobu przechowywania, w muzeach są różne monety i jak sądzę posiadają patynę" a jej kolor ma bezpośredni związek z materiałem z którego zostały wykonane oraz profesjonalnymi metodami konserwatorskimi na które zwykłych szarych ludzi" niestety nie stać.
Pozdrawiam gorąco i powodzenia w kopaniu i czyszczeniu.
Napisano
witam kolegw ja swoje monety czy to srebro czt miedziaki wszystko w oliwke i do gara , tak sobie wszystkie leza od ponad ROKU, i wiecie co??? oliwka zrobila sie zielona . ale monety to normalnie sa rarytas ( oczywiscie to nie wszystkie bo niektore sa wydarte przez czas i piach).. pozdrawiam
Napisano
jak juz jesteś takim barbarzyńcą który chce usówac patyne to wez sobie roztwór amoniaku a na poczatek paste do zębów zwykła im bardziej parchata tym lepsza (ma więcej sody) ale patyna to jest to!
  • 2 weeks later...
Napisano
Proponuję oliwki zjeść a oliwę wypić, a poważniej to nie ma uniwerslanej metody. Wszystko zależy od tego co chcesz zrobić:
A. Poprawić czytelność
B. Poprawić atrakcyjność
C. Zabezpieczyć
Trzeba zacząć od zidentyfikowania metalu z jakiego jest wykonany krążek. Następnie ważne jest z jaką moneta mamy do czynienia, ponieważ niektóre elementy monety są najważniejsze i te musimy czyścić delikatniej (ostrożniej) lub w ogóle np. roczniki, herby itp.
Następnie dobieramy właściwą metodę i technikę czyszczenia.
Ze znanych mi metod mogę wymienić:
A. Chemiczną
- oliwka z oliwek
- olej silnikowy
- ocet
- kwas cytrynowy
- soda
- pasta do zębów
- grafit
B. Elektryczną
- elektroliza
C. Mechaniczną
- podgrzewanie w płomieniu
- gotowanie
- papier ścierny :) wbrew opiniom przynajmniej zgrubnie czasem nie ma innego wyjścia :)
- szczotkowanie
Generalnie ładna patyna powinna pozostać nieusunięta i tu spokojnie można pomoczyć w oliwce. Natomiast monety plamiaste albo co gorsza oklejone brudem, należałoby spróbować poczyścić. W takiej sytuacji niewiele jest do stracenia :)))
  • 2 months later...
Napisano
Podłączę się do wątku. Mam do Szanownych Kolegów nastepujące pytanie. Czy w oliwie z oliwek można moczyć jednocześnie monety z różnych metali? Na przykład srebro z aluminium i mosiądzem? Pytam bo wspólna kapiel kilku rodzajów monet w kwasku cytrynowym skończyła się dla 50 mosiężnych fenigów fatalnie...nalot z aluminium i miedzi nie chce zejść. Czy oliwa nie powoduje jakiś niepożądanych reakcji chemicznych? Pozdrawiam.
Napisano
można
ale na nonety z aluminium lub alupolonu oliwa zbytnio nie działa
najlepsze efekty uzyskuje się na miedzi i jej stopach i srebrze
ale nie stety jest to metoda długotrwała

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie