TOMEK_1994 Napisano 15 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2007 Jak usunąć patynę z monety, prosze o odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 15 Grudzień 2007 Share Napisano 15 Grudzień 2007 Patyny się nie usuwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOMEK_1994 Napisano 16 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2007 a co się robi ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 16 Grudzień 2007 Share Napisano 16 Grudzień 2007 oliwka z oliwek zabezpiecza monete... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rahirha Napisano 16 Grudzień 2007 Share Napisano 16 Grudzień 2007 Cześć. Coś mi się wydaje, że mylisz patynę z nalotem, który po wymoczeniu monetki w oliwce dość łatwo można usunąć. Proponuję znalezioną monetę delikatnie umyć, wysuszyć i do oliwki a ona zrobi swoje (czasem to trwa kilka tygodni). Niestety jak usuniesz patynę to w zasadzie moneta jest watra tyle ile złom metalu z którego jest zrobiona. Życzę powodzenia w eksperymentowaniu i efektach. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor Grożny Napisano 18 Grudzień 2007 Share Napisano 18 Grudzień 2007 Może i po ściągnięciu patyny monetka jest mało warta, tylko jak ja patrze na swoje których aż sie nie da odczytać przez ten zielony syf to mnie skręca. Mnie tylko ciekawi o ile patyna zwiększa wartość monety? I dlaczego monety muzealne są pozbywane tej pięknej barwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rahirha Napisano 18 Grudzień 2007 Share Napisano 18 Grudzień 2007 Cześć. Igor mam propozycję dla ciebie, weź dwie takie same monetki pokryte takim samym zielonym syfem" jedną umieść w kwasku cytrynowym lub occie a drugą w oliwce z oliwek. Efekt będzie taki, że na pierwszej nie będzie syfu oraz patyny i będzie do d..y, natomiast druga po odpowiednio długim czasie ( od kilku dni do kilku tygodni moczenia i delikatnego szczotkowania)będzie wyglądała zadowalająco.Ponadto po usunięciu patyny stan zachowania monetki ulegnie pogorszeniu ( pojawią się ubytki, wżery itp. ) co odbije się niestety na wartości.Stan zachowanie monet zależy od sposobu przechowywania, w muzeach są różne monety i jak sądzę posiadają patynę" a jej kolor ma bezpośredni związek z materiałem z którego zostały wykonane oraz profesjonalnymi metodami konserwatorskimi na które zwykłych szarych ludzi" niestety nie stać. Pozdrawiam gorąco i powodzenia w kopaniu i czyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor Grożny Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 Rahira to ja teraz przez cały rok musiałbym siedzieć i czyścić moje monetki. Brak czasu na jakiekolwiek jedzenie nie wspominając o kopani. He he he Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxim026 Napisano 22 Grudzień 2007 Share Napisano 22 Grudzień 2007 witam kolegw ja swoje monety czy to srebro czt miedziaki wszystko w oliwke i do gara , tak sobie wszystkie leza od ponad ROKU, i wiecie co??? oliwka zrobila sie zielona . ale monety to normalnie sa rarytas ( oczywiscie to nie wszystkie bo niektore sa wydarte przez czas i piach).. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leon Degrelle Napisano 24 Grudzień 2007 Share Napisano 24 Grudzień 2007 jak juz jesteś takim barbarzyńcą który chce usówac patyne to wez sobie roztwór amoniaku a na poczatek paste do zębów zwykła im bardziej parchata tym lepsza (ma więcej sody) ale patyna to jest to! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leon Degrelle Napisano 24 Grudzień 2007 Share Napisano 24 Grudzień 2007 errata! usuwać oczywiście! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igor Grożny Napisano 5 Styczeń 2008 Share Napisano 5 Styczeń 2008 maxim026 mógłbyś wkleić fotki swoich monetek przed i po czyszczeniu w oliwce. Będę wdzięczny.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 5 Styczeń 2008 Share Napisano 5 Styczeń 2008 Panowie toz to szkoda tej patynki !Ale z ta oliwka to sam bede musial cos pokombinowac;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 Proponuję oliwki zjeść a oliwę wypić, a poważniej to nie ma uniwerslanej metody. Wszystko zależy od tego co chcesz zrobić:A. Poprawić czytelnośćB. Poprawić atrakcyjnośćC. ZabezpieczyćTrzeba zacząć od zidentyfikowania metalu z jakiego jest wykonany krążek. Następnie ważne jest z jaką moneta mamy do czynienia, ponieważ niektóre elementy monety są najważniejsze i te musimy czyścić delikatniej (ostrożniej) lub w ogóle np. roczniki, herby itp.Następnie dobieramy właściwą metodę i technikę czyszczenia.Ze znanych mi metod mogę wymienić:A. Chemiczną- oliwka z oliwek- olej silnikowy- ocet - kwas cytrynowy- soda- pasta do zębów- grafitB. Elektryczną- elektrolizaC. Mechaniczną- podgrzewanie w płomieniu- gotowanie- papier ścierny :) wbrew opiniom przynajmniej zgrubnie czasem nie ma innego wyjścia :)- szczotkowanieGeneralnie ładna patyna powinna pozostać nieusunięta i tu spokojnie można pomoczyć w oliwce. Natomiast monety plamiaste albo co gorsza oklejone brudem, należałoby spróbować poczyścić. W takiej sytuacji niewiele jest do stracenia :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butchcassiddy Napisano 1 Kwiecień 2008 Share Napisano 1 Kwiecień 2008 Podłączę się do wątku. Mam do Szanownych Kolegów nastepujące pytanie. Czy w oliwie z oliwek można moczyć jednocześnie monety z różnych metali? Na przykład srebro z aluminium i mosiądzem? Pytam bo wspólna kapiel kilku rodzajów monet w kwasku cytrynowym skończyła się dla 50 mosiężnych fenigów fatalnie...nalot z aluminium i miedzi nie chce zejść. Czy oliwa nie powoduje jakiś niepożądanych reakcji chemicznych? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukalek Napisano 5 Kwiecień 2008 Share Napisano 5 Kwiecień 2008 Nie znam sie na tym, ale wrzucam wszystkie razem i zyja ;). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooler33 Napisano 9 Kwiecień 2008 Share Napisano 9 Kwiecień 2008 można ale na nonety z aluminium lub alupolonu oliwa zbytnio nie działanajlepsze efekty uzyskuje się na miedzi i jej stopach i srebrzeale nie stety jest to metoda długotrwała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.