Skocz do zawartości
  • 0

skróty na nieśmiertelnikach

Gość karol

Pytanie

mam pytanie co oznaczają skróty 2 nieśmiertelników, znalezionych 2 lata temy na Sobieszewie:
Pierwszy:

Mus. ST. JR. 33
Nr 52

Drugi:

V.A. 127
04 HIVI
Za pomoc dziękuje/

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , pierwszy niesmiertelnik : Mus. - Musik , ST. - Staffel, JR. - Infanterie - Regiment
Drugi , to może być V. - Vergeltungswaffe , A. - Artillerie , HIVI - najprawdopodobniej oznacza Hilfswilliger , ale zamiast V powinno byc W.
Pozdrowienia.

witam, sądziłem,że raczej Hiwisów raczej dawano do Veterinarie Abt., - czyli do jednostek pomocniczych, co po polsku oznaczają Twoje tłumaczenia??

Infanterie Regiment 33 ??????
Nie było takiej jednostki, rozwiązana w 1940. Grenadier Regiment 33 też nie istniał.
Może chodzi o Panzer-Grenadier Regiment 33?
No chyba że grajek miał bardzo starą blachę - etatowo w IR był kapelmistrz i 37 grajków.

Jeszcze co do VA" znalazłem:
Będzie to Verpflegungsamt - urząd zaopatrzeniowy (trochę dziwna nazwa).

Przykładowa dywizja z 1939 zawierała cuś takiego:

Verwaltungsdienste mit
1 Bäckerei-Kp.(mot.)
1 Schlächterei-Zug (mot.)
1 Verpflegungsamt (mot.)
=
Służby administracyjne (kwatermistowskie) z:
1 Zmot. Kompanią Piekarzy
1 Zmot. Plutonem Rzeźników (czad nazwa, komandosi chyba, nie?)
1 Zmot. Urzędem :) Zaopatrzeniowym

Wystąpiła tutaj ciekawa sytuacja.

Infanterie Rgt 33 należał w 1939 do 12 Infanterie Div. W 1940 przemianowano go na Schuetzen Rgt i włączono do 4. Panzer Div. Potem strzelców przemianowano na grenadierów pancernych i tak w 1945 w Gdańsku walczył Panzer-Grenadier Rgt 33.

Ale - skoro facet miał blachę JR.33" - czy był on żołnierzem tej jednostki aż od 1939-40, czy też stosowano stare bicia?

pozdr,M

blacha muzyk jest alu, i wygląda na dokładnie i starannie wybitą, ale to chyba nic nie pomoże w temacie, ponieważ nie da sie określić chyba, kiedy była wybita.

Każdy żołnierz nosił blachę, którą dostał w swojej jednostce macierzystej. Nawet jeżeli ją później przeformowano. Jeżeli znajdziesz blachę z jednostki, którą przestała istnieć np w 1940r., to znaczy, że facet biegał z nią przez całą wojnę, mimo że służył już w innej jednostce. Wszystko to było skrzętnie odnotowywane w jego książeczce i kartotece. Dane te były zawsze odsyłane do archiwum jednostki macierzystej lub tej, która ją zastąpiła.
Można sobie wyobrazić jaki by był bałagan, jeżeli przy każdym przeformowaniu dywizji trzeba by było wybijać nowe blachy.

Inaczej:
Jakie blachy wybijano w PzGrenReg33 np. w 1944 lub 1945? Czy nadal z przestarzałą sygnaturą JR.33?
Jeśli nie, to znaczy że muzyk był żołnierzem tejże jednostki jeszcze z czasów gdy zwała się IR33, czyli od przedwojny do 1940.
A jeśli tak, to czort wie kiedy dołączył.

pozdrawiam,M

Wiem o przypadkach, że w danej dywizji było wybite więcej nieśmiertelników niż trzeba (na zaś). Później podczas uzupełniania stanu osobowego danego pułku dobijano tylko nr żołnierza i grupę krwi. W ten sposób stare bicia" mogły być używane nawet do końca wojny.
Pozdrawiam

Jeszcze odnosząc się do blaszki - w PzGrenRgt 33 w 1944 i 45 wybijano napewno blaszki z napisem PzGrenRgt 33. Ale uwaga! większość ludzi która trafiała do jednostki miała blachy wydane w batalionach zapasowych w których ich szkolono. Czyli PzGrenErsBtl coś tam.

Jak sprawdzić gdzie gość był? Wysłać do WASt i poprosić o podanie jednostki. Powinni podać - mi podali kilkukrotnie wraz z kompanią w której służył.

Pozdrawiam
Krzysiek

Karol -->
Oczywiście że jest możiwe - przeczytak uważnie powyższe posty. Odpowiedział Brivibai, odpowiedziałem ja.

*** Muzyk wchodził w skład 33. Pułku Grenadierów Pancernych ze składu 4. Dywizji Pancernej. ***

/ale posiadał blache ze starym oznaczeniem jednostki, zarzuconym już w 1940 roku/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie