woyta Napisano 9 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2004 Północno-wschodnia Polska. Wykulałem z ziemi kulę o średnicy ~10cm, obwód 33cm. Czy jest to jakiś typowy wymiar (czy jak to się nazywa wagomiar?). Do czego to może być. Bo rejony historycznie obciążone przemarszami od potopu (czy nawet wczesniejsze), przez wojska ruskie, pruskie, napoleońskie, powstanie styczniowe aż po II wojnę. Mam namiary na chłopa, na którego polu idzie tego nakopać jeszcze parę sztuk. Przy pracach polowych wyciągnął już 10 podobnych. Dwie widziałem, jedna z dziurą po loncie, średnicy ok. 8cm., druga cała lana troszkę większa.Może ktoś z szanownych kolegów poda namiary na jakieś źródła czy literaturę fachową.pzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 9 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2004 No Panowie, nie chce mi się wierzyć! Żadnych artylerzystów!Może się pochwalicie Waszymi wymiarami :))pzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 9 Styczeń 2004 Share Napisano 9 Styczeń 2004 Jeśli rzeczywiście mają średnicę ok. 10 cm to wychodzi coś ok. 9 funtów. Dość rzadko spotykany wagomiar.Nie potrafię natomiast nic powiedzieć o ich pochodzeniu...Tak czy inaczej warto wykopać, tym bardziej, że trafiają się też granaty artyleryjskie. Może to być potwierdzeniem wojskowego pochodzenia kul. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 9 Styczeń 2004 Share Napisano 9 Styczeń 2004 Witam!Warto spróbować zorientować się czy w tej okolicy nie było jakiejś bitwy - może jest wzmianka na ten temat w jakimś przewodniku, może proboszcz coś wie, może ktoś z mieszkańców? Może na polu wyjdą jakieś inne fanty pozwalające datować tę bitwę? Jeżeli u chłopa na polu wychodzi tyle tego towaru to naprawdę musieli się ostro prażyć. A nie są to przypadkiem okolice Rajgrodu?pozdrawiamSZZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 9 Styczeń 2004 Share Napisano 9 Styczeń 2004 Jeśli chodzi o wagomiar - znajomy spec - były pracownik MWP i publicysta Archeologii Wojskowej (wspominam to pismo z łezką w oku) twierdzi, że kula 6 funtowa ma srednicę ok. 90 milimetrów, poza tym kulę pełną można zważyć i przeliczyć na funty - 1 funt to ok. 0,45 kg, wtedy można określić wagomiar. Ta kula z dziurą po loncie to może być niewybuch granatu armatniego, albo granat ręczny (na ziemiach polskich też się takie trafiają)- żeliwny czerep może być jeszcze wypełniony pozostałościami czarnego prochu - także ostrożnie z wypalaniem korozji w ogniu - słyszałem o wykopanym we Włoszech pistolecie skałkowym z XVII w., który jeszcze wypalił. Jeżeli oprócz kul armatnich będą się trafiały np. kule ołowiane o średnicy ok. 16 mm i wadze ok. 28 gramów - to może to być I połowa XIX w.PozdrawiamSZZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 12 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2004 dzięki za odpowiedźSZZ Rajgród odpada, bardziej na północ, a skorupa była już pusta. Nikt tam jeszcze nie łaził z piszczałą (chyba). Może był tam jakiś podręczny składzik? Rejon przemarszów różnych wojsk i na przestrzeni wielu wieków , potop, ruscy , prusacy, Napoleon, powstanie styczniowe, I i II wś.A kula wygląda na 9 funtową.Nadal czekam na jakieś źródła nt. wagomiarów czy kalibrówpzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł28 Napisano 8 Luty 2004 Share Napisano 8 Luty 2004 Czy ta kula z dziurą po loncie była wydrążona w środku? Mam cos podobnego tylko że dziura biegnie przez środek kuli, a poza tym jest cała żelazna i nie wydrążona. Masz może zdjęcie tej z dziura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago Napisano 8 Luty 2004 Share Napisano 8 Luty 2004 Troche bałaganu w tych wagomiarach" :-). Na przykład armata 12 funtowa nie ma kuli o wadze 12 funtów a 9 funtów, kula armaty 6 funtowej waży 4,5 funta (dotyczy kul pełnych).Trochę inaczej to wygląda w przypadku moździeży ale nie czas i miejsce. Podaj lepiej wagę kuli a nie wymiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 9 Luty 2004 Autor Share Napisano 9 Luty 2004 Ad Paweł28 kula z dziurą po loncie była wydrążona, zdjęcie zrobię dopiero jak pojadę na urlop :(Kula większa waży ~4kg, mniejsza kulka ~300g (ważone na wadze kuchennej)pzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago Napisano 9 Luty 2004 Share Napisano 9 Luty 2004 Wygląda na to, że to kula od 12 funtowej armaty (4 kg. około 8,82 funta). 12 funtówki są zaliczane do ciężkich dział polowych.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woyta Napisano 10 Luty 2004 Autor Share Napisano 10 Luty 2004 No teraz to już całkiem zgłupłem :)) Pełny zamęt (haos). Wielkie dzięki. Jak cóś wykopię to dam znać. Na razie to ziemia skuta, ale są i plusy bo można suchą nogą po bagienkach podeptać :)) z p....... oczywiście :)) pzdr woyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autsajder68 Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Pawel28,jesli masz stalowa kule z otworem na wylot i jest pełna,niewydrążona,to możliwe,że jest to obciążnik do jakiejs starej maszyny rolniczej(?)...kula toczyła sie po ziemi...chyba.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 14 Listopad 2009 Share Napisano 14 Listopad 2009 każdą kulkę można dokładnie określić,waga i kaliber,czy jest to kula czy granat.więc proszę wrzuć foty i dane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek4 Napisano 10 Wrzesień 2010 Share Napisano 10 Wrzesień 2010 Witam szanowne grono. Jestem nowym czytelnikiem tego forum czy moglibyście udzielić kilu odpowiedzi? otóż wykopałem kule o średnicy 9,5cm i wadze 4kg,nie potrafie powiedzieć cz jest zrobiona z żeliwa cz z żelaza. Jest w niej otwór wypełniony ołowiem.Znalazłem ją na głębokości 70cm może 80cm pod Ostrołęką nad brzegiem Narwi (woj. mazowieckie).Chciałem zapytać czy ta kula jest wogóle bezpieczna? cz można ją czyścić mechanicznie? i najważniejsze pytanie z jakiego okresu pochodzi? z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 20 Czerwiec 2017 Share Napisano 20 Czerwiec 2017 No to masz 6- funtówkę francuską lub rosyjską z czasów bitwy pod Ostrołęką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.