Skocz do zawartości

Racibórz i okolice - odwrót niemiecki

gwiazda1010

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Jestem w miarę świeżym" eksploratorem z kilkoma fantami w dorobku (a i 1 raz na forum - więc przepraszam z góry za jakieś fopa" które może popełnie). Pochodzę z okolic Raciborza (Górny Śląsk). Czy ktoś z zacnych kolegów zna jakieś ciekawe miejsca w okolicy Raciborza, Krzyżanowic, Tworkowa, itp. na WWII lub inne. Proszę o wskazówki. Wiem ze źródeł ustnych i pisemnych że na tych terenach mocno broniły się niemieckie oddziały Armii Środek feldm. Schoernera, który tak nawiasem mówiąc swój sztab miał w rejonie Raciborza nastepnie w Bieńkowicach itd.
Chętnie podzielę się wiadomościami.
Pozdro i darz dół" ;-)
  • Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Cześć ja mieszkam w Tworkowie i znam parę miejsc które warto odwiedzić.Możesz pójść przed odrę w Tworkowie w las.Jest trochę zarośnięty i zaniedbany więc trochę trudno się poruszać ale znaleziska są niezłe słyszałem że ktoś tam odkopał całe stanowisko ckm-u razem ze strzelającym (Niemiec).radzę ci się tam udać.
Napisano
Dzieki za podpowiedź, Napewno się tam wybiorę. Czy ty tam byłeś już może i coś wyciągnołeś?? Widziałem ten lasek na mapie. Może też poza lasem w kierunku Odry (w stronę byłego promu" do Ligoty Tworkowskiej coś zapiszczy.
  • 2 weeks later...
Napisano
Czasami wychodzą ciekawe rzeczy. Mam już pare fantów. Mam nadzieję że wkrótce będzie ich więcej. Sam chodzę dopiero od sierpnia (byłem w terenie parę razy dopiero). Z mapami to raczej kiepsko z tych terenów- ewentualnie tylko jakieś ogólne.
Napisano
Możecie jeszcze iść do lasu koło Roszkowa(za krzyżanowicami) tam terz były zacięte walki,są tam okopy.A dzisiaj byłem na Urbanku(nazwa lasu obok Tworkowa)ale znalazłem tylko łuskę od broni myśliwskiej i parę odłamków.Tam terz można się udać ale i ten las nie błyszczy czystością,bardzo dużo śmieci ale okazy napewno się znajdą.
Pozdrawiam ensiferum3.
Napisano
Witam , jeste z Raciborza okopów w tym rejonie jest sporo.Militarka raczej mnie nie kreci wole drobnice ale ! ostatnio byłem kawałek za Kietrzem i pare fantów wyszło magazynek,łuski i troche drobnicy . Az jaką piszczałką biegasz ?
Napisano
Dzięki chłopaki za info! Ja mam Garretta ACE 150 na drobnice i kolor (chociaż na militarke też jest ok jeżeli nie jest za głęboko) i do uzupełnienia Jabela na głębsze kopanie militarki. Na początek wystarczy - może kiedyś pomyślę nad zmianą sprzętu.
Napisano
Byłem dzisiaj w Roszkowie i znalazłem pełno odłamków i śmieci miałem mało czasu tylko 1 godzinę więc dużo nie wyszukałem ale okopy są.Jeśli chodzi o to gdzie dokładnie jest ten las przepraszam lasek to go widać po lewej stronie jak się jedzie główną drogą do Roszkowa z Krzyżanowic a puzniej skręca się w pierwszą drogę w lewo jak na żwirownię i dojeżdżając do torów idziemy wzdłuż nich i po 500 m mamy go po lewej stronie uwaga jest bardzo mały.
Napisano
Może by się zgadać na wiosnę na wspólny wypad w okolicy - daro2904 byłby chyba chętny, ensiferum3 też moze dałby się namówić - w kupie raźniej ;-)- może z 5 osób by się znalazło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie