Skocz do zawartości

tani K 98

past

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Samo rozwiercenie do przekroju 6 mm chyba niewiele da, jeśli miałoby to na celu wykorzystanie oryginalnej łuski do strzelania kulkami ASG.

Bo te łuski BOYI mają przekrój wewnętrzny dużo większy, jeśli idzie o metal - wic polega na tym, że całe wnętrze tej łuski jest wyłożone plastikową rurką-uszczelką, kulka wtykana od czubka" wchodzi na lekki zacisk w ten plastik, z kolei tłoczek od strony spłonki uderza plastikowy brzeg tej uszczelki, co miezy innymi zabezpiecza, przed mechanicznym uszkodzeniom łuski i zamka. Łuska BOYI jest w całości na tyle skomplikowana, że chyba lepiej sobie odpuścić jakieś przeróbki - zwłaszcza, jeśli ktoś łudziłby się, że w ten sposób zaoszczędzi wydatków.
  • Odpowiedzi 333
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dzięki za odpowiedź - łuski, dośc istotna kwestia na dzień dzisiejszy... a chcę kupić ten karabin wraz z kilkoma kompletami łusek(w jednej paczce) - bo w sklepie jak narazie jedynie karabin + 5sztuk w pudełku.
Dzwoniłem, pytałem kiedy będą mieli - niewiadomo i tyle.
Więc postanowiłem to sprawdzić jeśli chodzi o przeróbkę oryginałów - wiadomo oryginalne łuski jest łatwiej dostać.

Mam prośbę - gdybyście mieli jesze jakieś inne spostrzerzenia co to tego karabinka to dajcie znać - ja jak tylko będę go miał to nieomieszkam się pochwalić i przetestowac go dogłębnie.
Dzięki i pozdro!
Napisano
Cze vmax-r.
Już Ci mówie. Na rekonstrukcje w polu (np. poligon)to to sie nie nadaje. Dzisiaj miałem okazje polatać z nim przez ładne pare godzin i jak dostanie troche piachu to jest nieciekawie. Jest za delikatny. Na miasto może być.
pozdro
Napisano
Z każdego ASG da sie strzelać a sucho". Czy da się jakoś przerobić łuskę od oryginalnego Mausera, żeby przy takim suchym strzale" ta replika ją wyrzucała z komory? Wiem, że ASG nie lubi strzelania na sucho itd. więc proszę o rzeczową odpowiedź.
Napisano
Czy da się jakoś przerobić łuskę od oryginalnego Mausera, żeby przy takim "suchym strzale ta replika ją wyrzucała z komory?"

Oczywiście, że da się", jak się nie ma dwóch lewych rąk. Trzeba stoczyć nadmiary, nadlutować, nadszpachlować niedomiary. Wywiercić otwór w spłonce, wetknąć plasterek gumki, żeby amortyzowała tłok... Zrobić atrapę pacisku, żeby ładnie wchodził na długość w komorę

Gdybym założył się z kimś o duże pieniądze, czy dam radę spreparować oryginalną łuskę mausera do obsługi BOYI, tobym to zrobił.

Ale jak domyślam się Alexxie, w Twoim pytaniu jest zawarte czy da się tak tanio to zrobić, żeby nie musieć kupować łusek BOYI"

No więc TANIO się nie da.

Podobnie, jak tanio przerobić u rusznikarza wiatrówki na mausera 98.

Taniej naprawdę wyjdzie wziąć nadgodziny i kupić jednak te łuski BOYI. Gunfire obiecuje, że będą w ofercie
Napisano
Dobra Wy tu pitu pitu o łuskach a jest dostępna już wersja z drewnianą kolbą :P

http://www.gunnerairsoft.com/catalog/product_info.php?products_id=876&osCsid=6cc673e6a8db5477aaf127cfefb900e2
Napisano
Niecałe 28 ojro droższy od wersji plastik. Czy zna ktoś koszta przesyłki? Co do wrażeń, to kolor na zdjęciu nie za ładny im wyszedł, ale to się akurat da naprawić dość prostymi metodami jak coś. Kwestia po ile wyjdzie paczka z HK.

Taniej naprawdę wyjdzie wziąć nadgodziny i kupić jednak te łuski BOYI. Gunfire obiecuje, że będą w ofercie"

I oby tak było, bo ściągać powiedzmy setkę łusek z HK to za dużo zachodu. A co do nadgodzin to pewnie pójdą na tego Mausa w drewnie - do wakacji cena pewnie się ustabilizuje na jakimś znośnym poziomie.

btw. pytanie do Kolegów w Polsce, którzy kupowali tą replikę w Azji: nie meliście jakichś przygód" ze Strażą Graniczną, czy Urzędem Celnym? ;)
Napisano
irade - no i właśnie ta delikatność" mnie martwi...

Co do łusek - na fotce wyglądają na dość proste do wytoczenia - kwestia wnętrza...
Acha i rant/kołnierz jest sporo inny niż oryginał.
Myślę, że to już komplikuje nieco sprawę dopasowania oryginału do możliwości chinola...
Napisano

irade - no i właśnie ta delikatność" mnie martwi...

Co do łusek - na fotce wyglądają na dość proste do wytoczenia - kwestia wnętrza...
Acha i rant/kołnierz jest sporo inny niż oryginał.
Myślę, że to już komplikuje nieco sprawę dopasowania oryginału do możliwości chinola...

Napisano
Tak sobie myśle że jeśli chce sie go używać tylko do rekonstrukcji to można by rozkręcić zamek i wyjąć sprężynę.
W tedy problem z ciężkim przeładowaniem broni zapewne zniknie a łuseczka i tak bedzie wypadać.
Napisano
No i rozkręciłem.
Wyjąłem tłok i spręzynę i teraz chodzi luźniutko choć już nie puka na sucho ale łuski nadal wylatują:)
Napisano
czasami czuje jak bym widził przerost dowcipu na allegro:
http://www.allegro.pl/item306850801_replika_mauser_98k.html
Napisano
I jeszcze jedno spostrzeżenie.
Kulka od rączki zamka się odkręca:)
Wiec trzeba uwazać że żeby nie zgubić:)
Napisano
irade - dobrze, że można wyjąć sprężynę jesli chodzi o zabawę w eko" no i łuski wylatują... ale trzeba je zbierac. Było by super gdyby oryginały moża zapakowac - taniej jak zgubisz :-) widziałem na allegro ktoś miał naboje szkoleniowe z drewnianymi czubkami(?!) może takie by dały radę w tej replice? A z tą kulką to pewnie lepiej na loctita od razu...
Napisano
A może byś sprecyzował swoje pytanie ?
O co Ci chodzi ? ASG, Deko czy sprawne egzemplarze?
Pamiętaj jakie pytanie taka odpowiedź.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie