Skocz do zawartości

Nasi przyjaciele Amerykanie

janowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pomsee, chyba już tutaj zadziałało kłamstwo powtórzone tysiąckrotnie staje się prawdą" hehhe szkoda nerwów. W średniowieczu rozpatrywano setki takich oskarżeń. Nawet w Niemczech doczekano się kultu jakiegoś chłopczyka który był rzekomo zabity dla ludzkiej krwi. Ale to wszystko zawsze było po prostu niepotwierdzone.
Napisano
pomsee nie popieram tego przekazu, raczej napisalem to dla zaczerpnięcia wiedzy, wybacz ale nie było mi dane życ w tych czasach..
Wiesz chyba że ludzie 'starej daty' często ubarwiają swoje wypowiedzi, dlatego to napisałem - aby ktoś zdementował.
dzięki za pomoc :)
pozdro!
Napisano
Taaa to wyobraź sobie, że pogrom żydów w Kielcach po takiej samej plocie wybuchł (chłopczykowi wmówiono żeby udawał porwanego przez żydów.. po latach zeznał, że 'grał' na milicji) , tam nie miał kto tego zdementować, więc uważaj :)))) :>
Napisano
8total4 nie znam Twoich intencji ale napisałeś co prawda w zawoalowany sposób o legendzie, która powstała chyba jeszcze w średniowieczu i jak sie okazuje do tej pory są ludzie (nie piszę o Tobie ale o tych co Ci o tym mieli powiedzieć), którzy w to coś wierzą. Żydów można lubić czy nie to prywatna sprawa każdego człowieka ale powielanie takich bzdur może budzić tylko politowanie dla tych, którzy takie prawdy" wygłaszają. Polecam lekturę artykułu z poniższego linku:
http://tygodnik.onet.pl/1546,1218208,dzial.html
Napisano
pomsee nie jestem czlowiekiem radykalnie nastawionym, raczej popieram tolerancję, a co do pogromów pod pretekstem - myślę że niestety ale chyba ich większośc na tym polegała..
Każdy człowiek powinien miec prawo do życia, pod warunkiem że jest człowiekiem dobrym (w znaczeniu iż daleko mu do wszelakich zbrodni)
nie chcę się kłócic, artykłuł jak najbardziej przeczytam.
Prawda jest taka - jeżeli ktoś sugeruje, iż ogół ludzi jest zły, najpierw niech udowodni każdej jednostce tego ogółu choc jedną zbrodnię, inaczej niech milczy.
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie