Skocz do zawartości

Guzik Artylerii - proszę o id

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zostałem posiadaczem takiego oto guziczka.
Podejrzewam że jest dośc stary, sugeruje to ksztalt uszka.
Średnica guzika to 24mm, Jes on średnio-wypukły, charakterystyczne długie uszko z okrągłym otworem.

Oto Awers:

Napisano
zapomniałem dodac ze guzik jest trochę wytarty, ale ewidentnie widac dwie skrzyzowane armaty.
Nie posiada żadnych sygnatur.
pozdrawiam!
Dawid.
Napisano
Znalazłem kilka z tak długim uchem i o innym profilu niż te z I wś i trochę przed, ale czyste bez wizerunku. Stan zachowania świadczy o dość dużej różnicy czasowej między nimi. Są prawie płaskie i ok 3 mm mniejsze od np carskich.
Gdzieś na forum coś było tylko nie kojarzę.
Pozdrawiam
Napisano
właśnie też gdzieś widziałem..
ten jest porównywalny wielkością z carskimi, ale trochę mniej wypukły..

Może jakiś pruski??
przeszukam jeszcze net.
dzieki i pozdro :)
Napisano
artyleria carska,większa średnica może być spowodowana tym ,że:
1 co jakiś czas poprawiano formę(guzik odlewany)
2 było więcej producentów niż jeden
Napisano
pierwsze co skojarzyłem to właśnie któreś powstania, a rejon z którego pochodzi, był częścią zaboru carskiego i odbyło się tam kilka walk w obu powstaniach.
Dzieki wielkie jeszcze raz :)
pozdrawiam!
Napisano
Twój jest Munchheimer'a :) więc wszystko jasne..
a mój jest bez gorejącego granatu i chyba ma inne uszko..ale może sprawia takie wrażenie bo jest wytarty..
pozdro!
Napisano
Witam,
obstawiam rosyjską artylerię, okres 1829-1862
http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=12&n=art&fn=art
Pozdrawiam
  • 3 weeks later...
Napisano
Wydaje mi się że guzik czabaka też został wyprodukowany na zamówienie armii carskiej. Guziki dla armii Królestwa Polskiego były płaskie i armaturę otaczały labry.
Napisano
Faktycznie tylko oficerskie miały labry żołnierskie zaś były lekko wypukłe wykonane z mosiądzu w odróżnieniu od pozostałych guzików żołnierskich lanych z cyny (numer pułku, gorejący granat).
Napisano
Wracając jednak do guzika czabaka to nie jest do konca pewne dla jakiej armii był wyprodukowany Munchheimer produkował dużo guzików na zamówienie Armii Carskiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie