Skocz do zawartości

Koło podtrzymujące do 7tp

muslim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Właśnie przyniosłem ze złomu małe podwójne kółko od 7tp.
Zapłaciłem za nie bagatela 6zl.
Ale zaczołem ten Nowy ROk :DDDDD
Napisano
No to super. Mam nadzieję, że nikomu go nie oddasz. Może kiedyś z takich pojedynczych czesci złoży się takiego 7TP. Kto wie co nam ziemia w tym roku przyniesie.
Napisano
Też się pochwalę:do 7tp udało mi się trafić kilka ogniw i dwie blachy/obecnie w MWP/korek wlewu paliwa i kilka drobnych elementów.Mała prośba czy bandaż gumowy miał jakieś oznakowanie-mam takie i rolnik od którego to dostałem twierdzi że to z polskiego czołgu.

Pzdr Jacek Mikita
Napisano
Na wystawie w muzeum POW w Bydgoszczy bylo kiedys kolo napedowe od 7 TP, udostepnione przez jednego z kolekcjonerow na wystawe czasowa. Super fant! Podobno ten ktos ma wiecej elementow z tego czolgu, ale informacji nie moge niestety potwierdzic.
Napisano
Dostałem informację że koła produkcji polskiej miały bicia pruszkowskie,a dostarczane z Angli sygnatury brytyjskie.Tych części od 7tp jednak trochę jest i można byłoby się pokusić o jego złożenie/miejmy nadzieję,że będzie ich coraz więcej/,i chyba nie jest ważne pod czyją egidą,ważne żeby był.

Pzdr.Jacek Mikita

PS Voucur faktycznie osoba o której mowa ma sporo części do 7tp,jednak nie najwięcej w kraju, a sporo rzezczy to graty od T-26
Napisano
Jacek,

Rolki bieżne fi 202 oraz fi 188 były wulkanizowane w Zakładach Kauczukowych Piastów" SA oraz w warszawskiej firmie Tschackert i S-ka". Sygnatury na rolkach Piastowa wyglądały następująco: D 6-38". Literka D" oznaczała kolejną partię (A,B, C, D, itd), 6" - miesiąc produkcji, 38" rok produkcji. Najprawdopodobniej także firma Tschackert używała tego samego systemu. Do tego dochodził 3- lub 4-cyfrowy numer indywidualny każdej gumy, nie widziałem jednak by był tłoczony na kołach. Najnowsze sygnatury jakie widziałem pochodziły podajże z czerwca 1939, ajstarsze" z sierpnia 1936 r.

Więcej nie wiem, sprawami produkcji 7TP będę się zajmował dopiero na wiosnę. Wszelka pomoc i uwagi co do sygnatur na sprzęcie będą mile widziane, bo jest to temat prawie nieznany, a bardzo użyteczny dla poszukiwaczy wszelakiej maści.

Pozdrawiam,

Trufelhunter
Napisano
Jacek kola maja bicia PIASTOW moje jezdne jest z lipca
1939 roku.Koncowka produkcji,wczesniejsze mialy tylko date produkcji.Posiadam rowniez kolo z TK 3 z39 roku ale na nim nie ma bicia Piastow.

pozdrawiam
Napisano
Muslim mozna od ciebie zdobyc podtrzymujace czy masz je na polke?Ja mam kilka kol podtrzymujacych ale wszystkie sa bez gumy.
Napisano
Muslim ja kompletuje czesci do 7TP z mysla aby go czesciowo odbudowac pare osob mialo juz okazje zobaczyc co mam.A czesc zbiera poprostu aby miec pare czesci na polke.
Napisano
Nie chcę się wypowiadać za Muslima, ale ja miałem na początku problem z tym że polka" to półka".
widomo czasami nie da się uzywać polskich znaków, jednak zmniejsza to trochę czytelność.
PS Jak uraziłem, to przepraszam.
Napisano
Koło i ogniwa z gąsienic na razie na półke, ale jak już będziesz składał i będzie brakowało ci jednego koła to wtedy napisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie